Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

5 januari 2017 | 10:10

8 böcker som blir tv-serier under 2017

Vampyrer, mord, kostymdrama och superhjältar. Här är böckerna du inte längre behöver läsa efter att de blivit tv-serier.
Fjolåret bjöd på en del intressanta tv-serier som baserats på böcker. Vi fick bland andra de uppskattade "The People v. O.J. Simpson", "Preacher" och "Luke Cage". 2016 kom tyvärr också med de mindre populära serierna "Lucifer" och Stephen Kings "11.22.63". 

Trenden att bygga tv-serier på redan väletablerade böcker verkar leva vidare, kanske starkare än någonsin. Låt oss titta på vilka böcker vi inte längre behöver läsa efter att 2017 gjort dem till tv-serier.

13 Januari (Netflix)

Många har vuxit upp med Lemony Snickets barnböcker om de föräldralösa syskonen som tvingas leva under sin släkting Count Olafs tak medan han försöker komma åt deras arvsförmögenhet. Netflix har filmatiserat böckerna till en serie som känns inspirerad av Tim Burtons tidiga filmer och kryddad med lite Wes Anderson. Neil Patrick Harris stjäl rampljuset som seriens onding Olaf i denna familjevänliga tv-adaption.


8 Februari (FX)

Vissa kan aldrig få nog medan andra börjar bli rätt trötta på superhjältar, men "Legion" är lite annorlunda från andra serier. Dan Stevens ska spela huvudrollen, Legion, som är son till Professor Xavier.  Han lider av dålig psykisk hälsa, men detta ger dock upphov till hans många superkrafter. "Legion" kan helt enkelt bli en lite smartare och lite konstigare superhjälteserie än de vi har sett hittills. Noah Hawley, som ligger bakom framgången med "Fargo", leder även den här serien för Marvel.


19 April (HBO Nordic)

Liane Moriartys bok om vänskap, otrohet och mord mellan tre mödrar sålde bra 2014 och när tv-serien snart är här bjuder den på en imponerande rollista. I huvudrollerna ser vi Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Shailene Woodley och tillsammans med dem syns även Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott och Zoë Kravitz. 


"The Handmaid's Tale"
26 April (Hulu)

Elizabeth Moss, Samira Wiley och Joseph Fiennes spelar tillsammans i denna adaption på Margaret Atwoods dystopiska verk, som känns allt mer aktuell idag sedan Donald Trump kom till makten. Handlingen utspelar sig i New England i en nära framtid där USA:s regering har störtats och tagits över av en sexistisk ledning. Boken filmatiserades även 1990 med den svenska titeln "Mardrömmen".30 April (NBC)

Charlaine Harris bok utspelar sig i ett litet samhälle i Texas där olika övernaturliga väsen, såsom häxor och vampyrer, lever sida vid sida. Ett medium vid namn Manfred Bernardo flyttar dit där alla som ses som utstötta av samhället kan leva i frid tillsammans som en enda stor, konstig familj. Det här bör framför allt tilltala den vampyrfantast som saknar "True Blood" - också den skriven av Harris.


Tidigt 2017 (Starz)

En mystisk man försöker samla ihop alla de hemliga gudomligheter som lever bland oss vanliga.  Han rekryterar Shadow Moon, en före detta brottsling som helst bara vill leva ett lugnt liv. Ingenting blir någonsin detsamma igen för honom. Ian McShane och Ricky Whittle spelar huvudrollerna och serien leds av de mycket erfarna Bryan Fuller och Michael Green.


"Sharp Objects"
2017 (HBO Nordic)

Både boken och tv-manuset är skrivna av författaren bakom "Gone Girl", nämligen Gillian Flynn. Det bör göra vem som helst nyfiken, men dessutom skapas serien av HBO och har Amy Adams i huvudrollen som reportern som just frigivits från psykavdelningen och som nu återvänder hem för att rapportera om ett dubbelmord i sin hemstad. "The Terror"
2017 (AMC)

2007 släppte författaren Dan Simmons en bok baserad på den verkliga händelsen om kaptenen Sir John Franklin som begav sig ut på ett dödsdömt projekt till Nordpolen i sökandet efter Nordvästpassagen. HMS Erebus och HMS Terror fastnade någonstans i isen och de hundratals människorna ombord på expeditionen försvann spårlöst. I boken och tv-serien beror fösvinnandet på att ett monster förföljer äventyrarna. Förbered dig på interna konflikter och kannibalism.Det blir med andra ord ett matigt tv-år för alla bokslukare därute! Här finns det deckare, vampyrer, historiska dramer och mysterier - alltså lite av varje. Vi väntar ännu på trailerklipp och premiärdatum från några av dem, men vi vet att de är på väg till våra apparater inom loppet av 2017.

Vilken av dessa bokadaptioner har du läst? Vilken blir du mest sugen på att se?
| 5 januari 2017 10:10 |