Klipp

Skribent

David Sjögren

30 augusti 2015 | 15:00

9 knäppa fakta om "Tillbaka till framtiden"

Vem skulle egentligen spela Marty? Varför är en man utklädd till hund? Och varför är det bröstförstoringsreklam överallt?
Det är 30 år sedan "Tillbaka till framtiden" gick upp på bio världen över, och i oktober gör den minsann comeback på de svenska biograferna. Lagom till detta urtrevliga event har filurerna på CineFix plockat ihop lite sköna kuriosa om Robert Zemeckis sci-fi-klassiker.

Här är nio små saker du kanske inte visste om "Tillbaka till framtiden"!


Tre favoriter:
1. Michael J. Fox var från början inte tilltänkt för rollen som Marty McFly. Istället hade man tagit in Eric Stoltz (bl a Lance i "Pulp Fiction") och faktiskt redan filmat fem veckors material. Zemeckis & co kände dock att Stoltz inte var rätt för rollen, varpå han sparkades. In kom istället Fox, som då fick göra om alla scener som Stoltz redan gjort.2. Samtidigt som filminspelningen pågick agerade Fox huvudskådespelare i succéserien "Fem i familjen", och var dessutom förbjuden att ta ledigt från TV-arbetet mellan ca 9 och 18. Detta ledde till ett superhektiskt schema med många sena inspelningstimmar och endast 2-3 timmars sömn per natt. Vi får hoppas att han fick ordentlig OB-ersättning.3. Delar av "Tillbaka till framtiden del II" utspelar sig år 2015, där diverse hippa framtidsprylar visas upp. En sak du kanske inte noterat är att en TV-skärm visar reklam för bröstförstoringar ("The Super Inflatable 'Tit'") och att det ligger stora mängder bröstimplantat bland soporna. Varför är oklart.

Vill man gräva ner sig ännu lite mer i "Tillbaka till framtiden"-kuriositeter rekommenderas herr Lithells utmärkta faktasamling med hela 30 punkter om Marty McFly och kompani.

Ska ni traska iväg och se "Tillbaka till framtiden" på bio i höst?
| 30 augusti 2015 15:00 |