Film

Skribent

Ninna Bengtsson

28 januari 2024 | 20:30

Alba August sadlar om till actionhjälte: ”Jag provfilmade med en galge som pilbåge”

Stjärnskådespelaren Alba August, 30, är aktuell med storfilmen ”Stockholm bloodbath” och senare i vår säsong två av ”Alla utom vi”. "Det är få stunder där jag känner mig så i kontroll och lycklig som på en scen", säger hon till Moviezine.
Från ”Unga Astrid”, ”The Rain”, ”Knutby” och ”Händelser vid vatten” till flera musikalbum – listan på Alba Augusts cv kan göras lång. I historiska actionkomedin ”Stockholm Bloodbath”, spelar hon Freja som tillsammans med systern ger sig ut för att hämnas på de som dödat hela hennes familj. Filmen, som för tankarna till ”Game of Thrones” men med en stor portion svart humor, är signerad Mikael Håfström (”Ondskan”, ”Outside the wire”).
 
– Det har fan varit en dröm från början till slut att få jobba med Micke igen. Jag stod hemma med en galge som pilbåge vid provfilmningen och galgen gick sönder i en av tagningarna, men jag fick rollen, säger Alba August.
 
När Moviezine träffar henne på ett hotell i Södermalm i Stockholm har hon kvällen före varit med och delat ut pris på Guldbaggegalan. ”Stockholm bloodbath” följer de dramatiska händelserna 1520 men med en modern twist Hon beskriver sin rollfigur Freja som ”en krigare” och berättar att det var en kul grej att få lära sig teckenspråk.
 
– Freja är stum från ett trauma i barndomen och vill inte prata, vilket var väldigt spännande att jobba med. Att få jobba mycket med kroppen. Jag använder brittiskt teckenspråk och hade en coach som jag kunde rådfråga. Jag själv som person är kanske inte superverbal alltid, så för mig var det ganska naturligt att vara så här. Det kändes inte konstigt.

 
 
Du rider och skjuter med pilbåge också, gjorde du många stunts?

 
– Ja jag gör alla slagsmål själv. För mig påminner det väldigt mycket om att dansa och att lära sig koreografi. Vi hade två veckor innan inspelningen började där jag red på förmiddagen, övade stunts på eftermiddagen och teckenspråk hemma på kvällen. Det var jättekul, säger Alba August och tillägger:
 
– Men jag tycker det är asläskigt med stora hästar så det var en process för mig. Sophie (Cookson, spelar Freyas syster Anne, reds anm.) har ridit mycket privat och hennes mamma har hästar. Så hon var mer ”come on now, lets go”, men de är så sjukt höga.

 
Regissör Mikale Håfström på inspelningen av "Stockholm Bloodbath".
 
Alba August växte upp i Gamla stan ett stenkast bredvid Stortorget där blodbadet ägde rum så hon känner väl till historien. Hon gick teaterlinjen på Södra Latins gymnasium och sedan följde skådespelarstudier vid Den danske scenekunskole i Köpenhamn. Alba August slog igenom på allvar i Netflix första skandinaviska serie ”The Rain” och sedan har karriären gått spikrakt uppåt. 

Men hon har även en musikkarriär, nya singeln ”Summer of 99” kom i höstas.
 
När jag frågar vad som är viktigast, skådespeleriet eller musiken blir hon tyst och tankfull ett tag. Svarar eftertänksamt efter en paus.
 
– Det känns verkligen som att jag är född för att skådespela. Det känns som mitt kall, min grej. Men samtidigt har jag gjort mycket tv och det är väldigt många filmade timmar och ofta väldigt tekniskt. Man sitter i smink, provar kläder, ska sitta i olika ljus för att det ska se snyggt ut. Det är en del av allt och det får man acceptera. Men jag måste få leka och vara kreativ för att det ska kännas meningsfullt, för att jag ska må bra. Så musiken har kommit som en motvikt, tror jag. Ibland när det blir för mycket av det tekniska så är musiken ett sätt att få leka och vara kreativ, säger Alba August och tillägger:
 
– Det har inte varit att jag tänkt ”nu ska jag satsa på musiken” utan det är mer att jag tycker det är så jävla kul och har grymma människor som jag jobbar med och det ger fett mycket energi. Sedan är jag en person som ”springer” hela tiden, det är väl lite mitt personlighetsdrag, att vilja göra klart saker.
 
En hämndlysten Freja i "Stockholm Bloodbath".
 
Du var med vid tolvslaget på Skansen vid nyår, var det nervöst?

 
– Det var jättekul att göra, men pisskallt. Och ja, det var jättenervöst. Det är aldrig nervöst när man gör något sådant, men innan man ska göra det, är det jobbigt. Jag tycker alltid när jag kommer ut på en scen att det är något av det bästa jag vet. Jag har väldigt sällan ångest där, men kan ha väldigt mycket i andra sociala sammanhang. Det är få stunder där jag känner mig så i kontroll och lycklig som på en scen.
 
Till sist, vad har du för fler projekt på gång?
 
– Det kommer en dansk tv-serie som heter ”Bullshit” av Milad Alami som vi hoppas ska börja visas till sommaren. Men det är fortfarande mycket som inte haft premiär än som vi väntar på var de ska visas. Sedan blir det en säsong två av ”Alla utom vi” som jag gjort tillsammans med mitt ex Björn Gustafsson. 




| 28 januari 2024 20:30 |