Film

Skribent

Anders Nilsson

3 juni 2021 | 15:00

9 skräckfilmer får biopremiär i sommar

Läge för en läskig film eller två, eller nio? För de som har längtat efter biomörkret, vankas det skräck hela sommaren lång.
Inte en sommar utan ett gäng skräckfilmer att runda av soliga dagar med. I väntan på att bli vettskrämda listar vi nio kommande biopremiärer, däribland en Saw-spinoff, nya rysligheter från M. Night Shyamalan och kapitel tre av “The Conjuring”. Många välbekanta återbesök blir det, med endast två filmer på listan som inte är uppföljare eller nystarter.
 

Spiral: From the Legacy of Saw (nu på bio)

 
 
Arvet efter Jigsaw är kreativt och till synes ändlöst. För precis när det börjar kännas som att Saw-följetongen är över, kommer ännu ett nytt kapitel. I huvudrollen denna gång ser vi Chris Rock, vars kriminalare får den otacksamma uppgiften att stoppa en bindgalen Jigsaw-copycat som härjar i stan. Här bjuds det på välbekant innehåll i form av invecklade mysterier och utstuderat konstruerade dödsfällor. Medverkar gör också Samuel L. Jackson.
 

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (biopremiär 4 juni)

 
Large 104d9a8f785ab76706611ecc5cc373d2 the conjuring 3 devil made me do it 1200
 
Alla onda ting är tre, eller hur var det nu? "The Conjuring"-fans lär i alla fall få sitt lystmäte i tredje delen av denna populära filmserie, som hämtar inspiration från bisarra brott och mer eller mindre verkliga händelser. Korn av sanning räcker långt för att spinna övernaturlig spänning och här får Ed och Lorraine Warren en misstänkt mördare på halsen, en yngling som verkar vara besatt av en demon. Kanske har vi både en och två Exorcisten-referenser att vänta?
 

A Quiet Place Part II (biopremiär 11 juni)

 
 
Att tala är silver men tiga är guld, ett gyllene koncept som här blir ren överlevnadsteknik. Den postapokalyptiska världen i “A Quiet Place” är nämligen fortfarande livsfarlig för alla som säger ett knyst. Emily Blunts luttrade mamma gör vad hon kan för att skydda sina barn mot blinda monster, som är utrustade med exceptionellt bra hörsel. Cillian Murphy och Djimon Hounsou ansluter sig till rollistan när frihetskampen sker utanför hemmets (o)trygga rum.
  

The Unholy (biopremiär 23 juni)

 
 
Enligt populär folktro finns det utvalda personer med magiska krafter, som kan bota halta och lytta. Flickan Alice är en sådan, som går från dövstum till en talande och hörande helbrägdagörare. För vetenskapligt lagda höjer detta ett och annat ögonbryn, och en journalist börjar nysta i om Alices förmågor verkligen är Guds mirakel. Det ska visa sig att allt inte är som det förefaller vara, och bakom godhetens fasad döljer sig avsikter som är allt annat än heliga.
 

The Forever Purge (biopremiär 30 juni)

 
 
Dags för bokslut i en franchise som med sina dystopiska scenarion, haft för vana att kommentera samtiden och förebåda framtiden. Händelserna utspelar sig efter “The Purge: Election Year” och den årliga traditionen sanktionerad av amerikanska staten verkar vara över för gott. Allt är dock inte frid och fröjd, då en sammanslutning av upprorsmakare vägrar att acceptera den nya ordningen, något ett mexikanskt par på flykt från en drogkartell blir varse.
 

Wrong Turn (biopremiär 9 juli)

 
Large 55cee69f5255cf3b6c46ee275656116f wrong turn 2021 main
 
Vad “Den sista färden” gjorde för Georgia, gjorde “Wrong Turn”-franchisen för West Virginia. Turistbyråerna lär inte ha jublat åt nidbilder med livsfarliga rednecks, som lurpassar på aningslösa frilufsare. Nya “Wrong Turn” är en slags reboot, med manus av Alan B. McElroy som skrev originalet från 2003. Denna gång är appalacherna platsen för obehagliga möten i det fria; när ett gäng vänner strövar iväg “offtrack”, går det som vanligt fruktansvärt fel.
 

Escape Room 2: No Way Out (biopremiär 16 juli)

 
 
Det var en tidsfråga innan det kluriga gruppäventyret Escape Room skulle bli film. 2019 kom den första, som lånade från den populära aktiviteten, fast med dödliga regler. Nu höjer uppföljaren insatserna och inte heller denna gång handlar om något harmlöst Boda Borg-skoj med polarna. Nej, här är det ren och skär överlevnad som gäller. Att filmskaparna har inspirerats av kultrullen “Cube” och Saw-filmerna, är uppenbart. Hi-tech, galet och skruvat blir det garanterat.
 

Old (biopremiär 23 juli)

 
 
M. Night Shyamalan brukar trivas bäst i rysliga vatten. Som filmtiteln antyder, kretsar handlingen i “Old” kring ålderdom, en mycket extrem sådan. En familj på tropisk solsemester hamnar i en sits där deras respektive livsspann komprimeras till en enda dag. Det som utlovas är en rejäl injektion av skruvad kamp mot klockan-skräck, snarare än sola och bada med piña colada. Förhoppningsvis blir det en underhållande stund, för den som vågar trotsa åldersnojan.
 

Don't Breathe 2 (biopremiär 13 augusti)

 
 
I den första “Don’t Breathe”-filmen manipulerades biobesökarna att heja på tre inbrottstjuvar, som försökte sno pengar av en blind man. Kanske fungerade det för att krigsveteranen Norman Nordstrom (Stephen Lang) var så läskig och skoningslös i att lära folk veta hut. I uppföljaren bor han i en avlägsen stuga och har förbarmat sig över en föräldralös flicka. När hon blir kidnappad av ett gäng busar nödgas Norman än en gång visa vad som händer när någon stör hans liv i stillhet.
 
Vilka av sommarens alla skräckfilmer tänker ni inte missa?
| 3 juni 2021 15:00 |