Spel

Skribent

Anders Eklöf

4 december 2022 | 15:00

15 filmer och serier baserade på spel som kommer till Netflix

Netflix har en hel del filmer och tv-serier baserade på spel på gång, som "Horizon Forbidden West", "Sonic Prime" och "Assassin's Creed". MovieZines spelredaktör Anders Eklöf har listat alla.
Netflix satsar stenhårt på att göra filmer och tv-serier baserade på spel efter framgångar med titlar som "Castlevania", "Arcane" och "Cyberpunk: Edgerunners". 
 
De flesta är animerade och oftast ganska bra, men en del kommande är även live action – vilket sällan blir något annat än en flopp (som "Resident Evil", som bara fick en säsong).
 
Om Netflix lyckas slå mynt av de populära spelserierna återstår att se, men här är en lista över alla filmer och tv-serier de har på gång.
 

"Dragon Age Absolution"

 
 
I väntan på det fjärde spelet "Dragon Age: Dreadwolf" får vi återvända till den älskade fantasyvärlden Thedas, då Bioware-spelen blir animerad tv-serie av Reddog Culture House som tidigare arbetat med andra Netflix-serier som "The Witcher: Nightmare of the Wolf", "Centaurworld" och "The Seven Deadly Sins".
 
"Dragon Age: Absolution" utspelar sig i Tevinter Imperium, en plats vi bara hört nämnas i spelserien. Berättelsen kretsar kring en kupp efter en uråldrig artefakt som går fruktansvärt fel. I rollerna hör vi bland annat Matthew Mercer ("Overwatch") och Ashly Burch ("Horizon"-spelen och "Mythic Quest").
 
Premiär: 9 december
 

"Sonic Prime"

 
 
Efter framgångarna med de två "Sonic the Hedgehog"-filmerna vill även Netflix ha en bit av kakan, då den animerade serien "Sonic Prime" ser ut att kunna bli en fartfylld och spännande serie för de yngre.
 
I serien får vi återse den blå igelkotten och hans vänner som Tails, Knuckles, Amy Rose, Shadow, Rogue the Bat och Big the Cat på ett äventyr mellan dimensioner för att stoppa den ondskefulla Eggman. Serien kommer att gå i 24 avsnitt. Det blir inte Ben Schwartz som spelar huvudrollen, utan Deven Christian Mack.
 
Premiär: 15 december
 

"Assassin's Creed"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den populära lönnmördarserien av Ubisoft har tidigare fått sig en stor men ganska sågad biofilm med Michael Fassbender och Marion Cotillard i huvudrollerna, men nu ska Netflix och Ubisoft’s Film & Television försöka göra en otecknad tv-serie av "Assassin's Creed" tillsammans.
 
Vad exakt serien kommer att handla om är i nuläget oklart, men spelserien har utspelat sig på olika platser och tider som antika Grekland, amerikanska revolutionen, antika Egypten och vikingatiden – samtidigt som en nutida aspekt ofta blandas in. Netflix beskriver serien som en blandning av genrer, så det återstår att se vad den kommer att handla om.
 

"Castlevania: Nocturne"

 
 
Efter att de fyra säsongerna av "Castlevania" har hyllats stort som en av de bästa tolkningarna av ett spel någonsin, blev det snabbt klart att serien skulle återvända i form av "Castlevania: Nocturne".
 
Precis som i den långa spelserien som hade sin start redan 1986 och har fått hela 29 spel, förs den vampyrdödande fanan vidare till en släkting till de tidigare huvudpersonerna Trevor Belmont och Sypha Belnades – Simon Belmont, som dök upp i spelen "Rondo of Blood" och "Symphony of the Night" som utspelar sig 1792 och 1797.
 

"Horizon Zero Dawn"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Tidigare i år släpptes uppföljaren till "Horizon Zero Dawn", "Horizon Forbidden West", där vi fick återse krigaren Aloy i sin kamp mot robotiska djur i en postapokalyptisk värld.
 
Nu är det klart att Sony Pictures gör en live action-serie baserad på franchisen av Guerrilla Games med "The Umbrella Academy"-showrunnern Steve Blackman. Det enda vi egentligen vet om tv-serien är att den kommer att kretsa kring Aloy, precis som i spelen. Vem som spelar henne är än så länge oklart.
 

"Pokémon"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det här är bara ett rykte, men det har rapporterats om att en otecknad "Pokémon"-serie i stil med den framgångsrika "Detective Pikachu" från 2019 är på väg från Netflix. 
 
Ryktet säger att Joe Henderson, som var exekutiv producent för Netflix-serien "Lucifer", har rollen i produktionen samt manusförfattare. Varken Netflix eller The Pokémon Company har bekräftat detta, men streamingtjänsten har åtminstone ett flertal av de animerade tv-serierna i sitt utbud. "Pokémon"-spelen om de monsterjagande tonåringarna hade sin premiär 1995 och är ett enormt fenomen över hela världen än idag.
 

"Tomb Raider"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vi har sett 90-talsikonen Lara Croft på bioduken tidigare i form av två filmer med Angelina Jolie i huvudrollen från tidigt 00-tal och "Tomb Raider" med svenska Alicia Vikander. Nu håller Netflix på med en animerad tv-serie som ska utspela sig efter spelet "Shadow of the Tomb Raider". 
 
Vad vi vet är att Tasha Huo som ligger bakom den kommandde "The Witcher: Blood Origin" är exekutiv producent och manusförfattare och att Hayley Atwell lånar ut sin röst till Lara Croft, som vi känner igen från Marvel som Peggy Carter i "Captain America: The First Avenger", "Agent Carter" och senast "What If...?"
 

"Beyond Good & Evil"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det första "Beyond Good & Evil"-spelet från 2003 om journalisten Jade och hennes griskompis Pey'js kamp mot en ondskefull utomjordisk konspiration har blivit något av en kultklassiker, samtidigt som fansen har väntat på den eftertlängtade uppföljaren sedan 2008 – som vi har hört väldigt lite om genom åren.
 
Precis som med spelet har Ubisoft sagt väldigt lite om Netflix filmatisering av serien sedan projektet utannonserades 2020, mer än att de "ser fram emot att få berätta mer i framtiden". 
 

"Bioshock"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ändå sedan det första "Bioshock"-spelet släpptes 2007 har många drömt om att få återse den nedgångna undervattensstaden Rapture i filmform, samtidigt som många projekt har gått i graven genom åren – men snart är det faktiskt dags.
 
Det blir Francis Lawrence som regisserar skräck- och science fiction-äventyret, som låg bakom "The Hunger Games: Catching Fire", "The Hunger Games: Mockingjay - Part 1" och "Part 2", samt den kommande prequelfilmen "The Ballad of Songbirds and Snakes". Vi får helt enkelt hoppas att filmen blir värd väntan.
 

"Devil May Cry"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Adi Shankar som var exekutiv producent för tidigare nämnda "Castlevania"-serien håller även på med en animerad serie baserad på Capcom-spelen "Devil May Cry" sedan 2018, vars första säsong ska bestå av åtta avsnitt. Produktionen började tidigare i år, men inget premiärdatum är fastslaget.
 
"Devil May Cry" utvecklades till en början av regissören Hideki Kamiya ("Resident Evil 2", "Bayonetta") och följer demonjägaren Dante på sina actionpackade äventyr. 2007 blev serien en japansk animeserie i en säsong kallad "Devil May Cry: The Animated Series", men nu är det dags igen.
 

"Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix"

 
 
Ännu ett projekt av Adi Shankar ("Castlevania"), som är baserad på spelet "Far Cry 3: Blood Dragon" från 2013 som var något av en parodi på 80- och tidiga 90-talets skräpiga actionfilmer.
 
"Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix" handlar om den cybernetiska supersoldaten Dolph Laserhawk, som kommer att få sex avsnitt i sin första säsong. Adi Shankar har tidigare sagt att han har fått fullt tillstånd av Ubisoft att använda "Blood Dragon"-franchisen, så det här blir spännande.
 

"Gears of War"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det har gjorts många försök att filmatisera den populära Xbox-serien "Gears of War", bland annat av New Line Cinema. Alla tidigare projekt har lagts ner, men nu satsar Netflix på att göra en långfilm och en animerad tv-serie baserad på spelserien tillsammans med The Coalition. Än så länge är inga namn kopplade till produktionen, så det hela verkar vara i ett tidigt stadie.
 
"Gears of War" utspelar sig på planeten Sera där mänskligheten kämpar mot underjordiska utomjordingar som hotar vår överlevnad. I fokus ser vi de otroligt muskulösa snubbarna Marcus Fenix, Dominic "Dom" Santiago", Augustus Cole och Damon Baird - som använder sig av tunga vapen för att göra sig av med Locust-hotet.
 

"Dragon's Lair"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
För två år sedan kom nyheten om att Netflix fått tag på rättigheterna till det klassiska Laserdisc-spelet "Dragon's Lair", som handlar om en riddare som måste överleva fruktansvärda utmaningar för att rädda en prinsessa. Spelet har en cameo i "Stranger Things", så det här passar helt klart in på streamingtjänsten.
 
Det sägs att ingen mindre än Ryan Reynolds ("Deadpool") producerar och medverkar i live action-filmen. I en intervju med sajten Collider fick han frågan om hur det går med projektet och svarade att "jag tror att den kommer att överraska många" och har sagt att det är "en innovativ tappning" och att den "blandar teknik på unika sätt".
 

"Tom Clancy's The Division"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Här har vi ännu ett projekt baserat på en Ubisoft-ägd serie, nämligen det svenskutvecklade "The Division". Filmen utannonserades redan 2006 och ingen mindre än Jake Gyllenhaal ska spela huvudrollen, tillsammans med Jessica Chastain. I regissörstolen sitter Rawson Marshall Thurber, som "Skyscraper" och "Red Notice".
 
Filmen beskrivs som en postapokalyptisk actionthriller i ett kaosdrabbat New York, där större delen av befolkningen har dött av ett virus. Projektet är ännu i startgroparna, då Thurber tidigare sagt att han hoppas på att kunna börja filma någon gång under 2022.
 

"Tom Clancy's Splinter Cell"

 
826e1275ee8ee8d81c8b5c0341b97d4e raguxjdbznlcvb2nfs7g8y
 
Ännu en spelserie av Ubisoft ska bli serie på Netflix, nämligen de smygande actionspelen "Splinter Cell". Det är manusförfattaren Derek Kolstad som är ansluten till projektet, som ligger bakom "John Wick"-filmerna. Serien ska få två säsonger bestående av totalt 16 avsnitt.
 
Det första spelet kom 2002 och har fått sex uppföljare genom åren. Serien handlar om den föredetta U.S Navy Seal-soldaten Sam Fisher, som blir rekryterad av den mystiska NSA-divisionen Third Echelon för att utföra hemliga uppdrag.
 
Vilka filmer och tv-serier ser du fram emot?
| 4 december 2022 15:00 |