Film

Skribent

Josefine Krischausky

16 april 2022 | 12:00

8 påskägg du kanske missade i Pixars "Röd"

Animationsstudion är sedan länge mästare på att smyga in mer eller mindre dolda referenser i sina produktioner, och deras senaste långfilm är inget undantag.
Tidigare i våras var det dags för premiären av Pixars senaste långfilm, den charmiga familjefilmen "Röd". Denna gång kretsade historien kring trettonåriga Mei Lee, som slits mellan viljan att fortsätta vara sin mors perfekta dotter, och att följa de nya intressen som tonåren har fört med sig. En dag ställs hon plötsligt inför ett ännu större problem, när hon börjar förvandlas till en stor, röd panda varje gång hon upplever starka känslor. 
 
Vid det här laget vet vi att studion sällan är snåla när det kommer till påskägg, och att dess animatörer kan vara riktigt kreativa när de smyger in olika referenser. Lagom till årets påskfirande har vi därför satt ihop en lista på några av de härligaste detaljerna i "Röd", som du kanske inte snappade upp under den första titten. 
 
 
1. ”Röd” må vara Domee Shis första långfilm, men inte hennes första projekt hos Pixar. Regissören står sedan tidigare bakom ”Bao”, som 2019 vann en Oscar för bästa animerade kortfilm. Förutom att maträtten förekommer även i "Röd", kan vi i Meis hemkvarter se skylten till en restaurang med samma namn, skrivet i ett likadant typsnitt som på kortfilmens poster.
 
 
2. Ett stående inslag i nästan alla Pixar-filmen har varit en pickup tillhörande den fiktiva restaurangkedjan Pizza Planet, som har sitt ursprung i "Toy Story". Givetvis kan bilen ses i ett kort ögonblick även i "Röd", parkerad vid en gata medan vi ser Mei, i sin röda pandaform, rusa genom staden. 
 
 
3. Förutom små inslag från äldre titlar, brukar Pixar dessutom gömma framåtblickande påskägg, kopplade till den långfilm som står näst på tur från studion. Denna gång rör det sig om "Lightyear", och visst kan det skymtas referenser till det kommande rymdäventyret. På karaktären Miriams skateboard syns dels ett klistermärke föreställande Star Command-loggan, som kan kopplas till Buzz Lightyear, samt ett föreställande robotkatten Sox, en karaktär som kommer att medverka i "Lightyear". 
 
 
4. Påskägg i form av klistermärken förekommer även senare under filmens gång. Till exempel här, där vi kan se ingen mindre än fisken Nemo på dörren till en skoltoalett.  
 
 
5. Ett annat föremål som tittare numera alltid förväntas söka upp är en viss välkänd boll, som har funnits med i ett stort antal av studions filmer, sedan den år 1986 först dök upp i kortfilmen "Luxo Jr.". I "Röd" är den gula bollen, med sin blå rand och röda stjärnor på sidorna, ganska svårskådad, men skarpögda fans har lyckats hitta den flytandes i poolen på Tylers födelsedagsfest. 
 
 
6. När Mei en kort stund får upp ögonen för en kille i sin skolkorridor, kan denna ses bära en tröja med texten "Escápula". Trycket hänvisar till ett rockband med samma namn, som vi tidigare har sett i ”Coco”, där spelandes på en konsert i dödsriket. Innebär detta att man dessutom kan hoppas på att få se lite merch för 4*TOWN, pojkbandet från "Röd", en annan framtida Pixar-film?
 
 
7. När Meis mamma gör i ordning sin dotters morgongröt får hon den att se ut som ett ansikte, vilket skulle kunna kopplas till "Mulan" från 1998, där huvudpersonen blir serverad en likadan frukost.
 
 
8. Förutom en rad Disney-påskägg, bjuder "Röd" också på vissa referenser till annan populärkultur, kanske främst för att skapa extra stor igenkänning hos alla andra som var unga tonårstjejer i början av 2000-talet. I introduktionen av Meis kompis Priya ses hon hålla en tonårsroman med vampyrtema, med titeln ”Nightfall”. Fördes dina tankar möjligtvis till ”Twilight” direkt när du såg den? I så fall var du inte ensam. 
 
Snappade du upp några andra kul detaljer i "Röd"? 
| 16 april 2022 12:00 |