SPEL

Skribent

Carl Adam Anderberg

5 januari 2016 | 12:00

6 underbart filmiska spel från 2015

Spelen för dig som på ett eller annat sätt vill känna dig som att du befinner dig mitt i en film.
2015 var inte bara ett bra filmår, utan även ett fantastiskt spelår då det släpptes mängder av högkvalitativa titlar. Jag tänkte ta möjligheten att tipsa om sex stycken spel jag inte tycker att man får missa från året som gick, med en kort motivering till varje titel. Spelen är kanske inte de allra, allra bästa (även om några garanterat hade kvalat in på den listan också) utan snarare har kriteriet varit att spelen på listan ska få spelaren att känna sig som att han eller hon medverkar i en film. Klart? Då kör vi!

Just Cause 3 (Avalanche Studios)


Large 3aab8a2f053eb95ae916079cede2424a jus

Ösigt, explosivt, finurligt och fantastiskt. Svenskutvecklade "Just Cause 3" hade en något problematisk lansering då spelet var fullt av buggar, men bortom buggarna gömde sig alla Michael Bay-älskares (alla två alltså) drömspel. Vi fick i rollen som klichékungen Rico Rodriguez sprida förödelse på diverse spektakulära sätt över en stor övärld, där vi flera gånger skapade fantastiska händelseförlopp som säkerligen hade gjort sig kanon på vita duken. Är du en sucker för exempelvis "Die Hard"? Missa inte "Just Cause 3".

Star Wars: Battlefront (Dice)
Vi fortsätter med ytterligare ett svenskutvecklat spel. En sådan här lista hade varit inkomplett utan spelet som äntligen fick dig att känna dig som att du faktiskt deltog i slaget på Hoth. "Star Wars: Battlefront" var dundersnyggt, lät fantastiskt och erbjöd en lättillgänglig spelbarhet för alla fans av filmserien att njuta av. En del kritik framkom efter release om brist på innehåll och ett lite för grunt spel, men för den som vill uppleva hur det är att fälla en AT-AT med en Snowspeeder finns inget bättre spel.

Fallout 4 (Bethesda Softworks)
Det finns knappast något mer filmiskt än total postapokalyps, och "Fallout 4" lät dig uppleva precis just det. Kanske inte snyggast rent grafiskt, men inget annat spel gav dig samma möjligheter att skapa din egen berättelse i en värld skändad av atombomber. För fans av "Vägen" och "Mad Max"-filmerna (för att nämna några) erbjöd Bethesdas monstruösa värld oändligt med inspiration för timtal och åter timtal av utforskning.

Rise of the Tomb Raider (Crystal Dynamics)
Uppföljaren till återfödelsen av Lara Croft, "Rise of the Tomb Raider", är en film "waiting to happen". Ett gammaldags äventyr där utforskning och action står i fokus, och som spinner vidare på det som gjorde första spelet i den här rebootade serien så lyckat. Och för en framtida film, vore inte Daisy Ridley något att tänka på för rollen som Lara? 

Until Dawn (Supermassive Games)
"Until Dawn" var en slasher-film i spelform där alla fans av skräck "äntligen" fick chansen att leva i en skräckfilm. Med skådespelarprestationer från blanda andra Hayden Panettiere, Rami Malek och vår egen Peter Stormare träffade spelet alla aspekter vi lärt oss känna igen från filmens värld, med gnabb mellan kompisar, sexuell spänning, och drösvis med jumpscares. Extra häftigt blev det av att våra val avgjorde vilka som skulle överleva och vilka som skulle dö. Ogillade du en viss störig karaktär? Då var det bara att "råka" ramla när mördaren jagade dig...

The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt Red)
En fullt realiserad brutalhård fantasyvärld som sträckte sig så långt ögat kunde nå väntade oss i polska CD Projekt Reds "The Witcher 3: Wild Hunt". Stämningen osade "Game of Thrones" och för fans av den serien, men också för fans av "Sagan om Ringen"-filmerna, kan jag varmt rekommendera ett besök till huvudkaraktären Geralts farliga värld, där välskrivna historier och bikaraktärer väntar åt vilket håll du än väljer att rida på din trogna häst. Spel blev inte snyggare, eller mer filmiska, år 2015.

Vilket spel gav dig mest filmkänslor förra året? Har jag missat något? Kommentera gärna nedan!
| 5 januari 2016 12:00 |