Serie

Skribent

MovieZine

24 februari 2020 | 08:30

Amazon-serien "Hunters" får kritik: "Respektlöst och farligt"

Al Pacino spelar judisk nazistjägare i ny och våldsam dramaserie. Inte helt okontroversiellt, tycker Auschwitz Memorial.
I fredags släpptes efterlängtade "Hunters" på Amazon Prime Video. Serien följer en grupp nazistjägare i 1970-talets New York. Jordan Peele ("Get Out") är en av producenterna.

Tillbakablickar till andra världskriget och förföljelsen av judar skildras med blodiga scener och serietidnings-estetik, vilket har fått Auschwitz Memorial att kalla serien "respektlös och farlig".

En scen som omnämns finns redan i pilotavsnittet, där en sadistisk nazistledare har ställt upp judar på ett "mänskligt schackbräde". De tvingas döda varann när en "pjäs" blir utslagen.

Twitter-kontot för Auschwitz Memorial skriver att koncentrationslägren "var fulla av otrolig smärta och lidande. Att uppfinna ett påhittat spel är farligt, karikatyrartat och inkorrekt".
 
 
TV-seriens skapade David Weil skriver i ett uttalande till Deadline att serien ska hedra Förintelsens offer, men inte ses som en dokumentär:

- "Hunters" är en dramaserie med mestadels fiktiva karaktärer. Den är inspirerad av sanna händelser, men inte en dokumentär (...) Min stora utmaning var: hur kan jag berätta om Förintelsen utan att låna från en specifik persons liv eller erfarenhet?

- Schackscenen är en påhittad händelse. Varför var den viktig att ha med i serien? För att visa den mest extrema sadismen och våldet som nazisterna utövade gentemot judar och andra offer (...) Det är sant att de tog till extrem tortyr - och även sjuka "lekar" - men jag ville inte skildra specifika, verkliga traumatiska händelser, skriver Weil.

"Hunters" med Al Pacino, Lena Olin och Logan Lerman finns att streama på Amazon Prime Video.
 
 
Hur mycket frihet kan film och serier ta sig med verkliga händelser? Tyck till nedan.
| 24 februari 2020 08:30 |