TEMA: HALLOWEEN

Skribent

Charlotte Brange

29 oktober 2021 | 17:30

8 mindre kända rysare på Netflix – har du sett dem?

Halloween står för dörren men ibland känns det redan som att vi har sett det mesta.
Välkänd popcornskräck i all ära – ibland vill vi ha något annat. Trots Netflix ofantliga utbud av skräckfilmer känns det stundtals som att man måste gräva långt ner i säcken för att få fatt i något osett och spännande. Man vill ju gärna bli skrämd – men inte med hjälp av något man redan sett hundra gånger.

Vi guidar er till de lite mer undangömda pärlorna från Netflix mörka gömmor som bara väntar på att bli streamade. Häng med på en tur bortom blockbusters – förhoppningsvis hittar du något du inte redan satt tänderna i.
 
Large 251d494d94560f1da3633da21f79513b under
 

1. Under the Shadow (2016)

 
En skräckfilm som utspelar sig i Iran, är inspelad i Jordanien, och där skådespelarna talar persiska – det hör kanske inte till vanligheterna att titta på? ”Under the shadow” är en spökhistoria som likväl vackert som skräckinjagande blandar övernaturligt med riktiga krigstrauman. Filmen, som var Storbritanniens bidrag till Oscarsgalan 2017, har fått beröm världen över tack vare sin nytänkande blandning av genrer och känslosamma moment.
 
Large 251d494d94560f1da3633da21f79513b demons
 

2. Demons (1985)

 
En nyöppnad biosalong bjuder in till en gratisvisning av sin nya, okända skräckfilm – och filmens demoner, tja, de visar sig inte bara hålla till på den vita duken. Dario Argento, även kallad ”den italienska Hitchcock”, håller i trådarna bakom vår tortyrfyllda och demoniska 80-tals pärla. Filmen är en kultklassad italiensk spaghetti-skräck, som dessutom har ett grymt soundtrack med bland annat Mötley Crüe och Billy Idol.
 
 

3. Creep (2014)

 
”Creep” är som namnet antyder en riktigt creepy historia som blåser frisk vind i found footage-genren. Vår POV är helt åt hållet från en mans handkamera – han har bjudits in för att filma de sista dagarna i en enstörig mans liv, något som blir märkligare och märkligare för varje minut som passerar. Filmen fick även en uppföljare i ”Creep 2” – som även den finns att streama på Netflix – som är om möjligt ännu mer obehaglig och mörk än sitt original.
 
 

4. What We Become (2015)

 
Danska zombies, kan det vara något? I ”What We Become” stänger ett panikslaget Danmark ner då ett mystiskt virus sprider sig; ett virus som är starten på en rejält dystopisk framtid. Förvänta er inget storslaget CGI-mästerverk eller zombiehorder, utan en spännande och stressig låg budget-zombierulle med fokus på sina karaktärer.
 
 

5. Svärmen (2020)

 
Att föda upp gräshoppor känns redan där som ett utmärkt underlag till en obehaglig skräckfilm. När gräshopporna dessutom börjar få smak på blod – ja då känns det som att det börjar krypa i hela kroppen av obehag. Franska filmen ”Svärmen” är en relativt lågmäld thrillerfilm som gör ett hyfsat jobb i att skaka liv i den gamla klassiska skräckfilmkategorin Insekter attackerar.
 
 

6. Vivarium (2019)

 
“Vivarium” är en totalt skräckinjagande förortsmardröm som jag inte önskar någon att hamna i. Ett ungt par letar efter sitt drömboende bland pastellfärgade radhus och fastnar – inte på ett positivt sätt – de kan helt enkelt inte fysiskt ta sig ifrån den sterila klonmiljön som är de många tomma husen. Inget blod eller mördande varelser, men smockfylld med obehagliga och klaustrofobiska känslor.
 
 

7. Anatomi (2000)

 
”Anatomi” är en tysktalande millenniefilm och passar utmärkt för dig som har saknat en kliniskt grotesk och grafisk skräckfilm i ditt liv. En ung kvinna vinner en prestigefylld plats på en medicinsk institution där personalen visar sig hantera människors kroppar på ett alldeles eget, och skräckinjagande vis. Filmen utforskar den etiska aspekten inom medicin, självklart kryddat rejält med gore och andra blodigheter.
 
 

8. The Call (2020)

 
Sydkoreanska ”The Call” är en briljant film som kombinerar mystisk, psykologisk realism med skräckfylld övernaturlighet. Två kvinnor, en lever i framtiden och en i dåtiden, hittar varandra över ett mystiskt telefonsamtal. Precis som i oväntat mörka ”The Butterfly Effect” har de små ändringarna de gör i sina respektive liv ödesdigra konsekvenser. Tidsresande kan i filmväg ibland föra med sig lite huvudbry, men ”The Call” lyckas för det mesta hålla historien i schack och levererar en mordisk, smart och en riktigt nervig film.
 
Har du en egen undangömd rysarfavorit på Netflix som vi missat? Kommentera gärna nedan.
| 29 oktober 2021 17:30 |