Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

31 maj 2016 | 10:00

"Alice i Spegellandet" ser ut att bli årets stora flopp

Filmen kämpar för att överhuvudtaget gå jämnt ut.
"Alice i Spegellandet" var en glad överraskning jämfört med den horribla Tim Burton-regisserade föregångaren, men trots det verkar filmen redan vara i trubbel. "Alice i Underlandet" spelade in drygt 116 miljoner dollar under sin första helg på biograferna i USA, men uppföljaren har nu bara mäktat med att få ihop drygt 34.

Det är Variety som har uppmärksammat just hur mycket trubbel "Alice i Spegellandet" befinner sig i, då produktionsbudgeten låg på hela 170 miljoner dollar. Marknadsföringskostnaderna är inte offentliggjorda, men om man räknar med åtminstone halva produktionsbudgeten, 85 miljoner dollar, för dessa hamnar vi plötsligt på 255 miljoner dollar i total kostnad för filmen. En siffra som filmen just nu alltså ligger väldigt långt ifrån att spela in.

Internationellt sett drog "Alice i Spegellandet" in knappt 100 miljoner dollar under sin första helg, vilket får analytiker att hävda att filmen kommer få det svårt att spela in tillräckligt med pengar för att täcka budgeten, om den inte lyckas göra en kraftig push under veckorna som kommer.

Premiären för James Bobins uppföljare skedde under Memorial Day, vilket den även gjorde för fjolårsfloppen "Tomorrowland". Sistnämnda spelade bara in 33 miljoner dollar på hemmaplan, och med intäkter från den internationella marknaden lyckades den inte spela in sina produktions- och marknadsföringskostnader.

Oavsett vad slutresultatet blir lär det dröja länge innan vi någonsin får se Alice på vita duken igen.

Förtjänar "Alice i Spegellandet" att bli en flopp?
| 31 maj 2016 10:00 |