Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

17 april 2016 | 12:00

7 underskattade komediserier som du missat på Netflix

Ibland får inte serier den uppmärksamhet de förtjänar. Det är dags att rikta rampljuset på de förbisedda pärlorna som kittlar skratt-reflexen. Se till att du inte har missat dessa!
Det finns mycket sevärt där ute, men i djungeln av allt som produceras är det lätt att något inte får den uppskattning det förtjänar, att de passerar osynliga och bortglömda. Vi pratar gärna om det där ursnygga fotot i den där otroligt djupa, konstnärliga och viktiga serien. Konstnärlighet i all ära, men ibland vill man bara ha någonting lätt och underhållande. Därför är det dags att lätta på slipsknuten och synliggöra 7 underskattade komedi-serier som du hittar på Netflix.

Unbreakable Kimmy Schmidt - 2 säsonger (2015 - )




Serien som precis släppt en ny säsong i helgen! Kimmy Schmidt har precis befriats från en undergångsprofetisk sekt och har aldrig sett livet utanför väggarna. Hon flyttar till New York för att starta på nytt och måste lära sig hur livet går till. Hon är som ett vuxet, färgglatt, energiskt och naivt barn på grönbete och har aldrig hanterat pengar, gått på nattklubb, haft ett jobb eller ens gått på offentlig toalett förut. New York blir en utmaning, men hon är "unbreakable".

Det är befriande och härligt att följa en karaktär som är så fullkomligt frigjord från konventioner och inrutat tänk. Kimmy är som en tio-åring på socker-crack och lockar fram den ohämmade spontaniteten och kreativiteten i dig. På samma sätt är stilen på serien otroligt fartfylld och full av oväntade repliker och utflippningar.

Det här är en serie som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den har fått här i Sverige. Låt dig inte missledas av hur "chick-flick" den kan verka vid första ögonkastet! Och du kommer att älska Kimmys flamboyanta rumskamrat Titus.

The Inbetweeners - 3 säsonger (2008 - 2010)




Det kan låta juvenilt och som något outhärdligt för alla över gymnasieåldern, men jag blev positivt överraskad när jag som 24-åring gav mig på "The Inbetweeners". Serien fokuserar på ett grabbgäng i slutet på sina skolår som ser sig själva som bara snäppet mer socialt accepterade än skolans "freaks", medan de på högst opassande och gränslösa sätt jagar sex och alkohol.

Allt berättas med voice over från Simon: en social med töntig kille vars främsta mål är att få barndomsvännen Carli att bli kär i honom. I gänget ingår också Jay, som saknar gränser och alltid är ful i mun, medan han skryter om alla (osanna) ligg han haft; trögtänkta Neil som alltid ligger två steg efter och ständigt försvarar sin pappa från rykten om att han skulle vara homosexuell och till sist Will, som tvingades flytta dit från en privatskola när hans mamma skiljde sig.

Avsnitten är en halvtimme långa och håller ett högt, lättsmält tempo, vilket gör att man lätt upptäcker att man just sett alla tre säsonger på raken. Det är någonting härligt i att återuppleva hur omogen och patetisk man en gång var! Jag vill uppmana alla, även oss lite äldre, att ge den en chans då den var oväntat underhållande.

Red vs. Blue - 13 säsonger (2003 - )




Något av det mer oväntade man hittar på Netflix: en hemmagjord webserie baserad på "Halo"-spelen. Det är en så kallad "machinima-serie", vilket innebär att skaparna använder sig av realtidsinspelade sekvenser ur dataspel som filmmaterial för sina historier. De styr karaktärerna som om de vore skådespelare och spelar in, istället för att bygga egen 3D-animation.

Två små soldatgrupper, de röda och de blåa, slåss om universums minst eftertraktade mark: en plätt öken mitt i ingenstans. De gör ständig parodi på FPS-spel, livet i det militära och sci-fi i allmänhet. 

Vad som började med bara en handfull av avsnitt som släpptes på Rooster Teeth, ledde till en av tidernas längsta web-serier och har hamnat på Netflix. Definitivt sevärt för ett "Halo"-fan!

Video Game High School - 3 säsonger (2012 - 2014)




I en nära framtid där E-sporten är störst av alla, finns en skola som tränar morgondagens elit-spelare i alla olika genres av TV-spelande. Brian D är som vilken lanande tonåring som helst, men när han råkar besegra den ökände spelaren The Law i ett FPS-spel blir det hans biljett till skolan där konkurrensen är stenhård.

Återigen en serie som låter ung och flamsig, men som för en spel-nörd är en fantastisk värld full av roliga referenser som bara en gamer förstår! Visst, det vanliga high-school-dramat är där också, men karaktärerna har en fantastisk kemi och känns väldigt äkta, så du bryr dig om deras motgångar.

Det mest exalterande med serien är ändå sättet som den engagerar dig i spelandet. Du kan bli så impad att du vrålar och applåderar, börjar bua åt motståndaren, känner team-andan, känner pressen att ta hem spelet... ja, det måste vara så här det känns att vara fotbollsfantast.

Projektet är gjort med mycket hjärta av äkta spelfantaster. Det var sponsrat genom crowdfunding och de fria tyglarna och passionen lyser igenom i denna beroendeframkallande och alltför korta serie!

Rick and Morty - 2 säsonger (2013 - )




En 2D-animerad serie om en excentrisk och självcentrerad vetenskapsman och de äventyr som han utsätter sitt inte alltför klippska barnbarn Morty för. Den kan liknas bäst vid en blandning av "Futurama" och "Adventure Time": med andra ord hysterisk och fartfylld sci-fi-komedi, men som avnjuts bäst i ett chillaxat häng med polarna efter en lång arbetsvecka. En tredje säsong är på väg i år och du kan hoppa in i vilket avsnitt som helst då de är ganska fristående!

Cuckoo - 3 säsonger (2012 - )




När dottern Rachel kommer hem till England efter ett år i Thailand, får föräldrarna en oväntad svärson på köpet. Hennes glädjeyra över att ha spontangift sig med new-age-hippien Cuckoo är inget som föräldrarna delar. Mamman blir snabbt charmad av hur ung hon känner sig i Cuckoos närvaro, men pappan försöker diskret se till att paret går skilda vägar.

Cuckoo är urtypen av den pretentiösa tänkaren och dagdrivaren i haremsbyxor som har backpackat världen över och ska uppnå världsfred genom att skriva en bok. Rachel tycker att han är ett geni lika mycket som han själv håller med och hon har själv gått från att vara topp-studenten med den strålande akademiska framtiden, till att leva för dagen med hallucinogena droger och blommor i håret.

Humorn kan bäst jämföras med filmen "Släkten är värst" där Ben Stiller försöker imponera på DeNiro för att få dotterns hand, med skillnaden att Cuckoo tvärtom är plågsamt dryg och våra sympatier är med fadern. Om det är din kopp te i humorvärlden, kan "Cuckoo" vara något för dig! Serien har redan förnyats för fem säsonger.

Derek - 2 säsonger (2012 - 2014)




Om du gillar Ricky Gervais andra projekt, får du inte missa detta, aningen mindre omtalade, verk! Medan "The Office", "Life's too short", "En idiot på resa" och "Extras" är allmänt välkända, har "Derek" hamnat i skymundan i jämförelse.

Derek är en väldigt omtänksam och lojal arbetare i äldreomsorgen och ser bara det bästa i sina kollegor. Samtidigt tampas han med fördomar och budgetnedskärningar som gör jobbet svårare för honom.

Medan Gervais oftast spelar dryga och självgoda roller, är Derek den mest tafatta och ödmjuka karaktär du kan tänka dig och det är omöjligt att inte tycka om honom. Ibland vet man inte ens om man får lov att skratta, för samtidigt som Derek är så välmenande och god, är det just hans bortkommenhet som skapar de obekväma situationerna som vi skrattar åt! Även Karl Pilkington har en roll, så vad väntar du på?

Kommentera gärna vad du tycker om serierna eller ge egna förslag på underskattade komedi-serier på Netflix!
| 17 april 2016 12:00 |