Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 juli 2020 | 14:00

7 somriga komedier att se under regniga dagar

Den svenska sommaren har en förmåga att plåga oss med mörka moln och blöta regnskurar. Då finns inget bättre än att drömma sig bort till glada sommarlov och heta stränder i filmens värld. Här är sju sommarkomedier att liva upp den varmaste årstiden med.
Sommaren är ju främst till för att njuta av det fina vädret, sola, bada, äta glass och njuta på stränder och i parker. Men som alltid finns risk för typiskt svenskt dåligt väder under vår favoritmånad. Lyckligtvis finns gott om roliga, soliga och härliga sommarkomedier att fördriva tiden med. Här är sju som vi rekommenderar.
 
 

Days of the Bagnold Summer (2019)

 
En tonåring som älskar heavy metal tvingas spendera sommaren med sin ensamstående mamma, en bibliotekarie som försöker göra det bästa av situationen. Charmig, brittisk regidebut av ”The Inbetweeners”-stjärnan Simon Bird med fint soundtrack av Belle & Sebastian.
 
 

Den bästa sommaren (2000)

 
En välförtjänt Guldbaggebelönad Kjell Bergqvist lyser i den här varma komedin som är en av Ulf Malmros bästa. Handlingen utspelas i byn Molkom på 1950-talet där en vresig begravningsentreprenör ska ta hand om två fosterbarn under en sommar.
 
 

Indian Summer (1993)

 
Ägaren av ett sommarläger (Alan Arkin) bjuder in åtta nu vuxna lägerbarn för att annonsera att han ska gå i pension och gruppen blir nostalgiska och känslomässiga under besöket. En utmärkt ensemble inkluderar Diane Lane, Bill Paxton, Elizabeth Perkins och Kevin Pollak.
 
 

The Kings of Summer (2013)

 
Ett färskt bidrag till genren uppväxtdramer om unga pojkars resa till att bli män. Här är det tre tonåringar som bestämmer sig för att bli självständiga utan vuxna som lägger sig i. De spenderar sommaren ute i skogen där de bygger ett hus de kan regera över sina egna öden i.
 
 

Summer ‘03 (2018)

 
Efter att 16-åriga Jamies mormor avslöjar hemligheter på sin dödsbädd tvingas hon under en sommar hantera både utlöst familjekris, kärleksliv och vänskaper samtidigt. Begåvade Joey King i huvudrollen lyfter söt film som lyckas blanda allvar med förlösande humor.
 
 

Summer School (1987)

 
Skön 80-talsrulle av nyligen framlidna legenden Carl Reiner med en ung Mark Harmon innan han blev kriminalare i ”NCIS”. Idrottslärare tvingas lära ett gäng skolkare engelska i sommarskola för att få behålla sitt jobb. Extra kul för fans av ”Motorsågsmassakern”.
 
 

Wet Hot American Summer (2001)

 
Under den sista, hektiska dagen på ett sommarläger ska kärleksrelationer uppstå, en talangshow förberedas och världen räddas från att krossas i bitar! Hejdlöst rolig, stjärnspäckad och kultförklarad parodi på 1980-talskomedier vars historia fortsätter i två TV-serier.
 
Vilka komedier roar du dig med i sommar?
| 14 juli 2020 14:00 |