LISTA

Skribent

MovieZine

5 november 2014 | 18:00

69 filmer om allt du skulle vilja veta om sex

Lagom till premiären av Lars von Triers ocensurerade, extra snuskiga klippning av "Nymphomaniac".
Von Triers sexepos "Nymphomaniac" var årets stora snackis redan långt innan filmen landade på biodukarna. Den fyra timmar långa nakenorgien har fortsatt att skapa rubriker när regissörens längre, ocensurerade versioner visats på festivaler runt om i världen. I veckan kommer den till Stockholms filmfestival.

Att skildra sex och sexualitet på film är ingen ny företeelse. Redan året efter att den filmen uppfanns, vi snackar alltså 1896, tog två fransmän kameran och riktade den mot en strippande kvinna i "Le Coucher de la Mariée". Ändå blir det ofta både kontroversiellt och omskrivet så fort ett könsorgan poppar upp i ansiktet på biopubliken. Samtidigt finns det många filmer som berört ämnet, och allt det där som hör till - kärlek, relationer, graviditet, åtrå, sexberoende, porr och kåta tonårsoskulder - utan att nödvändigtvis göra det lika grafiskt som i von Triers fall. 

Dokumentärer och spelfilmer från Woody Allens klassiska komedi "Allt du skulle vilja veta om sex (men varit för skraj att fråga om)" till senare årens "Shame", "Supersugen" och "Inside Deep Throat" låter oss både skratta åt och utforska ämnen som fortfarande ofta är tabu. Vi har valt ut några av de mest sevärda.

Lista: 69 filmer om sex & sånt...


Varsågod, och njut!

Vilka filmer saknar du på listan? Kommentera nedan.
| 5 november 2014 18:00 |