Serie

Skribent

Patrik Jonsson

6 oktober 2016 | 18:00

6 sevärda tv-serier ni troligen missat

Nuförtiden fullkomligt överöses vi av nya tv-serier, till slut blir det nästan omöjligt att ge alla en chans. Vissa serier har en tendens att flyga under radarn, trots att de egentligen inte förtjänar det.
Vi överöses inte endast av tv-serier, nya kanaler ploppar dessutom upp titt som tätt. Kanaler som är riktigt ivriga att ge sig in i tv-seriernas blossande värld, konkurrensen hårdnar för varje år som går. 

Detta är naturligtvis positivt för oss som tittare, mer konkurrwns betyder nämligen oftast bättre kvalitet. Vi lever onekligen i tv-seriernas gyllene era och jag personligen hoppas på att den aldrig tar slut.

Förr i tiden var det avsevärt mycket enklare att plocka ut guldkornen i tv-serieutbudet. Idag lyckas dessvärre många riktigt starka produktioner, lite så där oförtjänt, gå allmänheten förbi. Vissa serier kanske sänds på en lite mer okänd kanal, medan andra helt enkelt inte får den uppmärksamhet de förtjänar. 

Det hela handlar alltså om starka serier som mer eller mindre lyckats drunkna i ett minst lika starkt utbud. Ett lyxproblem skulle man väl kunna kalla det. I just denna artikel tänker jag därför lyfta fram sex stycken av dessa drunkningsoffer, sex tv-serier som förtjänar att lyftas fram i dagens oerhört starka tv-utbud."The Last Kingdom" (BBC America, SVT)


BBC Americas produktioner brukar ofta hamna lite utanför det riktigt stora tv-utbudet. Ibland är det motiverat medan det ibland känns orättvist. "The Last Kingdom" är ett exempel på en tv-serie som lite orättvist hamnat i kläm. 

Detta är en historisk serie vilken handlar om då vikingar intog större delen av Storbritannien. Japp, det är vikingar igen och gillar man sådana tycker jag definitivt man ska ge denna en chans. 

Nu må denna inte vara lika stark som History Channels flaggskepp "Vikings", än ska väl tilläggas, ty det har endast gått en säsong. Den tillhör dock ändå en av de bättre vikingaproduktionerna på senare tid. 

Den första säsongen bestod av åtta avsnitt och en andra säsong på tio avsnitt är beställd. Kolla gärna in denna."Masters of Sex" (Showtime, HBO Nordic)


"Masters of Sex" kanske inte är helt okänd, men jag tycker ändå att det snackas alldeles för lite om denna. Åtminstone här hemma i Sverige. I USA, där serien har fått ett mycket starkare genombrott, har dock kritikerna varit nästintill lyriska.

Jag kan väl flika in och säga att jag håller med dem. Lätt en av de mest välspelade serierna just nu, där framförallt Michael Sheen och Lizy Caplan sticker ut. 

Vi kastas rakt in i 50- och 60-talet där vi får följa Dr. William Masters (Sheen) och Virginia Johnson (Caplan) och deras forskning i det sexuella beteendet vilket inte var det enklaste att belysa under denna tidsepoken. 

Serien är förövrigt verlighetsbaserad och hittills har den tre säsonger om 12 avsnitt i bagaget medan en fjärde rullar just nu."Kingdom" (DirecTV, TV4)


DirecTV är en kanal som, likt BBC America, ofta hamnar lite i skymundan. Detta betyder dock inte att deras serier är dåliga, tvärtom. På detta är "Kingdom" ett mycket bra exempel. 

Serien kretsar kring den före detta MMA-fightern Alvey (Frank Grillo) som tillsammans med sin flickvän Lisa (Kiele Sanchez) driver och äger MMA-gymet Navy Street. I andra roller finns bland annat Nick Jonas och en alldeles fantastisk M.C. Gainey. 

"Kingdom" bjuder på minst lika mycket drama som MMA-fighting. Oerhört välspelad och välskriven, att denna går så gott som alla prisgalor förbi är för mig en gåta. Rekommenderas starkt."Happy Valley" (BBC One, SVT, Netflix)


Detta är en brittisk liten pärla som säkerligen många av er tyvärr har missat. Åtminstone inbillar jag mig det då det varit oroväckande tyst kring den. SVT sände dess två säsonger då det begav sig och med lite tur får vi även en tredje. 

"Happy Valley" kretsar främst kring polisen Cawood (Sarah Lancashire) som kämpar för att leva vidare efter att hennes dotter tagit livet av sig och lämnat efter sig en ung son. När mannen som hon anser vara skyldig till dotterns självmord släpps fri planerar hon sin hämnd, samtidigt som han planerar ett nytt brott.

"Happy Valley" är lite som en brittisk "Fargo", definitivt värd att kolla upp ifall ni inte redan gjort det."Peaky Blinders" (BBC Two, Netflix)


Serien fokuserar på verklighetens Peaky Blinders, ett slags gangstergäng i Birmingham under det första världskriget. Vi snackar alltså om en historisk tv-serie och dessutom en mycket bra sådan. 

Rollistan går dessutom inte av för hackor, eller vad sägs om Cillian Murphy, Sam Neill, Tommy Flanagan, Noah Taylor och så fick vi besök av självaste Tom Hardy under dess andra och tredje säsong. I och med detta kan jag väl lite blygsamt säga att den är välspelad. Den är dessutom mycket välskriven och snyggt producerad, tidsenlig som satan, här är det skitigt och grått. 

Ni som har en fallenhet för gangsterproduktioner ska inte tveka. Som lite omväxling bjuds ni här på gangsters från Birmingham och dessutom under 1910 & 1920-talet. "Peaky Blinders" får även en fjärde och femte säsong."American Crime" (ABC, Kanal 5)


Icke att förväxla med FX:s "American Crime Story", detta är en helt annan tv-serie och dessutom bättre, trots att det inte handlar om en kabelserie. Inte ofta det händer, men i detta fallet stämmer det faktiskt. 

Förutom titeln har dock "American Crime" ytterligare en sak gemensamt med "American Crime Story" och det är att varje säsong (hittills finns två säsonger) är helt fristående. Det vill säga säsongerna behandlar helt olika fall och kretsar kring helt olika karaktärer. 

Detta är en riktig liten pärla som jag märkt att det snackas allt för lite om. Fantastiska skådespelare, lysande manus och ett minst lika imponerande karaktärsgalleri. 

Gillar ni starkt dramatiserade karaktärsserier där mycket mörker och hopplöshet ständigt finns närvarande är "American Crime" given. Serien kommer tillbaka med en tredje säsong till vintern/våren.

Hoppas ni hittade någonting som passade, har ni fler tips på tv-serier ni tycker bör uppmärksammas så var inte blygsamma. Tipsa på här nedan!
| 6 oktober 2016 18:00 |