Film

Skribent

Jenny Ahonen

26 juli 2016 | 18:00

8 kul fakta om "Ghostbusters"

Visste du det här om originalet från 1984?
I år får "Ghostbusters" en reboot när Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon och Leslie Jones kliver i spökjägaruniformerna som 1984 bars av Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis och Ernie Hudson.

Här är 8 kul fakta om originalfilmen. 

1. Dan Aykroyd inspirerades av sin släkt

Dan Aykroyd, som skrev filmens manus tillsammans med Harold Ramis, växte upp i en andlig släkt som gav honom idén till berättelsen. En särskild inspiration var Aykroyds farfar, som hade försökt konstruera en radio för att nå andevärlden. Sin fascination för spöken hade farfadern i sin tur ärvt från sin far, som brukade hålla seanser på familjegården. 

2. Berättelsen gjordes simplare

Från början var filmmanuset mycket mer fantasifullt och invecklat, med en berättelse som utspelade sig i framtiden och handlade om en världsomspännande spökliga. Efter att regissören Ivan Reitman - som kallade originalmanuset för "telefonkatalogen" - räknat ut att storyn skulle kosta ungefär 300 miljoner dollar att filmatisera fick manuset skrivas om och istället koncentrera sig på en spökliga i det samtida New York.

3. Bill Murray ersatte John Belushi

Peter Venkman, den sarkastiska karaktären som i filmen spelas av Bill Murray, var från början tänkt att spelas av Dan Aykroyds "Saturday night live"-kollega John Belushi. Tyvärr gick han bort medan manuset fortfarande höll på att skrivas. Belushi medverkar dock i "Ghostbusters", på sätt och vis. Aykroyd tyckte nämligen att det tjocka och stimmiga, mat- och festglada, spöket som kallas "Slimer" påminde om hans döda vän. 4. John Candy skulle ha spelat "the keymaster"

En annan roll, den som "Keymaster of Gozer", var från början tänkt att gå till en av Aykroyds kompisar från improvisationsgruppen Second city - som han hade arbetat ihop med i filmen "1941 - Ursäkta, var är Hollywood?" (1979). Men John Candy tog sig för stora friheter med karaktären Louis Tully (bland annat spelade han honom med tysk accent) och ville att den skulle få större plats i berättelsen. Aykroyd och Ramis ville behålla den karaktär de skrivit och gav därför istället rollen till en annan Second city-alumn, Rick Moranis.

5. Loggan ritades av en av filmens producenter

Det var en av filmens producenter, Michael C. Gross, som designade den idag välkända "Ghostbusters"-loggan. Innan han började arbeta som filmproducent hade mångsysslaren bland annat arbetat som konstnärlig konsult för såväl "Mupparna" som åt John Lennon och The Rolling Stones. Under 70-talet hade han också jobbat som art director på tidningen Esquire. 6. ”The ectomobile" gjordes bara i ett exemplar

Spökligans bil, "the ectomobile", tillhör filmhistoriens mest ikoniska fordon. Medan man för andra filmer brukar tillverka flera likadana bilar att använda under inspelningen - ifall någon skadas eller går sönder - tillverkades, på grund av det pressade schemat, inför "Ghostbusters" bara ett exemplar av den specialutrustade Cadillacen från 1959. Bilen behandlades därför med största varsamhet, och krånglade bara en gång under inspelningen. 

7. De visuella effekterna skapades med speciallösningar

Det pressade schemat tvingade också visuella effekter-teamet att vara innovativa och snabbtänkta i sitt arbete. När scenen där Slimer yrt svävar omkring runt en kristallkrona inte riktigt blev som de ville, och tiden var knapp, kom animatören Terry Windell på en speciallösning: han spraymålade en jordnöt grön för att få den att likna det slajmiga spöket. Det sekundlånga klippet, i vilket jordnöten snurrar omkring, är med i filmen. 

8. Ledmotivet anklagades för att vara ett plagiat

Ivan Reitman ville från början att Huey Lewis & The News skulle göra filmens ledmotiv och använde i väntan på ett sådant deras "I Want a New Drug" medan filmen klipptes. Huey Lewis hade emellertid just gett sin låt "Back in Time" till "Tillbaka till framtiden" (1985) och ville inte göra mer soundtrackmusik. När Lewis tackade nej frågade Reitman istället Ray Parker Jr., som hade haft några hits med Raydio. Hans titellåt blev en riktig hit, men har onekligen några likheter med "I Want a New Drug". Så pass att Lewis stämde Parker, med plagiatanklagelser, varpå ärendet reddes ut utanför rätten. Här har de två låtarna smälts samman:


Paul Feigs "Ghostbusters" har biopremiär 27 juli.
| 26 juli 2016 18:00 |