Film

Skribent

Richard Hammar

1 maj 2017 | 19:00

8 uppföljare som är bättre än originalet

Då och då, inte ofta, så överraskas vi av en riktigt bra uppföljare. Det har till och med hänt att en uppföljare har varit bättre än sin föregångare. I deras ära listar vi nedan 8 stycken uppföljare som var bättre än den första filmen. Häng med och tyck gärna till!
Till största del känns det som att uppföljare har en förbannelse över sig, sällan blir det lika bra och i samma kvalité som filmen innan. En överlägsen uppföljare har inte bara uppgiften att hålla sig till den ursprungliga historien, men den måste faktiskt överstiga originalfilmen i nästan alla aspekter. Manusförfattaren av en uppföljare har den skrämmande uppgiften att ta samma värld, samma karaktärer, och ganska ofta en fortsättning av samma storyline, och på något sätt göra allt bättre och annorlunda.
 
Oavsett om det är genom karaktärsutveckling, intressanta handlingar eller smarta dialoger, så är varje film som presenteras på den här listan bättre än originalfilmen på antingen ett kreativt eller innovativt sätt enligt mig.
 
 
"Alien" och "Aliens" är två så olika filmer att det känns orättvist att jämföra dem. Och kanske är det det. Den första är en instängd skräckfilm, medan den andra är ren sci-fi. Filmen tar Ripley (Sigourney Weaver) från springa-och-gömma-sig-tjej till actionhjältinna, och det är svårt att förbise. Missförstå mig inte, jag älskar "Alien" men blir så mycket mer underhållen av "Aliens".
 
 
 
Det kan kännas löjligt att ha en uppföljare till en remake av en tv-serie om undercover-poliser i high-school (och sedan college) men "22 Jump Street" är ren glädje. Större, grövre och mer galen än originalet. Channing Tatum och Jonah Hills kemi tänder upp skärmen, med regissörerna Phil Lord och Christopher Miller som förtjänar mycket beröm.
 
 
 
Ja, den här var given. En av de mest ikoniska uppföljningarna som någonsin gjorts och som tog "Star Wars"-världen till vad den är idag. Filmen fungerar som mall för uppföljare som höjer insatserna och tar karaktärerna åt olika, ibland farligare riktningar. Regissören Irvin Kershner skapade något som tjänade den mer mörka berättelsen mycket väl. Filmen innehåller även en cliffhanger som slutade dramatiskt vilket verkligen satte "Star Wars" i rullning.
 
 
 
Paul Greengrass speciella regisätt gjorde otroligt mycket för att pumpa energi och liv in i den första Bourne-uppföljaren, och den frenetiska tonen höll genom resten av franchisen. Skakig kamera fungerar med rätt regi tydligen. Efter "The Bourne Identity" vågade man mer, och Greengrass och Damon är som handen i handsken. Filmen har klart och tydligt inspirerat flera andra actionfilmer.
 
 
 
Om vi rankar denna lista på något, handlar det om hur mycket bättre uppföljarna är i jämförelse med deras original. "Captain America: The Winter Soldier" utmärker sig på flera nivåer, actionsekvenserna är några av de bästa som Marvels filmuniversum har att erbjuda. Och den politiska intrigen och spiontemat som finns i hela filmen hjälper den att skilja sig från andra superhjältefilmer. Den första "Captain America" var nödvändigtvis inte dålig, bara ett påskyndat försök att introducera Steve Rogers.
 
 
 
Istället för att vara en större version av originalet, är "Spider-Man 2" den sällsynta uppföljaren som tonar ner all action och mestadels av filmen undrar Peter varför han ens ska vara Spider-Man. Missförstå mig inte nu, actionscenerna i filmen är helt fantastiska, bara tågsekvensen var värd biobiljettpriset. Även Alfred Molinas Doctor Octopus är en av de få enskilda Marvel-skurkarna som gör rättvisa till sin comicbook-motsvarighet. 
 
 
 
En av de bästa uppföljarna som någonsin gjorts, "T2" är ytterligare bevis på att James Cameron är oslagbar. Uppföljaren levererar handling, specialeffekter och karaktärer på ett fantastiskt sätt. Vi får även se att Arnold Schwarzenegger är roligare som allierad, "T2" går utöver den traditionella actionfilmen genom att utforska lojalitet och mänsklighetens öde. Den är känslomässig, spännande och ambitiös, och medan första "Terminator" är en bra film, är "Terminator 2" en utmärkt.
 
 
 
Den mest minnesvärda delen av "The Dark Knight" är Heath Ledgers Oscar-vinnande prestation som Jokern, som är lika mycket rolig som skrämmande och oförutsägbar. "The Dark Knight" handlar om kriget mot terror, mot kriminalitet och anarki, men är fortfarande en otroligt underhållande film som fortsätter att resonera med en. Filmen expanderar inte bara Nolan-franchisen, utan serietidningsfilmer som helhet, och förtjänar sin plats som en av de bästa någonsin.
 
 
Andra uppföljare som är värda att nämna är, "Sagan om konungens återkomst", "Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd", "The Hunger Games: Catching Fire", "Blade II" och "Toy Story 2".
 
Finns det någon uppföljare du tycker är bättre än originalet, som inte är med på listan?
| 1 maj 2017 19:00 |