Lucka 20

Skribent

Jonatan Blomberg

20 december 2021 | 07:00

Alexander Karim: "Varje gång du väljer en ny tv-serie så röstar du"

Bakom lucka 20 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... skådespelaren Alexander Karim!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare. Bakom lucka nummer 20 döljer sig några snabba frågor till skådespelaren Alexander Karim, aktuell med den Viaplay-serien "The Box".
 
Med 20 år i branschen så var det kanske många här i Sverige som verkligen lärde känna Karim genom "Johan Falk"-filmerna, men han har sedan dess dykt upp i allt från "Äkta människor", "Jönssonligan - Den perfekta stöten", "Tunn is", "Glaciär", "We Got This", "Advokaten" samt internationella "Tyrant" och "Zero Dark Thirty".
 
Inom kort träder han även in i en nyckelroll i finalavsnittet av "The Wheel of Time", vilket vi kommer att återvända till i en kommande artikel här på MovieZine.
 

"Min nästa serie råkar ju också vara en Viaplay-serie"

 
Alexander Karim och Anna Friel i "The Box". 
 
Vi har tidigare kunnat se dig i två säsonger av "Advokaten", i långfilmen "Glaciär" och nu "The Box", för att bara nämna några av dina titlar hos Viaplay. Streamingtjänsten kommer nu att lanseras i USA och kommer börja pumpa ut 60 originalproduktioner under nästa år - så det verkar minst sagt spännande att få kunna göra internationellt gångbara produktioner på hemmaplan nu också?
 
- Ja, verkligen! Min nästa serie råkar ju också vara en Viaplay-serie liksom; "The Swarm". Det är mycket Viaplay just nu! Jag har några kollegor som jag pratat med i Los Angeles som vill göra en annan grej, på ett stort bolag. När vi började snacka där fram och tillbaka, så klämde dem ur sig helt plötsligt att man hade ett samarbete med Viaplay också - så världen blir plötsligt så liten. Liksom, vad i helvete - hur är det ens möjligt? Men jag älskar ju Viaplay! Det är ett företag som har betalat mina räkningar i flera år nu ju, haha. 
 
Av alla filmer du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Nu är det ju så att jag har typ 300 barn, känns det som ibland i alla fall... och en valp. Så den bästa filmen jag sett i år är nog inte ens så bra - men jag har väl bara sett kanske typ tre filmer i år. Låt mig tänka en sekund... 
 
- Eller förresten! Den filmen som gjorde mig mest positivt överraskad var ändå "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Den nya. Jag trillade in på den helt oplanerat, på premiärdagen med familjen. Och tänkte väl innan att "varför ska man hålla på och kladda på sånt som redan är bra". Men där har man faktiskt gjort det omöjliga och lyckats skriva något som känns som att det här var vad den korta originalfilmen hade baserats på. Och inte tvärt om. Jag blev verkligen riktigt imponerad. Bra skådespel, snyggt foto och bra regi.
 

"Om den hade kommit för tio år sedan så hade alla sett den"

 
Melody Hurd och Deborah Ayorinde i "Them" hos Amazon Prime Video.
 
Av alla tv-serier du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- Jag tänker lite som att varje gång man väljer en ny serie så röstar man hos streamingtjänsten, det är lite som att du lägger en röst. Så varje gång jag väljer något så blir det lite som att jag signalerar till kanalen att det är vad jag vill att man ska göra mer av. Mitt sätt att välja, eftersom det finns så jävla mycket, har varit att välja sånt som jag skulle vilja att man gjorde mer av. Det ska finnas lite färg i serien, något nytt uttryck, det ska vara något som pressar oss framåt... som främjar den goda saken. 
 
- Och sen är den serie som jag tycker bäst om i år, en serie som inte gör något av detta överhuvudtaget, haha. Men som är så jävla bra. "Succession", alltså... det är ju som knark. Men ja, jag får väl ha ett undantag som bekräftar min regel? För det här är ju en serie som lika gärna hade kunnat göras i slutet av 90-talet innan man började tänka på saker som representation och sånt. Fast den är bara helt fenomenal ändå, vilket otroligt skådespeleri.
 
- Jag kan däremot nämna en annan bra serie som jag gillade, där jag faktiskt tryckte på den utan att veta något mer än att jag såg att det var några svarta personer i huvudrollerna och det verkade finnas en bra mix av sånt jag gillar. Den handlar om en svart familj på 50-talet i USA, en skräckis som heter "Them" - och den var jävligt bra. Om den hade kommit för tio år sedan så hade alla sett den... men nu finns det ju så mycket att den försvann lite i mängden verkar det som. 
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du mest fram emot att få se under 2022?
 
- "The Swarm"!
 
Vad önskar du dig mest just nu i julklapp? 
 
- Jag önskar mig ju aldrig något i julklapp, i alla fall inte förrän typ den 23:e december när jag kommer på något. Och bara plötsligt utbrister: "jo förresten, nu vet jag vad jag vill ha!". Men annars om det är någon "sak" jag vill ha så brukar jag ju bara sticka och skaffa det, om det går. Men om det skulle ligga en riktigt kul roll under granen, så skulle jag ju inte bli ledsen. Jag hoppas att nästa år blir fullt av minst lika många roliga roller som jag har haft det här året. 
 
 
"The Box", "Advokaten" och "Glaciär" finns alla hos Viaplay medan "The Wheel of Time"-finalen släpps hos Amazon Prime Video på julafton. 
 

Läs också: Peter Stormare om ofattbara dödsskjutningen på inspelningsplatsen

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 20 december 2021 07:00 |