Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 september 2020 | 12:00

6 misslyckade storfilmer som förtjänar en remake

Frustrationen är hög när filmbolag fortsätter att uppdatera helt dugliga klassiker och kultfilmer. Här är istället några mindre lyckade filmer vars potential förtjänar en andra chans.
(Artikeln innehåller sponsrade länkar.)
 
Att Hollywood gillar att mjölka kassakor är ingen nyhet och inga namn behövs nämnas när det handlar om franchise-namn där man kanske går lite överstyr när det kommer till uppföljare, remakes och reboots. Ibland är en bra film en bra film utan att man nödvändigtvis behöver utveckla eller återberätta dess historia.
 
Men sen finns det bra idéer – både original eller i litteraturform – där försök att filmatisera misslyckats av diverse anledningar. Vi såg det i kalkoner som ”Ingen plockar Howard” och ”The Last Airbender” eller megafloppar som “The League” och ”John Carter”, som alla har olika uppdateringar på gång. Här är sex andra misslyckade filmer som förtjänar en bra remake.
 
 

1. Drakarnas rike (2002)

 
Innan Christian Bale och Matthew McConaughey blev enorma Oscarstjärnor så kämpade de mot drakar i det här ambitiösa postapokalyptiska äventyret. Det eggande upplägget med att ett framtida London tagits över av de eldsprutande jättarna var dock inte baserat på någon känd förlaga till skillnad från mer kommersiella sommarkonkurrenter. Det i kombination med svidande kritik gjorde att resultatet på biograferna blev allt annat än framgångsrikt. Ett nytt försök där man ger tid till att etablera produktionen är absolut intressant.
 
 

2. Eragon (2006)

 
Fans av Christopher Paolinis fantasyböcker var spända av förväntan inför filmversionen men blev desto mer besvikna av resultatet. Paolini själv sa att anledningen kan ha varit hans brist på inkludering i filmprocessen och att filmskaparna hade en egen vision annorlunda från boken. Filmen blev en någorlunda kommersiell framgång men samtidigt en av de mest sågade filmerna från 2006 och planerna på en franchise ställdes in.
 
Paolini har själv uttryckt intresse att påverka någon en möjlig reboot så det finns utrymme och möjlighet att göra om och göra rätt.
 
 
 

3. Shocker (1989)

 
Wes Craven var en av våra största mästerregissörer inom skräckgenren men även den bästa kan fela. Hans originalkoncept från 1989 om en seriemördare som i form av elektrisk energi återvänder efter sin egen avrättning var ett spännande upplägg. Men produktionsproblem i form av pengar som tog slut, specialeffekter i fel händer och påtvingad censur resulterade i en sågad, ökänd kalkon. Prat från såväl den numera framlidne Craven men även huvudrollsinnehavaren Peter Berg (numera regissör) om en remake med rätt resurser är av intresse för alla skräckfans.
 
 

4. Sphere (1998)

 
Michael Chrichtons roman om forskare som undersöker ett kraschlandat rymdskepp på havets botten var en fascinerande historia och Oscarsbelönade Barry Levinson var ett lovande val som regissör. Men trots att science fiction-filmen hade en stjärnspäckad ensemble inklusive Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L. Jackson så sågades den vid fotknölarna och publiken svek. Men berättelsen har fortfarande potential och 22 år senare kan det vara dags att ge den en ny chans.
 
 

5. Taran och den magiska kitteln (1985)

 
Det har ryktats länge om en otecknad version av Disney-rullen som nästan ödelade deras animerade karriär när den floppade 1985. Men tanken svindlar kring vad som skulle kunna bli om man gav den en till chans i animerad form.
 
Böckerna av Lloyd Alexander (som själv var missnöjd med filmen då den ändrade väsentliga delar) med sin Wales-baserade mytologi är perfekta förlagor till ett starkt äventyr för de små. Vi hoppas att Disney inte fokuserar enbart på live-remakes av klassiker utan även ger misslyckade gamlingar en andra chans.
 
 
 

6. Waterworld (1995)

 
Kevin Costners ökända katastrof är i dagens klimathotade värld mer relevant än någonsin. Historien om hur polarisarna nästan översvämmat en framtida, postapokalyptisk värld blev i kombination med vild pirataction en underhållande om än ojämn film bättre än sitt rykte. Den bisarrt höga budgeten på 175 miljoner dollar gjorde det dock nästan omöjligt för den att lyckas på vita duken. Med dagens resurser och teknologi kan en stabilare film göras för en mer resonabel summa – så länge vi slipper Costner med simhud mellan tårna.
 

Jultips! Köp snygga t-shirts och unika presenter i MovieZines webbshop

 
Vilka dåliga filmer vill du se remakes av?
| 20 september 2020 12:00 |