Serie

Skribent

Andreas Samuelson

27 maj 2022 | 11:30

9 nya ”Stranger Things”-karaktärer i säsong 4 du kommer älska - eller hata

”Stranger Things” är äntligen tillbaka med den efterlängtade fjärde säsongen och förutom våra älskade huvudpersoner lär vi känna ett gäng nya ansikten.
En av vår tids populäraste serier avslutade sin tredje säsong med buller och bång för tre år sedan. Vårat gäng av hjältar lyckades besegra det demoniska väsendet The Mind Flayer i en pampig köpcenter-final medan mamma Joyce (Winona Ryder) tvingades offra sheriff Hopper (David Harbour) för att spränga ryssarnas maskin och stänga porten till Upside Down.
 
På grund av pandemin har vi fått vänta lite längre än vanligt på fortsättningen men nu är den äntligen här. Vi hoppar två år fram i tiden till 1986 när familjen Byers tillsammans med Eleven/Jane (Millie Bobby Brown) har flyttat till en ny småstad. I Hawkins puttrar livet på relativt som vanligt - tills ungdomar hittas mystiskt och brutalt mördade. Förutom våra vanliga huvudkaraktärer lär vi även stifta bekantskap med några nya rollfigurer - här är de du bör ha koll på:
 
 

Argyle (Eduardo Franco)

 
I Byers nya hem Lenora Hills har äldste sonen Jonathan (Charlie Heaton) hittat en ny bästis som kanske inte har bästa inflytandet... De röker många, som Eleven kallar det, ”gröna plantor” som är nyttiga för att de kommer från naturen. Argyle är den typiska komiska sidekicken med ett hjärta av guld - och gott om stundtals påfrestande skämt och fraser. Men när syskonen Byers återigen hotas av främmande krafter blir han - och inte minst hans pizzalevereringsbil - viktiga faktorer i deras nya äventyr. Långhåriga Franco har du tidigare sett i ”American Vandal” och tonårskomedin ”Booksmart”.
 
 

Jason Carver (Mason Dye)

 
I Hawkins har Lucas (Caleb McLaughlin) och de andra börjat high school och i försök att förbättra deras popularitet gått med i skolans basketlag. Dennes ledare Jason visar sig snabbt vara en karismatisk men mindre empatisk sportfåne av värsta sorten. Redan i första avsnittet visar han vilken typ han är genom att uppmuntra stöd till stundande fotbollsmatchen genom att plocka sympatipoäng via tidigare dödsoffer i staden. Han kommer inte oväntat att bli en lagom harmlös men desto mer hotfull mänsklig skurk i säsongen. Dye har tidigare medverkat i bland annat serien ”Teen Wolf”.
 
 

Peter Ballard (Jamie Campbell Bower)

 
Stackars Eleven har det inte lätt när hon försöker leva ett normalt tonårsliv i Lenora Hills men tvingas snart återuppleva sina traumatiska barndomsminnen i Hawkins laboratorium. Väl där får vi veta att hon blev bekant med en ordningsvakt som varnar Eleven om att forskningsledaren Brenner (Matthew Modine) inte går att lita på men bidrar även med emotionellt stöd när Eleven mobbas av andra patienter. Men vad är hans egentliga avsikter? Campbell Bower är knappast ett nytt ansikte då vi sett han som allt från Caius i ”Twilight”-serien till unga Grindelwald i Harry Potter/"Fantastiska vidunder".
 
 

Victor Creel (Robert Englund/Kevin L. Johnson)

 
I jakten på den skyldige bakom de mystiska morden i Hawkins leder spåret till den åldrade patienten på ett mentalsjukhus. Hans blodiga historia kan gott vara svaret på vad som försiggår i staden - eller är det bara en ledtråd i något mycket mer komplicerat? Oavsett så kan fans av genren glädja sig till att självaste Freddy Krueger dyker upp i serien - eller åtminstone att skräckikonen Englund bidrar till Creels kusliga uppenbarelse. Han spelar Creel som gammal medan Johnson (”Ozark”) spelar karaktären som ung.
 
 

Dmitri (Tom Wlaschiha)

 
Trots att ryssarna besegrades i slutet av tredje säsongen så hintades det om att Hopper kanske var i livet - i ett ryskt fängelse. Där vi befinner vi oss snart med en lika girig som slug vakt som kommer att spela en viktig roll i försök att befria en av våra mest älskade hjältar. Vi får också en inblick i ett rysk fängelses vidriga förhållanden, något som känns extra kusligt i dagsläget. Vakten Dmitri spelas av tyske Wlaschiha som vi känner igen som Jaqen H’ghar i ”Game of Thrones”.
 
 

Eddie Munson (Joseph Quinn)

 
Vårt spelglada gäng slår sig samman med ett äldre gäng Dungeons & Dragons-nördar med namnet Hellfire Club, ledda av den självbelåtna knarklangaren Eddie. Med en kaxig, högljudd image och rykte som satanist så visar det sig snabbt att Eddie är betydligt snällare med förkärlek till rockmusik och rollspel. Men när ett av mordoffren visar sig ha en koppling till Eddie så sätts hans rykte - och frihet - på spel. Quinn har vi också sett i ”Game of Thrones”.
 
 

Lt. Colonel Sullivan (Sherman Augustus)

 
När morden i Hawkins ser ut att vara allt annat än normala lägger sig inte oväntat det militära i. De misstänker att Eleven återigen kan ha en koppling till fallen på något sätt och söker upp forskaren Dr. Owens (Paul Reiser). Men medan Owens har en mer mänsklig taktik att lösa fallet så visar sig Sullivan snabbt vara en hänsynslös kraft att frukta. Gamla amerikanska fotbollsspelaren Augustus har etablerat sig som skådespelare senare åren, bland annat i serien ”Into the Badlans”.
 
 

Vickie (Amybeth McNulty)

 
En av de större, mänskliga avslöjanden i tredje säsongen var att Steves (Joe Keery)  glassbutikskollega och eventuella kärleksintresse Robin (Maya Hawke) kom ut som lesbisk. Nu är Robin med i skolorkestern och hopplöst förälskad i en annan bandmedlem - den coola, rappkäftade Vickie. Kommer Robin våga lägga in en stöt? Vickie spelas av irländska, stigande stjärnan McNulty känd för huvudrollen i ”Anne with an E”.
 
 

Yuri (Nikola Đuričko)

 
För att hitta Hopper måste desperata Joyce och pålitligt knasiga men intelligenta sidekicken Murray (Brett Gelman) samarbeta med Dmitri och därmed dennes parterna Yuri. Yuri är en flygpilot som gärna drar olämpliga skämt och vars pålitlighet är tveksam som bäst. Kommer han att kunna hjälpa våra hjältar med sitt allt annat än lätta uppdrag? Yuri spelas av serbiska Đuričko som är väl etablerad i hemlandet men utanför skymtats i bland annat i ”World War Z”.
 
Vilka karaktärer ser du fram emot att återse i fjärde säsongen av ”Stranger Things”?
| 27 maj 2022 11:30 |