Serie

Skribent

MovieZine

8 september 2023 | 19:00

Populär 70-talsdeckare finns nu att streama - Spielberg regisserade första avsnittet

Fyra säsonger av den populära serien med Peter Falk har just släppts på SkyShowtime.
Om du växte upp med en tv under 70- och 80-talet, dessutom med en förkärlek för polisarbete och färgstarka kriminaldetektiver, så var antagligen Kojak och Columbo två av dina största hjältar.
 
Och nu gör iallafall en av dem intåg i streamingeran. TV-serien "Columbo" (1971-1978) finns äntligen åter tillgänglig i Sverige sedan en vecka tillbaks.
 
Här möter vi en cigarr-rökande mordutredare i Los Angeles vars rufsiga utseende och vänliga manér döljer ett ovanligt skarpt sinne. Peter Falk spelade den älskvärde kommissarien, en roll som gav honom flera Emmystatyetter under åren då serien sändes.
 
 
Allting började med en tv-film. "Prescription: Murder" kom 1968, baserad på en Broadwaypjäs med samma namn. Men den blev en sådan tittarsuccé att Columbo snart fick återvända i tjänst med en tv-serie på sju säsonger. Columbo har sedan dess gjort comeback med några nya avsnitt under 90-talet. Skådespelaren Peter Falk gick dessvärre bort år 2011.
 
 
Nördig detalj: seriens första avsnitt, "Murder by the Book" släppt 1971, regisserades av en blott 24-årig och relativt oprövad filmskapare vid namn Steven Spielberg. Han måste gjort ett hyfsat bra jobb, för han fick snart förtroendet att gå över till film. Året därpå kom hans spännande långfilmsdebut "Duellen".
 
Du hittar fyra säsonger av "Columbo", eller 25 avsnitt, på streamingtjänsten SkyShowtime samt på Tele2 Play.
| 8 september 2023 19:00 |