Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 augusti 2020 | 23:30

Al Pacinos "Hunters" får jaga nazister en säsong till hos Amazon Prime

Den minst sagt omdebatterade tv-serien har fått en hel del kritik för hur den enligt vissa gjort "respektlös och farlig" underhållning av Förintelsen.
Den första säsongen av "Hunters" släpptes i början av året och med tanke på att det hade gått över ett halvår sedan dess hade nog många förväntat sig att Amazon Prime planerade att lägga ned tv-serien. Deadline rapporterar nu att streamingtjänsten istället gjort det rakt motsatta och beställt en ytterligare säsong av sin omdebatterade tv-serie, med Al Pacino och svenska Lena Olin i två av de mest betydande rollerna.
 
"Hunters" berättar den delvis sanna historien om hur särskilt begåvade nazister i hemlighet flögs över till USA och gavs nya identiteter efter det andra världskrigets slut. Serien fokuserar däremot på ett gäng överlevare från koncentrationslägrena, ledda av Al Pacinos karaktär, när de letar upp och avrättar nazisterna som plågade dem och miljontals andra... samt nu verkar ha planer på att göra 70-talets New York till sin hemliga bas för det Fjärde riket.
 

Varför har serien fått så mycket kritik?

 
 
Den första säsongen utspelar sig inte enbart under 70-talet utan låter oss även se vilka hemskheter de påstådda nazisterna utförde i koncentrationslägrena under kriget och vilka upplevelser de judiska "jägarna" var med om - som motiverar varför vi som tittare ska fortsätta att "hålla på dem" medan de torterar och mördar enligt principen "öga för öga".
 
Den främsta kritiken som har riktats mot serien har inte med våldet i sig att göra eller att jägarna får utkräva sin hämnd. Utan problemet enligt kritikerna ligger i att händelserna som vi får se i koncentrationslägrena är påhittade och mer "underhållande" hemska. Det anordnas exempelvis en schackturnering med "levande pjäser" som tvingas döda varandra samt en sångtävling där endast vinnaren överlever. Det här tycker många är "respektlöst och farligt" mot de som dog och de som nu konstigt nog tvingas kämpa för att få folk att tro på att Förintelsen ens har hänt - man är därför rädd för att serien kommer ge tvivlarna bränsle om att allt bara är påhittat.
 

"Hunters"-skaparen har däremot en bra förklaring

 
Tv-seriens skapare David Weil växte själv upp med en mormor som brukade berätta för honom om sin tid i ett koncentrationsläger under kriget, vilket var varför han ville göra "Hunters". Han har däremot förklarat att serien är menad att hedra Förintelsens offer, men inte ska ses som en dokumentär:
 
- "Hunters" är en dramaserie med mestadels fiktiva karaktärer. Den är inspirerad av sanna händelser, men inte en dokumentär (...) Min stora utmaning var: hur kan jag berätta om Förintelsen utan att låna från en specifik persons liv eller erfarenhet? Schackscenen är en påhittad händelse. Varför var den viktig att ha med i serien? För att visa den mest extrema sadismen och våldet som nazisterna utövade gentemot judar och andra offer (...) Det är sant att de tog till extrem tortyr - och även sjuka "lekar" - men jag ville inte skildra specifika, verkliga traumatiska händelser, förklarar Weil.
 
 
Alla som följde serien hela vägen fram till det sista avsnittet... och framför allt till scenen under eftertexterna, väntar sannolikt med spänning på hur Weil ska skriva sig ut ur det intressanta hörn han har målat in sig i. Det är däremot i nuläget ännu oklart hur länge det kan tänkas dröja innan vi får ta del av fortsättningen, med tanke på läget i världen just nu.
 

Läs också: Amazon-serien "Hunters" får kritik

 
Kommer du att fortsätta att titta på "Hunters"? Kommentera gärna nedan!
| 3 augusti 2020 23:30 |