Film

Skribent

Jakob Åsell

9 juli 2017 | 16:00

7 övernaturliga skräckfilmer du kan streama just nu

Midsommar är förbi och vi går i rask takt mot mörkare tider. Vad vore alla dessa mörka, regniga sommarnätter utan en trave rysliga skräckfilmer som garanterar att nattlampan förblir tänd?
Föredrar du osaliga andar och kusliga monster framför blodiga slashers? Håll ut, vår skräckfilms-expert Jakob Åsell har plockat ut de rysligaste övernaturliga russinen ur streaming-kakan. Här är sju skräckfilmer som du kan strömma från sommarstugan raka vägen in i dina mardrömmar. Dröm sött!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"It Follows" (Netflix)

 
De syndiga dör alltid först, det vet vi som fostrats i 70-talets skräckfilmsmoral. David Robert Mitchells andra långfilm tar med sig den lärdomen och för den vidare in i 2010-talet med "It Follows", där "det" - den analkande döden, kommer som ett surt klamydiabrev på posten efter kärleksakten, och det enda sättet att slippa undan är att föra förbannelsen vidare.
 
"Det" som följer filmens centrala tonårsgäng kan anta vilken form som helst vilket sprider en krypande känsla av paranoia i filmens Carpenterska villaförort. Bakom den pajigaste av premisser och gömd bakom en oförskämt finurlig titel döljer sig en fruktansvärt effektiv, modern skräckfilm med nostalgiska undertoner - ett måste för skräckfinsmakaren.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Cabin In The Woods" (Netflix)

 
Har du sett allt och kan skräckfilmens alla grundregler som din egen bakficka - då är "The Cabin In The Woods" en film för dig, skapad i din ära av supernördarna Joss Whedon och Drew Goddard (hjärnorna bakom "Buffy", "Cloverfield" och "The Avengers").
 
Och du tror kanske att du vet precis hur allt ska sluta när du ser det gladlynta ungdomsgänget åka på festresa till en stuga i skogen som känns hämtad ur “Evil Dead” - trots att den otäcke mannen på bensinmacken varnat dem. Men tro mig, du har ingen aning. “The Cabin In The Woods” är en snurrig meta-hyllning till den amerikanska skräckfilmkonsten med tungan så långt ute i kinden att det knappt kan vara lagligt. Men den lyckas samtidigt vara både rolig, smart och läskig!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"The Babadook" (Netflix)

 
En sorgtyngd mor hittar en mystisk sagobok i bokhyllan som hon nog borde lämnat där, men hon läser den för sin skrikige son, vilket öppnar deras hem för den renaste ondskan i form av ett hiskeligt monster.
 
Denna australiensiska skräckfilms-pärla om de monster vi bär inom oss har hyllats världen över - med all rätt! Det mörka viktorianska trähuset, de gråtunga skyarna och Essie Davis skickliga rolltolkning bidrar tillsammans till att göra "The Babadook" till en av höjdpunkterna i de senaste årens våg av smart, snygg och framförallt - läskig indie-skräck!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Instängd" (HBO Nordic)

 
Trots att Neil Marshalls underjordiska nedstigning i det mänskliga psykets mörkaste vrår ofta överskuggas av mer klassiska verk från 70- och 80-talet på skräckfilms-listor så vet de som kan sin genrefilm att “Instängd” hör hemma i varje topplista värdig namnet.
 
Här återses ett gäng äventyrliga tjejkompisar ett år efter en tragisk olycka för att utforska ett nytt grottsystem tillsammans. Men deras äventyr förvandlas snart till en mardröm och en kamp för överlevnad efter ett stenras som tvingar dem längre in i mörkret där de snart inser att de inte är ensamma.
 
“Instängd” bygger stegvis upp, och bibehåller en intensitet som är oöverträffad i genren och lär producera rikligt med handsvett hos även den mest hårdhudade av skräckfantaster. En blodig, välspelad och välregisserad uppvisning i blodig och klaustrofobisk skräckfilm!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Shutter" (Netflix)

 
Thailand förknippas, för många svenskar med sol, bad och sorglösa tider. Den thailändska skräckfilmen “Shutter” lyfter på locket för ett helt annat mörker som inte nämns i resebroschyrerna. Filmen följer en ung fotograf och hans flickvän som efter att ha smitit från en bilolycka på väg hem från en fest, väl hemma i mörkrummet finner suddiga spår av ett kvinnoansikte i bakgrunden av sina bilder och snart kryper hemska skuggor från det förflutna allt närmare.
 
En bortglömd men ack så effektiv hoppa-till-skräckis för fans av "Dark Water" och "The Grudge". Det finns en amerikansk remake från 2008, men om ni vill bli skraja på riktigt så är det originalet som gäller.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Låt den rätte komma in" (HBO Nordic)

 
Tomas Alfredssons filmatisering av skräckmästaren John Ajvide Lindqvists vampyr-rysare “Låt den rätte komma in” är kanske inte den läskigaste filmen ni sett men hyllades när den kom som en av årets absolut bästa filmer internationellt, vilket varken hör till vanligheterna för en svensk film, än mindre en svensk vampyrfilm.
 
Filmen utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg under tidigt 1980-tal. Tolvåriga Oskar försöker stå ut med sina plågoandar till klasskamrater. Så en dag möter han Eli, den nya grannflickan som endast kan vistas ute efter mörkrets inbrott och som inte tål vanlig människoföda. Med vackert foto av vår egen storfotograf Hoyte Van Hoytema formar Alfredsson elegant en berättelse om vänskap på liv och död som sannerligen hittar nytt blod i en uråldrig genre.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Sinister" (Netflix)

 
Ellison Oswalt (Ethan Hawke) skriver true crime-romaner om hemska ouppklarade mord, men karriären går trögt och han behöver verkligen en ny hit. När hans familj flyttar in i ett nytt hus hittar han en mystisk låda med gamla super-8-filmer på vinden. Filmerna visar sig innehålla dokumentationer av ett antal bestialiska mord där ett av dem är utfört i familjens nya hem. Den normala reaktionen vore nog att flytta, men frågan är om Ellison klarar av att inte gräva djupare?
 
“Sinister” må upplevas långsökt men utför samtidigt jobbet med att hålla sin publik fastnaglad i soffan med håren på armarna i givakt - och vad mer kan man begära?
 
Har du sett något riktigt rysligt på senare tid? Tipsa gärna i kommentarsfältet!
| 9 juli 2017 16:00 |