Skribent

Andreas Samuelson

4 januari 2011 | 16:30

60-talsstjärnan Anne Francis död

Skådespelerskan Francis, känd från filmer som "Förbjuden värld" och "Funny Girl", avled i söndags 80 år gammal.

Francis började först som modell redan vid 6 års ålder och filmdebuterade i slutet av 40-talet. Hon fick sedan roller mot bl.a. James Cagney i "A Lion Is in the Streets", Spencer Tracy i "En man steg av tåget" och Glenn Ford i "Vänd dem inte ryggen!" innan hon fick ett mindre genombrott i sciencefiction-filmen "Förbjuden värld" med den (nyligen avlidna) Leslie Nielsen.

Francis blev dock först känd på riktigt som sexigt, blont bombnedslag när hon spelade titelrollen, en detektiv med karatemoves, i TV-serien "Honey West" på 1960-talet som hon Golden Globe-belönades och Emmynominerades för. Hon spelade sedan väninnan till Barbara Streisand i "Funny Girl", en roll som klipptes ner så mycket att Francis till slut stämde Columbia.

Därefter har hon spelat i flera filmer och haft oräkneliga gästroller i diverse TV-serier varav en återkommande roll i "Dallas". Hon har även varit aktiv på teaterscenen.

Francis avled efter en svår tid av cancer i Santa Barbara. Hon efterlämnar två döttrar och ett barnbarn, rapporterar The Hollywood Reporter.

| 4 januari 2011 16:30 |