Film

Skribent

Patrik Linderholm

18 april 2015 | 20:00

7 sätt att spara in pengar på dina biobesök

Poppa egna popcorn, skaffa rabattkort eller bli pensionär!
Att vara filmentusiast är inte alltid det lättaste. I ett allt mer hektiskt filmklimat och stegrande biografpriser är det svårt att få ihop det, särskilt ekonomiskt. Här har vi samlat några tips för dig som vill spara in lite pengar på dina biobesök.

Poppa egna popcorn

Standardaccessoaren på bio är utan tvekan popcornbunken, men känner du att det mäktar med lite att betala för detta klassiska filmsnacks poppar du ju ganska enkelt egna hemma. De må förvisso inte bli lika nyvarma och krispiga som direkt från maskinen på biografen, men du har i alla fall sparat in en slant. Självklart gäller detta även egen dricka och övrigt godis. 

Spara dina 3D-glasögon

Fler och fler filmer visas via den populära 3D-tekniken, och vill du göra det billigt för dig kan du helt enkelt slopa dessa visningar då de oftast kostar lite extra. Men om du mot förmodan vill se en film med en tredje dimension gör du smartast i att spara dina 3D-glasögon som du köper vid ditt första 3D-filmköp. Genom att göra detta sparar du dessutom inte in dina egna kostnader, utan även på miljön. Går du väldigt ofta på 3D-filmer kan du även investera i ett bar lite lyxigare, och framför allt tåligare, 3D-glasögon då biografernas standard-glajjor sällan är av bästa kvalité. Dessa finns att köpa hos SF, men även hos andra återförsäljare. 

Skaffa rabattkort och bioklubbskort

Går man, som de flesta faktiskt måste göra, till biografkedjan SF Bios biografer är man genast insvept i ögat på konsumtionsorkanen, men kan man sina knep går det ganska lätt att tjäna på sina biobesök även här. Ett sätt är att skaffa SF:s rabattkort där man mellan måndag och torsdag endast betalar halva priset på sina biljetter. Kortet kostar 65 kronor och gäller för fyra stycken biljettköp. Alltså betalar du tekniskt sett bara halva priset på tre av filmerna, men en del tjänar du i alla fall in på detta. SF’s Bioklubbskort är också bra att skaffa om du går ofta på bio. Detta är gratis att skaffa och fungerar som ett traditionsenligt poängkort där du samlar poäng på alla dina köp hos SF, såväl biljetter som godis och läsk, som sedan kan växlas in till biobiljetter eller kioskvaror. Båda dessa kort kan köpas i SF’s kassor.

Börja studera

Som student kan du ta del av Studentbio som är ett samarbete mellan SF Bio, Mecenat och Studentkortet där du kan gå på utvalda filmer för endast 60 kronor mellan måndag till torsdag. Varje vecka sätts en repertoar upp där du kan se vilka filmer och vilka biografer det gäller. Du måste såklart ha giltig studentlegitimation, så om du inte redan studerar och vill börja tjäna in på dina köp är det bara att åter bege sig till skolbänken.

Gå på mindre biografer

Känner man att man helst inte vill stödja en biogigant så är det hyfsat lätt att både må bra i själen och spara in lite pengar. Går du till någon av de självständiga biografer som finns lite varstans i landet erbjuder de oftast billigare biljettpris än de mer etablerade. Här brukar du oftast också kunna få ytterligare rabatt om du är student, pensionär eller långtidssjukskriven. Biografer som dessa kan vara Bio Rio i Stockholm, Capitol i Göteborg och Biograf Spegeln i Malmö.

Gå tillsammans med tjugo kompisar

Är ni ett stort gäng som vill gå och se samma film? Se till att ni kommer upp i minst tjugo personer och välj samma visning så tjänar alla på sitt biljettköp. SF erbjuder nämligen grupprabatt på 20 % på alla visningar mellan måndag och torsdag om man är ett sällskap på minst tjugo personer.

Vänta tills du är pensionär

En långsiktig plan, och så klart hinner du missa ganska mycket, men vill du vänta in i det sista med att spara in på dina biobesök är det bara att hålla ut tills du uppnår pensionsåldern. Pensionärsrabatten sparar nämligen för nuvarande in 20 % på ditt biljettköp.


Har du fler tips på hur man kan spara in pengar på sina bioköp? Kommentera nedan!
| 18 april 2015 20:00 |