Klipp

Skribent

David Sjögren

4 januari 2015 | 09:00

8 minnesvärda scener från filmåret 2014

Filmåret 2014 nedkokat till åtta favoritscener.
Det är alltid svårt att plocka ut enstaka scener som ska representera en hel film eller kanske till och med ett helt filmår, men det är exakt vad vi har försökt göra här. Nedan listas, utan inbördes ordning, åtta scener som varit lite extra minnesvärda från filmåret 2014.

Benedict Cumberbatch sjunger och Chris Cooper får nog i "August: Osage County"Detta familjedrama baserat på en pjäs med samma namn kretsar kring en dysfunktionell familj vars högsta höns, den pillerknaprande och elaka Violet (Meryl Streep), hamnar i kris efter att hennes man spårlöst försvunnit. För att visa sitt stöd anländer stora delar av Violets familj för att spendera ett par dagar hos henne. Violets syster och hennes man är några av de som anländer, tillsammans med sin blyga son, spelad av Benedict Cumberbatch. I scenen nedan har Cumberbatchs karaktär en intim stund med en av de andra familjemedlemmarna när hans mor plötsligt dyker upp för att klaga på vad hon anser vara en misslyckad son. Det är inte första gången i filmen det händer, men i den här scenen får pappan (Chris Cooper) till slut nog och konfronterar sin fru. Cooper levererar en enastående prestation i den här känslosamma scenen.

Slutscenen i "Frank"(Spoilervarning!) När den försvunne Frank, som alltid går runt i ett papier-maché-huvud som han aldrig tar av sig, uppenbarar sig på en bar - utan papier-maché-huvudet - sker en känsloladdad återförening med hans band The Soronprfbs. Detta framförande av den fantastiska "I Love You All" ger utlopp för mycket känslor och är en väldigt fin scen.

Slutscenen i "Drinking Buddies""Drinking Buddies" handlar kortfattat om några vänner som umgås mycket och dricker mycket öl tillsammans. När Kate (Olivia Wilde) och Luke (Jake Johnson) möts i denna avslutande scen har de gått igenom en hel del och stämningen är därav en aning spänd. Men precis som de alltid gör lyckas de få varandra att le igen. Denna scen är underbart härlig och illustrativ för den spännande improvisationsmetod som använts i stora delar av filmen.

Polisen är här och M. Gustave flyr i "The Grand Budapest Hotel"När conciergen M. Gustave (Ralph Fiennes) och hans lobbypojke Zero Moustafa (Tony Revolori) misstänks för ett mord och polisen anländer till det berömda hotellet är goda råd dyra. När M. Gustave underrättas om vad han står anklagad för bestämmer han sig för att helt sonika rusa iväg. En mycket lustig scen med typisk Wes Anderson-humor.

Festscenerna i "Den stora skönheten"Paolo Sorrentinos Oscarsvinnande film är ett magnifikt mästerverk om författaren Jep Gambardellas existentiella vandring genom Rom, där han tröttnat på dekadensen och sin egen livsstil av fest och nattligt förfall och istället försöker hitta det vackra i livet. "Den stora skönheten" är en flytande helhet som är svår att fånga i bara en liten scen, men de inledande festscenerna är talande för den livsstil som Jep länge varit en del av. Folk har kul och försöker verkligen maximera sin tillvaro i den italienska natten, men man ser hur de likväl kommer må skit dagen efter och hur allt detta i grunden är en miserabel verklighetsflykt.

(Berättelsen leder sedan fram till en egentligen ännu mer fantastisk slutscen, men för att förstå helhetsbetydelsen av den måste man nog se hela filmen. Gör det!)

Biljakten i "The Raid 2"I uppföljaren till en av de senaste årens mest intensiva actionfilmer höjs ribban till ännu högre nivåer. Det kanske såg omöjligt ut att toppa första filmens spektakulära actionsekvenser men det är svårt att inte uppskatta ”The Raid 2” och dess extremt komplicerade scener. I den här scenen blir huvudkaraktären Rama kidnappad av gangsters och bortförd i bil. Hans kompanjon är hack i häl för att försöka rädda honom. Scenen är nästintill musiklös och använder sig av det naturliga ljudet från tjutande bildäck och hårda knytnävar. Det är en scen i konstant rörelse som involverar fantastisk koreografi och spektakulära stunts.

Dans- och mimscenen i "The Skeleton Twins"Kort bakgrund: När Milo (Bill Hader) går in i rummet där hans tvillingsyster Maggie (Kristen Wiig) sitter är allt förhållandevis hopplöst. Relationen dem emellan är minst sagt spänd och allt är skit. Men så drar Milo igång Starships gamla dänga "Nothing's Gonna Stop Us Now" och resten är, som man brukar säga, historia.

(Även alla scener med Luke Wilsons fullkomligt magiska rollfigur Lance förtjänar ett omnämnande.)

Fiskscenen i "Snowpiercer"Bong Joon-hos postapokalyptiska science-fiction-film om ett tåg som aldrig slutar gå och dess invånare, vars skeva klassuppdelning är startskottet för en våldsam revolution, är fylld av filosofiska element om samhälle och klass och bjuder på en hel del intressanta dialoger och teman. Men den är också präglad av annorlunda och unika actionscener som inte är särskilt vanliga i Hollywood. Den kanske längsta och allra mest våldsamma inträffar mellan tågets lägre klass och ett gäng maskerade yxmän. Fajten involverar blod, slow-motion, eld och mer därtill och är en riktigt sevärd scen. Men det är stridens början som verkligen fångar ens intresse, då yxmännen introducerar sig själva på ett annorlunda vis med hjälp av en fisk.

Det var några av våra favoriter. Vilka scener minns ni särskilt starkt från 2014?

David Sjögren & Scott Ginyard
| 4 januari 2015 09:00 |