Film

Skribent

MovieZine

13 juli 2014 | 18:00

8 filmer som skulle bli bättre med en Transformer

Transformers är roliga, de hade kunnat göra många filmer bättre. Tänk om de hade dykt upp i dessa filmer.

A.I.


Large ai mz 2

Efter att Haley Joel Osments robotpojke varit fångad långt ner i havet i 2000 år så får han äntligen sin dag i solen. Rymdvarelserna som dyker upp i de sista minuterna visar sig vara Autobots. De ger honom, precis som i originalslutet, en sista dag med sin mamma men sedan är det dags att jobba. Världen på ytan ser nu ut som den i Speedracer och Autobotsen behöver en (nästan) mänsklig förare för att hjälpa dem. Detta gör också att filmen får en avslutning där rymdvarelserna får en större betydelse och inte verkar vara något som Steven Spielberg kom på efter att ha tagit två tequila-shots för mycket för att bota sin skrivkramp. 

Commando


Large commando mz 2

Denna Arnold Schwarzenegger-rulle har en speciell plats i hjärtat hos alla som gillar slafsiga action-filmer från 1980-talet. Handlingen är enkel; Arnolds dotter kidnappas och muskelknippet skjuter sig igenom en hel armé av skurkar för att rädda henne. En av de mest minnesvärda scenerna är när Arnold gör sig redo för strid och packar på sig mer vapen än vad Sveriges militärmakt har tillgång till. Givetvis har hans motståndare, hur många de än är, inte en suck. Vad Arnold behöver här är en tuffare motståndare, in kommer Megatron och vi får en ordentlig fight som avslutning på denna nostalgiskt tillfredsställande actionfest. 

Grease


Large grease mz 2

John Travoltas bil borde avslöjats som en Transformer i filmen. Varför kan den annars flyga i den sista scenen? En Transformer i Grease, galet säger ni? Inte galnare än att Travolta inom loppet av fem år återupplivade och dödade sin karriär genom att vara med i Pulp Fiction och Battlefield Earth, snacka om transformationer. 

Cast Away


Large cast away mz 2

Efter att plågat oss igenom den tråkiga speltid som utgör Tom Hanks dialog med bollen Wilson så förtjänar vi en mäktig avslutning. Det får vi när det visar sig att Wilson egentligen är en Transformer. Den vill inte avslöja robotarnas existens på jorden men blir till slut för trött på Hanks enformiga tjat och hjälper Hanks komma hela vägen hem till hans fru, som har gift sig med en tandläkare (snacka om bummer-slut på originalfilmen). Hank och Wilson-bot smashar sönder tandläkaren och alla lever lyckliga ända tills frun ringer polisen. 

Jason X


Large jason x mz 2 

Slasher-filmer är ett underhållande guily pleasure och Fredagen den 13:e-filmerna om Jason Vorhees är några av de mest njutningsbara i genren. Men han ska vara i Camp Crystal Lake och mörda ungdomar på sommarkollo, inte, som här, bli hämtad av David Cronenberg på en död jord för att terrorisera rymden. Hade det blivit bättre om han fick slåss mot Optimus Prime efter att han dödat alla människor och kraschlandat skeppet på Transformers hemplanet Cybertron? Absolut, för filmen hade inte kunnat bli sämre än vad den redan är. 

Jedins återkomst 


Large ewoks mz 2

Den älskade originaltrilogin om ”Star Wars” avslutas med en fest där de människoätande och teddybjörnsliknande Ewokerna, efter att ha tagit upp alldeles för mycket speltid i filmen, hyllas som hjältar efter slaget på Endor. Våra riktiga hjältar glömmer att de höll på att bli uppätna av dem bara några dagar tidigare men Optimus Prime har länge haft sitt sikte på de små nallarna. Han kör en björnslakt och får våra verkliga protagonister att se sanningen. Tillsammans åker de lastbil tillbaka i tiden och slaktar alla gunganer, innan Star Wars I-III ens är påtänkta, och vips så raderas Jar Jar Binks tacksamt från filmhistorien och allas våra minnen. 

The Village


Decepticons landar på jorden och avrättar filmens protagonister innan det avslöjas att filmen utspelar sig i nutid, på det sättet slipper vi en av historiens mest fjantiga och icke-trovärdiga ”twist”-avslutningar. 

Indiana Jones och kristalldödskallens rike


Large indiana mz 2

Att Transformers hade dykt upp, istället för de rymdvarelser som faktiskt gör det i filmen, hade inte varit önskvärt. Men det hade gjort filmen bättre då man åtminstone hade, ur ett ekonomiskt perspektiv, kunnat hitta någon (om än långsökt) logik i det, som ett försök att slå ihop två populära franchiser och tjäna ännu mer pengar. Varför George Lucas annars tog med rymdvarelser i Indiana Jones-filmerna är lika mystiskt som varför svenskar blir så upprörda över ludd i torktumlaren. 

Martin Memet Könick

| 13 juli 2014 18:00 |