Film

Skribent

Robin Andersson

15 juni 2019 | 13:00

9 detaljer som hade gjort “Lejonkungen” sämre

Idag är det 25 år sen den tecknade Disneyklassikern "Lejonkungen" hade premiär. Den anses nu vara en av de bästa animerade filmerna som har gjorts, nästintill perfekt, men det var nära att det inte blev så.
Bakom produktionen togs många val som slutligen ledde fram till färdiga resultatet, men flertalet gånger var det nära att vi fick en annan version av klassikern "Lejonkungen". Här går vi igenom 9 val som tur var inte nådde den slutgiltiga versionen.
 

1. Simbas sångröst kunde ha låtit annorlunda 

 
 
Matthew Broderick gjorde rösten till Simba, men trots att han är en duktig sångare, gjorde han inte Simbas sångröst i hans låtar. Istället gavs sångrollen till Totos Joseph Williams, som också råkar vara son till den legendariska filmkompositören John Williams. Hans röst kan höras i låtarna “Can You Feel the Love Tonight", "Hakuna Matata" och "I Just Can't Wait to Be King".
 

2. Tanken var aldrig att Mufasa skulle återvända

 
 
Från början var idén att Mufasa inte skulle återvända igen efter sin död. Men man kände att Simba behövde en kraftigare motivation för att återvända till sitt hem, och därför la man till Mufasas Moln-scen.
 

3. Mufasa och Scar var inte släkt med varandra

 
 
Det var nära att Mufasa och Scar inte var släkt, men för att stärka det känslomässiga bandet mellan dem, la man till syskonrelationen.
 

4. Mufasas sångröst dög inte 

 
 
Tanken från början var att "I Just Can't Wait to Be King" skulle ha hetat “To Be King” och sjungits av James Earl Jones, den engelska rösten bakom Mufasa. Men man märkte snabbt att hans sångröst inte passade, och låten skrevs om och sjöngs av Nala, Zazu och Simba istället.
 

5. Can You Feel the Comedy Tonight?

 
 
Från början var tanken att "Can You Feel the Love Tonight" skulle vara en komisk duo-sång mellan Timon och Pumbaa. Sången vann senare en Oscar och blev en tidlös klassiker, så det beslutet får vi vara nöjda med.
 

6. Ingen säger emot Elton John

 
 
När det äntligen var bestämt hur “Can You Feel the Love Tonight” skulle låta, blev den ändå borttagen från filmen. Det var inte förrän Elton John himself såg filmen några veckor före premiären och krävde att de använde låten, som den sattes in igen. Thank you sir!
 

7. Vad var lejonen kung över?

 
 
Titeln “Lejonkungen” är numera en klassiker, men filmen kunde ha haft en.. knasigare titel. Under filmproduktionens start hade den namnet “King of the Jungle”. Disney tänkte sedan efter och kom på att lejon inte lever i djungeln, och så var titeln “Lejonkungen” ett faktum.
 

8. Hyena Matata?

 
 
Få roller är så klockrent röstsatta som hyenorna i “Lejonkungen”. Men de kunde ha låtit ännu fånigare. Nathan Lane och Ernie Sabella, som gör rösterna till Timon och Pumbaa, var först på auditions för hyenarollerna. Tack och lov fick de istället röstsätta ett vildsvin och en surikat. Fast ingen slår väl svenska rösterna från Peter Rangmar och Jan Rippe?
 

9. Det fanns en mycket mörkare version

 
 
Självklart finns det flera versioner av ett manus innan det blir helt färdigställt. En av de första versionerna slutade med att Simba blir nedslängd från en klippa! Vad är det med Disney och vilja kasta ut sina karaktärer från höga höjder?
 
Den 17 juli har Disneys remake av "Lejonkungen" premiär på bio.
| 15 juni 2019 13:00 |