The Bourne Supremacy (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jason Bourne och Marie har fortsatt att leva ett anonymt liv, på ständig flykt från Jasons förflutna. De måste hela tiden ligga steget före och varje misstänkt främling, varje felringning, kan vara orsak nog för Jason och Marie att packa sina väskor och fly till en ny ort. De känner sig dock relativt säkra och avslappnade i den indiska semesterorten Goa, men en dag dyker en man upp som Jason känner igen som f.d. agent.
Trött på att ständigt leva på flykt bestämmer sig Jason Bourne för att acceptera sitt förflutna och konfrontera sina fiender. Med hjälp av sin knivskarpa hjärna och vältränade fysik planerar han en gruvlig hämnd på den organisation som hindrar honom från att leva ett normalt liv.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE BOURNE SUPREMACY

Natural Bourne killer
Pang! Efter 2 års lugn och ro på en indisk semesterort hittas Jason Bourne (Matt Damon) och Marie (Franka Potente) av en hemlig agent, vilket leder till att Marie dödas.

Bourne, nu en man utan något att förlora, med återkommande minnesfragment som plågar honom om nätterna, samt såklart ett hämndbegär, bestämmer sig för att ta reda på sanningen en gång för alla, samt ge igen på den organisation som förrådde honom. Samtidigt får han reda på att han är anklagad för ett dubbelmord vilket ger honom en ny fiende - tuffa Pamela Landy, spelad av Joan Allen. Det hela utvecklas till en maktkamp på hög nivå med flera inblandade parter - där Bourne denna gång alltid lyckas ligga steget före. Nu är det hans regler som gäller...

I ”The Bourne Supremacy” har det gått två år efter händelserna i ettan. Att ha sett ”The Bourne Identity” är inget måste, men jag skulle ändå rekommendera det för att förstå filmen fullt ut. Själv tillhörde jag dem som inte blev alltför imponerade av den första filmen i serien, däremot visade sig del två vara betydligt bättre. Så här ska en agentfilm se ut! Jag gråter inte över att fröken Potente försvinner efter 10 minuter. Mindre kärlekstjafs gör filmen till en mer renodlad actionthriller. Det är fullt ös hela tiden, den handhållna kameran och europeiska miljöerna gör att filmen känns betydligt mer realistisk än Bond eller "xXx". Tilläggas bör att Bourne inte kör med några avancerade prylar eller omöjliga stunts vilket gör honom väldigt trovärdig.

Jag gillar att även den tredje boken i Robert Ludlums Bourne-trilogi, ”The Bourne Ultimatum”, är på väg att filmas. Den kan vi nog lugnt se fram emot då ”Supremacy” redan blivit en större kassasuccé världen över än dess föregångare. Matt Damon växer i sin roll som agenten med identitetskris, även Joan Allen är suverän i sin roll. Vidare återkommer Brian Cox och Julia Stiles i sina roller från den första filmen. Och missa inte den ryska tjejen mot slutet – Oksana Akinsjina, som upptäcktes av Lukas Moodysson i ”Lilja 4-ever”.

En spännande, genomarbetad, smart och intensiv actionthriller, vilket tyvärr inte hör till vanligheterna när det gäller Hollywood - även om du liksom jag inte var alltför imponerad av ettan, så får du här en klart sevärd fortsättning.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
evert
Mycket bra uppföljare. Vi blir inkastade i ett hederligt kul äventyr, men som abrupt avbryts. Sedan väntar ett mycket mörkare äventyr än den första där Bourne verkligen får känna på konsekvenserna av sina och andras handlingar. Stark 4/5, bättre än föregångaren.
Kevin E
Superbra uppföljare som är i princip lika bra som den första! 4/5
Film
Bourne filmerna är skitbra det kan jag hålla med om. Matt Damon var en skådis som jag inte var så överförtjust i tidigare men nu är jag det efter att ha sett Bourne. Det enda som jag stör mig på med filmerna är att handlingen är lite svår att hänga med i. Hursomhelst tummen upp till denna film stark 4 utav 5 :D
Visa fler (2)

Relaterade filmer