Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

25 februari 2016 | 15:00

7 saker du verkligen bör undvika i ditt Oscars-tal

Skrik inte ut att du är "The king of the world!", till exempel. Och glöm inte att tacka den där extremt viktiga personen som du verkligen borde kommit ihåg...
Oscarsgalan har genom åren bjudit på både det ena och det andra när det kommer till tacktal. En del klarar av att balansera tackandet med lagom mängder klädsam ödmjukhet, medan andra har svårt att förstå det där med att inte dra ut på saker i oändlighet, eller att inte bli alltför politisk. Vi tänkte därför ge ut en liten guide till 7 saker du absolut bör försöka undvika att göra däruppe på scenen, för att inte riskera att solka ner din karriärs största ögonblick med tråkiga rubriker.

Så! Här är 7 saker du bör undvika i ditt Oscars-tal, med bifogade videobevis för enklare inlärning:

1. Undvik att berätta om din och din brors osunda kärleksrelation


Angelina Jolie stod för det här mytomspunna snedsteget när hon belönades med en Oscar för sin insats i "Girl Interrupted" år 1999. Hon öppnade talet med att lite nonchalant droppa kommentaren: "Jag är så kär i min bror just nu", och därifrån blir det liksom lite svårt att hämta sig. Vad som gjorde saken ännu mer udda var att hon ögonblicken innan, när hon just utropats till vinnare, ställt sig upp och gett sin bror en lång blöt kyss, rakt på munnen. Joråsåatte.


2. Utropa inte dig själv till kung över världen


Ett harmlöst ögonblick från vår käre James Cameron, men tönt-faktorn gör att vi hur som helst måste varna framtida Oscarsvinnare från tilltaget att använda en replik från filmen man just vunnit för i sitt tal. Och dessutom avråder vi från att avsluta med ett krystat "Woo!".


3. Säg inte "f*ck!"


Att droppa F-bomben är inte riktigt kutym i Oscars-sammanhang, men å andra sidan, det gjorde ju saker lite mer intressanta när Melissa Leo, som vann i kategorin Bästa kvinnliga biroll år 2010 för "The Fighter", lät munlädret springa fritt. Och dessutom snodde Kirk Douglas käpp efteråt. 


4. Ta inte alldeles för lång tid på dig.


En klassiker i Oscars-sammanhang. Cuba Gooding Jr. vann för "Jerry Maguire" år 1997 och hans intensiva älskande av varenda människa i hela universum visste inga gränser. Varken tidsmässiga eller "jag är inte galen"-mässiga. Vissa påstår att han än idag står och skriker ut sin kärlek, till toner av musik som febrilt försöker dränka hans ord.


5. Glöm inte att tacka den viktigaste personen


När Julia Roberts tog hem guldgubben år 2001 för sin roll som Erin Brockovich i filmen med samma namn glömde hon bort att nämna kvinnan som gjorde hennes roll möjlig, alltså Erin Brockovich. Äsch då, sicken osis.


6. Gråt inte för mycket


Lite gråt = vackert, mycket gråt = ja, men det är väl okej, sprutande tårar och hulkningar = no go. Balans är nyckelordet. Och ett snyggt gråt-fejs, icke att förglömma.


7. Försök hålla cringe-faktorn till ett minimum


När Sally Field vann sin andra Oscar år 1985 för "En plats i mitt hjärta" levererade hon vad som i efterhand blivit känt som ett riktigt skämskudde-tal, där hon lite väl extatiskt meddelade: "Jag kan inte förneka faktumet att ni gillar mig. Just nu. Ni gillar mig!". Ja, jo, det gör vi ju, såklart. Du behöver inte trycka upp det i våra ansikten bara.


Vad tycker du att man absolut bör försöka undvika när man håller Oscars-tal?
| 25 februari 2016 15:00 |