Film

Skribent

Gäst

24 juli 2018 | 18:00

6 sköna sommarfilmer för alla smaker

Här finns något för grabbgänget, skräckfantasten och för hela familjen.
Så var sommaren äntligen här, skolan är stängd och många har gått på semester. Men trots att sommaren kanske främst går ut på att bada, resa och att käka jordgubbar så är det också en tid för film. Jag har här listat min bästa sommarblandning att se under de varma kvällarna, filmer som påminner oss om att vithajar kan finnas i sjöar och att en roadtrip är det bästa som finns.
 

För tonårstjejen: "Dirty Dancing" (1987)

 
 
"Dirty Dancing" är inte riktigt den typ av film som jag vanligtvis brukar konsumera. Men efter att ha blivit tvingad att se den minst hundra gånger med min mamma har filmen under åren fått ett visst nostalgisk skimmer. Filmer utspelar sig i en semesterby där den 16-åriga Baby, som är där tillsammans med sin familj, möter den mystiske och snygge Johnny. "Dirty Dancing" är en historia om att möta den första riktiga förälskelsen och att ta första steget mot vuxenlivet, något som de flesta av oss har eller kommer att få uppleva, både på gott och ont, framförallt under sommaren.
 

För grabbgänget: "Road Trip" (2000)

 
 
Under en fylla är Josh otrogen mot sin flickvän och som om det inte vore nog har han också spelat in akten och råkat skicka den till sin flickvän. Josh och hans polare beslutar att ge sig ut på en roadtrip för att se till att de får tag i videobandet före flickvännen. Roadtrips med sina vänner, speciellt under perioden när man precis har skaffat körkort kan säkert flera av er skriva under på är det bästa som finns. Man kanske förvisso inte åker ut för att stoppa sexband att hamna i fel händer men känslan av gemenskap och frihet har aldrig varit större. För oss som är lite äldre kanske roadtrips inte längre hör till vardagen men "Road Trip" hjälper för en kort stund till att påminna oss om att det en gång räckte med en bil och något nonsensresmål för att livet skulle kännas komplett.
 

För spänningssökaren: "Fönstret åt gården" (1954)

 
 
Något av det bästa med sommaren är kvällarna då man kan sitta på en balkong eller veranda med en kopp kaffe och blicka ut över kvarteren medan solen försvinner i horisonten. Inte alltför sällan brukar jag fundera över vilka som bor i mitt kvarter och vilka historier som utspelar sig bakom de stängda fönsterna. Vid dessa tillfällen brukar jag sätta mig ner och njuta av en av Hitchcocks bästa filmer "Rear Window" där Jimmy Stewarts rollkaraktär misstänker att en av hans grannar är en mördare. "Rear Window" får mig som tittare inte bara att uppleva spänning, den speciella färgsättningen i filmen får en att också att känna att man befinner sig i ett varmt vardagsrum en stekhet sommardag även om det regnar ute.
 

För familjen: "Ett päron till farsa" (1983)

 
 
De flesta av oss kan säkert känna igen sig i den klassiska bilsemestern med sin jobbiga familj där man i flera timmar tvingas sitta i varm, äcklig bil till ett resmål som verkar dödstråkigt. Familjen Griswalds resa är dock allt annan än tråkig då fadern Clark bestämmer att de ska bila tvärsigenom Amerika för att besöka nöjesparken Wally World. Förmodligen så har ingen av era resor med familjen varit så händelsefulla som familjen Griswalds men trots detta så delar de samma kärna, gemenskapen med familjen. För även om man just för stunden tyckte att bilresan var jobbig så hade nog de flesta av oss ändå roligt både på resan till målet och på resmålet. "Ett päron till farsa" hjälper oss att minnas guldkornen av våra gamla semesterminnen, de stunder som just då gick obemärkt förbi men som idag är de bästa minnena.
 

För skräckfantasten: "Fredagen den 13:e del 2" (1981)

 
 
Några av de bästa minnena som jag har från sommaren som säkert många delar är resorna med scouterna. Man vandrar ut i skog och mark för att lära sig om natur och samarbete för att slutligen anlända till scouternas stuga mitt ute i ingenstans. En av höjdpunkterna är kanske spökhistorierna kring lägerelden där inte få historier påminner starkt om historien kring Jason Voorhees. Det går egentligen att se i stort sett valfri film i "Fredagen den 13:e"-serien under sommaren. Men den film som ger mest sommarkänsla är del två i serien. Det är här som Jason för första gången dyker upp som filmens mördare och filmen har den mysiga 80-talskänslan som ännu inte hade kommit när den första filmen hade premiär.
 

För oss gamla filmnördar: "Hajen" (1975)

 
 
En amerikansk kuststad får problem med en jättelik vithaj och stadens sheriff, med hjälp av en forskare och en hajfiskare, ger sig ut för att ta kål på monstret. "Hajen" är inte bara en av de bästa filmerna som någonsin har gjorts. För mig representerar den också äventyret och mystiken som hör sommaren till. För många av oss bestod sommaren som barn av att bygga trädkojor, gå på upptäcktsfärd och att skrämma upp varandra med spökhistorier som skulle ha hänt runt trakterna. "Hajen" är filmen som varje år väcker barnet inom mig, som får mig att vilja ge mig ut på stigar jag aldrig tidigare gått på och som gör mig tveksam att bada även i insjöar där det inte kan finnas några hajar… eller?
 
Vilka sommarfilmer är ett måste för er? Kommentera nedan.
 
Daniel Ekholm
| 24 juli 2018 18:00 |