Film

Skribent

Katarina Emgård

27 juli 2018 | 16:00

Lästips för semestern: 7 böcker som snart blir film

Föredrar du spännande dystopier, hårdnackade kriminaldramer eller tunga biografier? Bland 2018 års bokskörd finns något för alla smaker. Vi tar en titt på böckerna att läsa i sommar innan de gör sin entré på vita duken.
Få saker är lika avslappnande på sommaren som att gräva ner fötterna i sanden och stoppa näsan i en pocketbok medan övriga familjen leker på stranden. Oavsett om du tillhör dem som alltid läser boken innan filmatiseringen eller ej, är semestern ett utmärkt tillfälle att förkovra sig i skönlitteraturens värld (dessutom är ju skärm + gassande sol + vatten ett relativt riskfyllt projekt). För att sålla något bland alla höstens premiärer har jag valt något i varje genre.
 

1. The Darkest Minds

 
 
Science-fiction thriller av Alexandra Bracken. En farsot har tagit livet av nästan alla barn i USA. De som överlever utvecklar med tiden speciella förmågor och skickas till statliga ”rehabiliteringsläger”. 16-åriga Ruby är en av de mest kraftfulla som flyr lägret och till slut finner en fristad för likasinnade. Men det finns rebellstyrkor som vill utnyttja Rubys krafter i jakt på rättvisan och snart ställs hon inför sitt livs tuffaste val. Filmen med Amandla Stenberg släpps 10 augusti.
 

2. Tre sekunder

 
 
Kriminaldrama av Roslund och Hellström. En före detta förbrytare tvingas tillbaks in i kriminaliteten när han får till uppdrag av polisen att infiltrera maffian i ett av Sveriges tyngsta fängelser. Han står helt ensam och inser snart att stora katastrofer följer om hans dubbelidentitet avslöjas. En nervkittlande thriller i traditionell krim-anda. Andrea Di Stefano regisserar bland andra Joel Kinnaman och Rosamund Pike i filmatiseringen, på bio 2019.
 

3. The Little Stranger

 
 
Gotisk roman av Sarah Waters. Det är 1940-tal på den engelska landsbygden. Byns läkare, Dr Faraday, lever ett stillsamt liv tills den dagen han kallas till godset Hundreds Hall. Godset har varit i familjen Ayres ägo i mer än tvåhundra år och är på väg att förfalla trots familjen gör allt i sin makt för att upprätthålla det i gott skick. Snart inser Dr. Faraday att det inte bara är sjukdomar som härjar på Hundreds Hall. Lenny Abrahamson ("Room") står bakom filmen med Ruth Wilson och Will Poulter - biopremiär 21 september.
 

4. Boy Erased: A Memoir

 
 
Biografi av Garrad Conley. Boken berättar om författarens uppväxt i en kristen fundamentalistisk familj i Arkansas, USA. Conley 19-år blir outad som gay och ställs inför valet att förskjutas eller gå i konverteringsläger. Då pappan är minister för en baptistkyrka väljer Conley det sistnämnda, men "terapin" visar sig innebära en månader lång psykisk tortyr. Joel Edgerton regisserar filmversionen med Lucas Hedges ("Lady Bird"), Nicole Kidman och Russell Crowe - premiär i höst.
 

5. First Man: The Life of Neil Armstrong

 
Large 695760bd10aef60229eadbb86de7a0f7 first 20man
 
Biografi av James R. Hansen. Baserat på över 50 timmars inspelat intervjumaterial berättar Hansen historien om världens mest kända astronaut. Från hans karriär inom militären och sina 78a stridsuppdrag som marinflygare över Nordkorea till historiens första landning i rymden. Ett intimt porträtt av en motvillig hjälte och legend. I filmen spelas han av Ryan Gosling. Damien Chazelle ("La La Land") regisserar. Premiär 12 oktober.
 

6. Bel Canto

 
 
Dramathriller av Ann Patchett. Baserat på Lima-krisen om relationerna mellan terroristerna och de högprofilerade människorna som de höll gisslan. Huvudfokuset är på kärleken som uppstår mellan sopranen Roxanne och Hosokowa, en japansk affärsman, samt mellan tolken Gen och terroristen Carmen. Opera är ett genomgående tema på flera nivåer i romanen och Bel Canto betyder också ”vacker sång”. Julianne Moore spelar huvudrollen i filmen av Paul Weitz ("Om en pojke") - premiär under 2018.
 

7. The Bell Jar

 
 
Semibiografi av Sylvia Plath. En ”roman á clef” (riktiga händelser/fejkade namn) om författarens, i boken kallad Esther, bipolära sjukdom. Berättelsen tar vid när Esther påbörjar en praktikplats på en av New Yorks största modemagasin, men istället för att gilla det nya flashiga livet finner hon sig desorienterad. Esther beskriver en rad tragikomiska incidenter som utspelar sig under tiden på tidningen samtidigt som hon sjunker allt djupare in i en depression. En modern klassiker. Kirsten Dunst långfilmsdebuterar med Dakota Fanning, Jesse Plemons och Patricia Arquette i huvudrollerna.
 
Vad läser ni i sommar? Tipsa gärna nedan.
| 27 juli 2018 16:00 |