Serie

Skribent

Katarina Emgård

5 augusti 2018 | 12:00

7 tonårsserier att se på Netflix

Har du fortfarande alltför många diadem i garderoben efter att ha bingeat alla säsongerna av "Gossip Girl"? Slukade du ”Vampire Diaries” och "Pretty Little Liars" i så fall har du nog liksom jag en soft-spot för tonårsdramatik. Och då vet jag precis vad du ska se härnäst.
När jag är ledig brukar jag passa på att bingea någon Tv-serie. Vissa föredrar att ägna en gråmulen eftermiddag åt en klassisk kriminalare - jag gillar att gotta ner mig med något ostigt, glammigt och gärna smått övernaturligt tonårsdrama. Tonårsserier är för mig lite som att äta glass i badkaret. Slappt och onyttigt men bra för själen. Underhållning i dess mest traditionella bemärkelse. Därför medföljer självklart glasstips till nedanstående TV-serier.
 

1. Stranger Things

 
Om du mot förmodan missat denna globala jättehit som flörtar med både Lovecraft och Stephen King är det på tiden att du ser den nu. En fantastisk tribut till 1980-talets popkultur där klassiskt kriminaldrama möter övernaturliga element. Fyra pojkar, en flicka och ett jättestort monster bäddar för underhållande hjärngympa och lagom ryslig underhållning, men också en och annan tår.
 
 

2. 13 Reasons Why

 
17-åriga Clay kommer hem en dag från skolan och finner en mystisk box på sin veranda. I den ligger sju kassetter som hans skolkamrat Hannah Baker har spelat in. På kassetterna berättar hon om de händelser som ledde till att hon två veckor tidigare tog livet av sig. Rått, sorgligt och ärligt om tonårsvånda, slut-shaming och sexuella övergrepp.
 
 

3. Riverdale

 
Om du liksom jag är född på 80-talet är chansen stor att du läst serietidningen ”Acke” om den rödhåriga tonårskillen som slits mellan sina två heta flickvänner Becky och Veronica. I TV-adaptionen har producenterna valt en mörkare ton då berättelsen istället tar vid strax efter att Ackes skolkamrat Jason Blossom mördats. Riverdale är nämligen allt annat än den goodie-two-shoes-staden den utger sig för att vara.
 
 

4. The End of the F***ing World

 
James, 17, är övertygad om att han är psykopat. Detta då han sedan barnsben njutit av att döda djur. Alyssa - ny tjej på skolan, tycks vara James perfekta första människooffret tills det att han börjar bli kär i henne. Tillsammans ger de sig istället ut på en roadtrip för att hitta Alyssas pappa. Blodigt och udda med en stor portion brittisk humor.
 
 

5. American Vandal

 
En klassisk mockumentär och satir om true-crime genren och dokumentärer som "Making a Murderer". Berättelsen tar vid strax efter att 27 bilar tillhörande skolans fakultet blivit vandaliserade och taggade med kukar. Klassens clown blir anklagad för att ha utfört dådet, men en skolkamrat bestämmer sig för att undersöka saken vidare. En tankeväckande kommentar till crime-genren.
 
 

6. On my Block

 
Tragikomisk coming-of-age serie om ett gatusmart gäng i ett av LA:s hårdaste områden. Tre killar och en tjej måste navigera genom det vardagliga våldet som ständigt gör sig påmint i deras liv. Tonen är minst sagt splittrad och humorn varierar från högt till lågt, men de drar sig inte för att skämta om allt, vilket är både provocerande och frigörande. Säsongsavslutningen lär också väcka en hel del diskussioner.
 
 

7. Everything Sucks!

 
Om du är ute efter något riktigt sockersött till algbadet är denna 90-tals flört ett måste. En halvtimmes färd utanför Portland ligger den lilla staden Boring och det fiktiva Boring High School. De bästa vännerna Luke, McQuaid och Tyler träffar på rektorns dotter Kate när de blir medlemmar i skolans A/V-klubb. Serien ställer frågor kring seuxalitet och tillhörighet på ett gulligt sätt, som för tankarna till blommiga scrunchies.
| 5 augusti 2018 12:00 |