Film

Skribent

MovieZine

13 juni 2017 | 15:00

Premiär för svensk långfilm i en enda tagning

”7333 sekunder Johanna” spelades in i en enda tagning i Uppsala under kyliga oktoberdagar för fyra år sedan. Regidebuterande Anette Skåhlberg gör också huvudrollen.
För fyra år sedan sprang Anette Skåhlberg det 7333 sekunder inrepeterade loppet framför kameran i inspelningen av den långfilm som gjordes med en enda kamera i en enda tagning. Bakom kameran var ett femtio personers team för att allting skulle klaffa. Varenda dörr, varje gata, varje händelse, måste någon ha ansvar över för att tagningen skulle löpa smidigt. Ingen ville vara den som missade sin plats och gjorde att inspelningen var tvungen att brytas.

Under lång tid hade regissören Anette Skåhlberg repeterat med alla femton skådespelarna, bland annat den som agerade exmannen; Robert Fransson, och den trånade älskaren som spelades av Thorsten Andreassen. Med sig hade Anette som karaktären Johanna, dottern Maja spelad av den då sjuåriga Josefine Olsson.
 
 
Tempot på inspelningen var högt och Anette hade också gjort tekniska genomgångar och noggranna repetitioner med bland annat Jesper Klevenås, tekniska koreografen Martin Lima de Faria och inspelningsledaren Annette Stavenow och alla andra bakom kameran. Fotografen Jesper Klevenås kördes runt i en ombyggd tvillingvagn och bakom honom rusade resten av teamet med ljud, B-foto, C-foto och många andra.

Nu är det inte långt kvar till premiären. Anette säger själv att hon är laddad och uppfylld av det faktum att filmen snart är möjligt för alla att se.

- Det känns fantastiskt att äntligen få visa filmen. Som jag har längtat! Det är för mig en väldigt viktig film eftersom den inte bara har det experimentella filmandet som jag är oerhört förtjust i, utan också behandlar ett ämne som är viktigt att prata om. Självklart går det inte att äga en annan människa men hur lätt är det att låta sig bli fri?
 


Info om långfilmen ”7333 sekunder Johanna”:

 
Det händer omkring oss hela tiden. Kvinnor som försöker lämna, som försöker få igenom en skilsmässa. Men hur lätt är det att orka ta stegen, att vara ekonomiskt beroende, att inte få hjälp från soc med boende och överlevnad så länge skilsmässan inte är klar. Hur lätt är det att inte falla tillbaka in i relationen igen när mannen är där och vägrar gå med på att skiljas? När mannen fortsätter kräva sin plats med sina härskartekniker? Hur lätt är det att ensam orka bli stark?
 
”7333 sekunder Johanna” beskrivs som en vild och skruvad film i en enda tagning, men det är också en film om hur relationer kan tära sönder oss och verkligen göra ont inuti.
 
Filmen premiärvisas i Uppsala den 18-19 juni, och kommer att visas på SVT vid ett senare tillfälle.
| 13 juni 2017 15:00 |