The Bourne Supremacy 2004

Action Drama Thriller
USA
108 MIN
Engelska
The Bourne Supremacy poster

Synopsis

Jason Bourne och Marie har fortsatt att leva ett anonymt liv, på ständig flykt från Jasons förflutna. De måste hela tiden ligga steget före och varje misstänkt främling, varje felringning, kan vara orsak nog för Jason och Marie att packa sina väskor och fly till en ny ort. De känner sig dock relativt säkra och avslappnade i den indiska semesterorten Goa, men en dag dyker en man upp som Jason känner igen som f.d. agent.
Trött på att ständigt leva på flykt bestämmer sig Jason Bourne för att acceptera sitt förflutna och konfrontera sina fiender. Med hjälp av sin knivskarpa hjärna och vältränade fysik planerar han en gruvlig hämnd på den organisation som hindrar honom från att leva ett normalt liv.
Ditt betyg
3.4 av 1,737 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Bourne Supremacy
Biopremiär
17 september 2004
DVD-premiär
23 februari 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2004 | 00:00

Natural Bourne killer

Pang! Efter 2 års lugn och ro på en indisk semesterort hittas Jason Bourne (Matt Damon) och Marie (Franka Potente) av en hemlig agent, vilket leder till att Marie dödas.

Bourne, nu en man utan något att förlora, med återkommande minnesfragment som plågar honom om nätterna, samt såklart ett hämndbegär, bestämmer sig för att ta reda på sanningen en gång för alla, samt ge igen på den organisation som förrådde honom. Samtidigt får han reda på att han är anklagad för ett dubbelmord vilket ger honom en ny fiende - tuffa Pamela Landy, spelad av Joan Allen. Det hela utvecklas till en maktkamp på hög nivå med flera inblandade parter - där Bourne denna gång alltid lyckas ligga steget före. Nu är det hans regler som gäller...

I ”The Bourne Supremacy” har det gått två år efter händelserna i ettan. Att ha sett ”The Bourne Identity” är inget måste, men jag skulle ändå rekommendera det för att förstå filmen fullt ut. Själv tillhörde jag dem som inte blev alltför imponerade av den första filmen i serien, däremot visade sig del två vara betydligt bättre. Så här ska en agentfilm se ut! Jag gråter inte över att fröken Potente försvinner efter 10 minuter. Mindre kärlekstjafs gör filmen till en mer renodlad actionthriller. Det är fullt ös hela tiden, den handhållna kameran och europeiska miljöerna gör att filmen känns betydligt mer realistisk än Bond eller "xXx". Tilläggas bör att Bourne inte kör med några avancerade prylar eller omöjliga stunts vilket gör honom väldigt trovärdig.

Jag gillar att även den tredje boken i Robert Ludlums Bourne-trilogi, ”The Bourne Ultimatum”, är på väg att filmas. Den kan vi nog lugnt se fram emot då ”Supremacy” redan blivit en större kassasuccé världen över än dess föregångare. Matt Damon växer i sin roll som agenten med identitetskris, även Joan Allen är suverän i sin roll. Vidare återkommer Brian Cox och Julia Stiles i sina roller från den första filmen. Och missa inte den ryska tjejen mot slutet – Oksana Akinsjina, som upptäcktes av Lukas Moodysson i ”Lilja 4-ever”.

En spännande, genomarbetad, smart och intensiv actionthriller, vilket tyvärr inte hör till vanligheterna när det gäller Hollywood - även om du liksom jag inte var alltför imponerad av ettan, så får du här en klart sevärd fortsättning.

| 1 januari 2004 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Bourne Supremacy
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu