Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 oktober 2023 | 08:00

Nu kan Alexander den store erövrar din filmhelg

Tiden går fort ibland. I år är det 2345 år sedan Alexander den store dog, och nästa år är det 20 år sedan Oliver Stones episka "Alexander" hade premiär.
"Alexander" är alltså Oliver Stones storslagna historia om generalen och kungen Alexander den store, känd från det antika kungariket Makedonien.
 
Alexander anses vara en av de största (därav smeknamnet) och mest framgångsrika militära ledarna i historien. Han var obesegrad i strid, och erövrade bland annat Persien och Egypten. Däremot erövrade den här filmen om hans liv inte biograferna. Även om den gick bättre i Europa än USA, så var det i slutändan en kommersiell flopp.
 
I "Alexander" får vi följa titelkaraktären från de unga årens drömmar om göra något stort, genom det knappa decennium det tog honom att bygga upp sitt rike, ända fram till döden för snart 1700 och ett halvt år sedan.  
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
En storstilad Alexander erövrar helst med häst.
 
Alexander själv spelas av en Colin Farrell ("The Lobster"), och erövrarens mamma Olympia av den blott ett år äldre Angelina Jolie ("Eternals"). Men med tanke på på hur hur valpig den hårt blonderade Farrell ser ut här så kommer de kanske undan med det.
 
Utöver dem är det i sedvanlig storfilmsordning inte precis ont om kända namn i rollistan, där jag personligen tycker att namn som Anthony Hopkins ("Meet Joe Black"), Rosario Dawson ("Clerks II") och Val Kilmer ("Kiss Kiss Bang Bang") står ut lite extra.
 
Har du nästan tre timmar att undvara i helgen så går "Alexander" nu att streama på Prime Video, eller hyra hos bland annat SF Anytime. 
 
| 14 oktober 2023 08:00 |