Film

Skribent

Gäst

14 januari 2020 | 18:00

7 regissörer att hålla ögonen på under 2020

Från "Birds of Prey" till "Mulan" - 2020 kommer gå till historien som året då kvinnliga regissörer tog över bioduken.
De senaste åren har regissörer som Patty Jenkins ("Wonder Woman"), Anna Boden (medregissör till "Captain Marvel"), Ava DuVernay ("Ett veck i tiden") och Lorene Scafaria ("Hustlers") bevisat att kvinnliga filmskapare kan dra en bred biopublik och spela in stora pengar.

Detta har varit en signifikant del av en våg som har svept över Hollywood. Tidigare har kvinnliga filmskapare främst regisserat hyllade independentfilmer med lägre budgetar, något som börjar förändras. Idag tar och framförallt får även kvinnliga regissörer i uppdrag att regissera stora blockbusters för en global biopublik. Filmer som generellt inkluderar mycket högre budgetar från de största filmstudiona.
 
Denna förändring visas framförallt under 2020. Det nya året och decenniet är starten på något nytt bakom kameran, vi får äntligen se nya och hyllade filmskapare ta sig an superhjältar, actionhjältar och klassiska karaktärer på stora duken.
 
Samtliga årets superhjältefilmer från Marvel och DC - "Birds of Prey", "Black Widow", "The Eternals" och "Wonder Woman 1984" - är regisserade av kvinnor. För att inte nämna Disneys live-action-film "Mulan" som är regisserad och filmad av en kvinna.

2020 kommer därav förmodligen minnas som året då kvinnliga regissörer tog över bioduken.
 

Greta Gerwig - "Unga kvinnor" (24 januari)

 
 
Oscarsnominerade Greta Gerwig ("Lady Bird") är regissören och manusförfattaren bakom filmen "Unga kvinnor". Filmen är baserad på den klassiska boken med samma namn, skriven av författaren Louisa May Alcott. I en intervju med Screen Daily berättar Gerwig att ingen hade henne på listan som en sannolik regissör för filmen. Det var istället efter en lång tid av arbete som hon lyckades fängsla Sony med sin vision och fick uppdraget.

Handlingen kretsar runt fyra systrar som alla vill leva sitt liv på sina egna villkor, vilket inte alltid följer normen på 1800-talet. I rollerna finns inga mindre än Emma Watson, Meryl Streep, Florence Pugh, Timothée Chalamet och Saoirse Ronan. En av de många tidigare versioner av novellen är filmatiseringen år 1994 med bland andra Winona Ryder.
 
För dig som inte vill vänta till 24 januari för att lära känna systrarna, har SVT Play släppt miniserien "Unga kvinnor" från 2017 med "Stranger Things"-nykomlingen Maya Hawke.
 

Autumn de Wilde - "Emma" (14 februari)

 
 
Fotografen Autumn de Wilde gör sin regidebut med filmen "Emma" och tar tillbaka Jane Austens hyllade novell med samma namn till bioduken efter 23 år - då var det med Gwyneth Paltrow i huvudrollen. Autumn de Wilde är sedan tidigare berömd för sina fotografier av både skådespelare och filmskapare och ska nu filmatisera den klassiska historien.
 
En dramakomedi under 1860-talet, där vi följer Emma, en ung orädd kvinna som försöker hitta sin egen väg men vilket inte alltid fungerar för henne eller de runt omkring. I huvudrollen ser vi Anya Taylor-Joy som vi senast såg i filmen "Glass", följt av Bill Nighy som Emmas pappa och Josh O’Connor som präst. Josh är just nu aktuell i Netflixs säsong 3 av "The Crown". 
 

Cathy Yan - "Birds of Prey" (7 februari)

 
 
"Birds of Prey" är först ut på bioduken hos DC Comics, en film många har väntat på sedan vi först fick möta Margot Robbies Harley Quinn i "Suicide Squad" 2016.
 
I "Birds of Prey" har Harley med sig en rad efterlängtade DC-karaktärer, Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead) och Cassandra Chain (Ella Jay Basco) vilka ska stå enade mot Black Mask (Ewan McGregor). I registolen finns den kritikerhyllade Cathy Yan som med sin debutfilm på Sundance "Dead Pigs" år 2018 satte sitt namn på kartan. Hon blir med "Birds of Prey" den första kvinna med asiatiskt ursprung att regissera en superhjältefilm med kvinnlig huvudroll.
 
Margot Robbie förklarar valet att Cathy Yan var den regissör som verkligen förstod historien och vad de ville berätta med filmen perfekt.
 

Niki Caro - "Mulan" (25 mars)

 
 
I mars möter vi ännu en Disney-klassiker på stora duken. I den actionpackade "Mulan" styr New Zeeland-regissören Niki Caro ("The Zookeeper’s Wife") tillsammans med filmfotografen Mandy Walker, en kvinnlig superduo. Filmen kretsar runt en ung kvinna vid namn Hua Mulan, som maskerar sig till man för att kunna ta sin åldrande faders plats i militären när en obligatorisk tjänstgöring i landet hålls. En resa som förvandlar Mulan till en av de största kinesiska krigarna någonsin.
 
Efter en lång förproduktion har Niki Caro samlat en mängd internationella skådespelare, bland andra Yifei Liu (Mulan), Donnie Yen (Commander Tung) och Gong li (Xianniang).
 

Cate Shortland - "Black Widow" (29 april)

 
 
"Black Widow" med Scarlett Johansson tar kronologiskt plats efter "Captain America: Civil War" och inleder Marvels Phase 4, som senare under året på bio följs av "The Eternals". Filmen regisseras av Cate Shortland, som senast gjorde kritikerhyllade "Berlin Syndrome" och "Lore".
 
I denna berättelse hinner Natasha Romanoffs aka Black Widows förflutna ikapp och vi får (äntligen) se hur den ryska KGB-spionen blev en del av Avengers och vem hon var. Vad första trailern visar, bjuds det på flertal tillbakablickar, syskonbråk och en stor familjeåterförening med skådespelarna David Harbour och Rachel Weisz. Black Widow blir efter Captain Marvel den andra Marvel filmen att fokusera på en kvinnlig huvudkaraktär. 
 

Patty Jenkins - "Wonder Woman 1984" (5 juni)

 
 
Patty Jenkins blev med "Wonder Woman" den första kvinnan i historien att regissera en film med en budget på över 100 miljoner dollar. Filmen blev den första stora serietidningsfilmen med en kvinnlig hjälte på över ett decennium och drog in över 820 miljoner dollar världen, en riktig biosuccé med andra ord.
 
Nu är Jenkins tillsammans med Gal Gadot tillbaka med uppföljaren "Wonder Woman 1984". Uppföljaren har premiär i sommar och i handlingen har det passerat 60 år. Vid sin sida har Gal Gadot återigen Chris Pine som Steve Trevor (som vi väntar med att se hur det fungerar?) men även Kristen Wiig, som skurken Cheetah. 
 

Chloé Zhao - "The Eternals" (6 november)

 
 
Efter att ha briljerat med hennes andra långfilm "The Rider" på Sundance 2017 är regissören Chloè Zhao nu redo att ta sig an Marvel.
 
Zhao blir med "The Eternals" den andra asiatiska kvinna att regissera en stor superhjältefilm. Filmen är, som tidigare nämnt, tillsammans "Black Widow" en del av Marvels nästa fas av filmer och kommer att sätta tonen för framtiden.
 
I en podcast med Hollywood Reporter berättar Marvels Kevin Feige att filmen och valet av Chloé Zhao är något de verkligen tror på - han fortsätter berätta att det är en väldigt stor film och att Chloé vision hon visat och deras tro på de starka karaktärerna är avgörande för att filmen kommer att fungera.
 
Yasmine Mubarak
 
Vilken av filmerna ser du mest fram emot? 
| 14 januari 2020 18:00 |