Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 april 2019 | 12:00

9 svenska regissörer som försökte men floppade i Hollywood

David F. Sandberg följer en rad andra svenskar när han numera skördar framgångar i Hollywood. Men alla har inte haft lika tur – här är några blågula filmskapare som det inte gick lika bra för i drömmarnas stad.
Ända sedan legendarer som Victor Sjöström och Mauritz Stiller tog den internationella filmscenen med storm så har svensk talang bakom kameran varit eftertraktad. Regissörer som Lasse Hallström, Mikael Håfström och Daniel Espinosa har etablerat sig som framgångsrika filmskapare i Los Angeles.
 
Senast är det David F. Sandberg som efter några populära skräckfilmer fått sitt stora kommersiella genombrott med braksuccén ”Shazam”. Men det har inte gått lika bra för alla. Vissa som lyckas här hemma har inte riktigt fått till det i USA. Här är nio filmregissörer som försökte men misslyckades i Hollywood.
 

Tomas Alfredsson

 
Som son till den store Hasse hade Tomas stora skor att fylla men ”Bert” och ”Fyra nyanser av brunt” var starka bevis på hans talang innan internationella succén ”Låt den rätte komma in” satte honom ordentligt på kartan. Brittiska ”Tinker Tailor Soldier Spy” vann kritikerna men efterlängtade ”Snömannen” blev ett totalfiasko och Alfredson återvände hem för att göra en ny film om Jönssonligan.
 
 

Ingmar Bergman

 
Det är svårt att tro att mästerregissören gjort något fel men hans enda Hollywood-produktion ”Ormens ägg” är ett bevis på att alla kan göra misstag. Bergman blev på 1970-talet (oskyldigt) inblandad i en skattefuskhärva och flydde till Tyskland där han inledde ett avtal för engelskspråkiga filmer. Thrillern med David Carradine och Liv Ullmann anses dock vara ett av hans svagaste verk.
 
 

Måns Mårlind & Björn Stein

 
Efter TV-serier som ”Sjätte dagen” och ”Spung” bevisade den här duon med långfilmsdebuten ”Storm” att de hade klart högre ambitioner än Sveriges lilla filmvärld. Men rysaren ”Shelter” med Julianne Moore floppade och även om ”Underworld Awakening” gav klirr i kassan var det knappast något konstnärlig prestation. De återvände till Sverige för ”Känn ingen sorg” och TV (”Bron”, ”Midnattssol”). Snart aktuella med internationella tv-serien ”Shadowplay”.
 
 

Babak Najafi

 
Efter några uppmärksammade kortfilmer hyllades Najafi för långfilmsdebuten ”Sebbe” vilket ledde till prestigefyllda uppdraget ”Snabba cash 2”. Den väntat framgångsrika uppföljaren gjorde att Hollywood fick upp ögonen för regissören som fick göra en annan påkostad uppföljare, ”London Has Fallen”. Kritikerna var inte nådiga men pengar drogs in. Värre gick det för nästa Hollywood-rulle, actiondängan ”Proud Mary” som ingen verkade gilla…
 
 

Johan Renck

 
Efter sin egen artistkarriär som Stakka Bo har Renck regisserat musikvideos åt både Madonna, Beyoncé och David Bowie. Han har även jobbat med TV-serierna ”Vikings” och ”Breaking Bad” bland andra. Hans hittills enda långfilm, ”Downloading Nancy” från 2008, blev dock så sågad att det är osäkert om han någonsin ger sig på filmregi igen. Han är närmast tv-aktuell med "Chernobyl".
 
 

Traktor

 
Detta mindre kända men framgångsrika Los Angeles-baserade kollektiv har gjort allt från musikvideos (Madonna, Fatboy Slim) till Super Bowl-sända reklamfilmer. Deras hittills enda långfilm är "Chain of Fools", en komedi från 2000 med stjärnor som Salma Hayek, Jeff Goldblum och Elijah Wood, och beskrevs av dem själva som ”världens dyraste filmskola”. Filmen floppade så hårt att Warner Bros förlorade 20 miljoner dollar.
 
 

Jonas Åkerlund

 
Stockholmaren må vara en av världens populäraste och mest anlitade musikvideoregissörer men filmkarriären har aldrig riktigt slagit på det sätt han troligen velat. Varken drogdramat ”Spun”, thrillern ”Horsemen”, komedin ”Small Apartments” eller Netflix-rullen ”Polar” har mottagits väl av varken publik eller kritiker. Däremot får han just nu hyfsat god kritik för svensk-brittiska rysaren ”Lords of Chaos”.
| 28 april 2019 12:00 |