Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

26 september 2016 | 17:00

7 anledningar till att Simpsons är så mycket bättre än Family Guy

Båda serierna har säsongspremiärer idag. Låt oss avgöra humor-kriget en gång för alla!
Måndag är kanske inte den allra roligaste dagen i veckan, men idag är en riktig humor-måndag! "The Simpsons" släpper sin 28 säsong och "Family Guy" säsong 15!

De två Fox-rivalerna har jämförts i över ett årtionde och debatten vilken serie som egentligen är bäst leder oftast till passionerat upprörda och högst partiska argument för respektive läger. Själv tittar jag gärna på båda, men min lojalitet kommer alltid att ligga hos familjen Simpsons.

Dagen till ära ägnar jag mig därför åt att skamlöst och superpartiskt tala om varför "The Simpsons" är bättre än "Family Guy". Skriv dina åsikter i kommentarerna!

1. Simpsons-familjen är mer mänsklig och relaterbar

 
De två amerikanska familjerna jämförs ofta och visst finns det likheter mellan de två tjocka och korkade papporna, hemmafruarna som gång på gång måste vara förnuftiga och gnälla på sina oansvariga män, de äldsta och tillbakalutade sönerna, de nördiga mellanbarnen som ofta negligeras av sina pappor och familjens yngsta: bebisarna.

De har alla sina styrkor och svagheter och det är väldigt mycket en smaksak vem man tycker är roligast. Det finns dock ett större perspektiv än så att uppmärksamma. Vad som i grund och botten får oss att älska en serie och bry oss om dess karaktärer handlar inte om vem som genererar flest snabba skratt.

Som tittare bryr vi oss bara om vad som händer på skärmen om vi bryr oss om människorna som det påverkar. Kan vi inte relatera till och känna med karaktärerna kan avsnitten innehålla de mest dramatiska och actionfyllda scenerna tänkbara och bjuda på alla kukskämt i världen, utan att vi känner någonting alls.



Däri tror jag att "The Simpsons" framgång och tidlöshet ligger. Homer må göra en hel del dumma misstag, men i grund och botten vet vi att han alltid menar väl och älskar sin familj och de accepterar alla varandra för deras fel och brister. Homer kan till exempel tycka att Lisas hobbies är fruktansvärt ointressanta, men han försöker hålla sig vaken genom hennes skolföreställningar. Peter i "Family Guy" är kort och gott bara elak mot Meg. Bart gillar att spela spratt på Homer, men skulle alltid få skuldkänslor om han på riktigt sårade sin far. Chris Griffin slog in skallen på sin farsa och bara skrattade.

Simpson-familjen är således mer relaterbar och älskvärd, trots sina skavanker. De är mer komplexa och mänskliga och det, kära barn, är nyckeln till att vi fortfarande bryr oss 27 år senare.



2. "The Simpsons" har fler minnesvärda citat


Här snackar vi ren fakta. "The Simpsons" citat har lämnat ett sådant intryck på vårt vardagliga sätt att prata med varandra att både "D'oh" och "Meh" har accepterats in i den engelska ordboken.

Det finns en uppsjö av klassisker som folk har slängt in i vardaglig konversation sedan de hördes på "The Simpsons" för över femton år sedan. Mr. Burns "Excellent", Barts "Aye Caramba", Homers "You don't win friends with salad" eller Nelsons och Dr. Huberts karaktäristiska skratt är bara några exempel som du säkert har hört eller använt själv.

3. Samhällskritiken är alltid lika finurlig som aktuell


"The Simpsons" har alltid med underfundighet och stil fått oss att se oss själva i spegeln och med ett skratt reflektera över vår tillvaro. "Family Guy" är mer benägna att skämta om saken på ett anstötligt snarare än insiktsfullt sätt.

"The Simpsons" har tacklat homofobi i "Homer's Phobia", politisk korruption i "Lisa Goes to Washington" och immigration i " Much Apu About Nothing" - ämnen som är lika aktuella i dagens samhällsklimat som när de först visades.



4. Humorn i "The Simpsons" är mer sofistikerad och intelligent


"Family Guys" humor bygger till största del på popkulturella referenser till andra uppskattade verk och förlitar sig på chockfaktorn i att ta ett skämt för långt tills det blir upprörande. Många poänger är inlindade i ett så tunt lager av sarkasm att tittaren till slut skrattar lite nervöst över att serien verkar uttrycka det anstötliga budskapet, snarare än att kritisera det.

Många skulle hävda att detta är charmen med "Family Guy" - att det är kittlande tabu att skratta åt mycket av innehållet - men skillnaden på att skratta åt ett rakt homofobiskt skämt eller att skratta åt enfaldigheten hos den som drar skämtet, är skillnaden på dag och natt. Det är här den stora skillnaden i de två seriernas humor skiljer sig som mest.

"Family Guy" är den där personen vid middagsbjudningen som gör sig rolig över veganer och skrockar åt sig själv, medan "The Simpsons" är den som sofistikerat pekar ut köttätarens motsägelsefullhet i att den samtidigt kallar sig en djurvän.

5. "The Simpsons" har ett brett och intressant persongalleri


"The Simpsons" briljerar i skapandet av mångfasetterade karaktärer. Trots sin platta animation är Springfield fyllt till bredden med högst tredimensionella personligheter. Vi vet allt om deras mål, svårigheter, rädslor och tillgångar. Man kan ta nästan vilken karaktär som helst, ge den en egen spinoff-serie och räkna med att folk skulle bry sig om att titta: Moe Szyslak, Apu, Chief Wiggum, Ralph Wiggum, Milhouse, Ned Flanders, Barney Grumble, Krusty The Clown, Mr. Burns, Troy McClure, Dr. Nick, Sideshow Bob, Seymour Skinner eller Vaktmästaren Willie. Listan kan fortsätta i evighet över de engagerande karaktärer som vi fick lära känna redan under de första 10 säsongerna.

Hur många har "Family Guy" efter 15 säsonger? Kanske tio, max? Känner du dem utan och innan som din egen familj? 



6. "The Simpsons" för generationer samman


"Family Guy" riktar sig nästan enbart mot unga vuxna och har inte lyckats vinna över många av deras föräldrar. Samtidigt är den heller inte barnvänlig. Även om serien får fortsätta lika länge som "The Simpsons" och så småningom vinna över dagens barn, saknas den äldre generationen som är "The Simpsons"-frälst.

De flesta av oss som är födda någon gång mellan sent 70-tal och tidigt 90-tal har förmodligen samlats i vardagsrummet många kvällar och skrattat och gråtit med den gula familjen. Det är en lika naturlig del av hemmet som Kalle Anka på julafton. När dessa börjar yngla av sig och uppfostra en ny generation av millenials inkluderar "The Simpsons" fan-familj alla ifrån Kalle, 7 år, till faster Ingrid, 75.



7. Produktion


"The Simpsons" har gjort 600 avsnitt, har gått på bästa sändningstid i över 25 år, har konstant dragit tittare och har hyllats som tidernas längst gående tv-serie. Dessutom var den animerade vuxen-serien banbrytande för sin tid när den startade 1989 och banade väg för andra serier, däribland "Family Guy". "Family Guy" är inne på sin femtonde säsong och har redan lagts ner två gånger om.

Jag skulle vilja påstå att den här kategorin är rätt självklar.

Vad "The Simpsons" fortfarande saknar i biblioteket är en trilogi av "Star Wars"-parodier, vilket "Family Guy" verkligen lyckades med.

Kan du verkligen säga emot?


Jag hade gärna gått in på musikalnummer, gästroller och jämföra de bästa avsnitten, men någonstans får man stanna. Du har läst igenom mina personliga reflektioner, men vad är poängen med en argumentation om det inte finns en motsida?

Låt höra! Håller du med? Vilken serie vill du hävda är bäst? 
| 26 september 2016 17:00 |