Klipp

Skribent

David Sjögren

12 september 2015 | 09:00

6 luriga "Star Wars"-referenser i helt andra filmer

Kapade händer, grottmålningar och en R2-D2 som flyger omkring överallt.
Film är ett utmärkt medium för att föra fram budskap, vare sig det gäller centrala och tydliga sådana eller finurligt gömda små minireferenser. Följande handlar definitivt om den senare varianten och närmare bestämt några små hyllningar till George Lucas "Star Wars"-saga i filmer som egentligen inte alls handlar om "Star Wars".

Närkontakt av tredje graden
Först ut är Steven Spielbergs sci-fi-klassiker från 1977, som alltså hade premiär samma år som den första "Star Wars-filmen. Att man på så kort varsel fått in en "Star Wars"-grej i manuset för att man sett och gillat filmen är kanske inte så troligt, men Lucas och Spielberg är goda vänner och det är nog den rimligaste förklaringen till att R2-D2 sitter upp-och-ner på den främmande rymdfarkosten som dyker upp i filmen.

Apocalypse Now
Även här var Lucas inblandad, då han först faktiskt var tilltänkt att regissera filmen med Francis Ford Coppola som producent, men tack och lov fick Coppola själv till slut ta över regiansvaret. Karaktären Colonel Lucas är i alla fall en liten men tydlig referens till George med samma efternamn, och karaktären spelas också av en av Lucas mest frekventa medarbetare, Harrison Ford. I filmen tilltalas han som Luke, och utifrån det kan ni få fundera ut långsökta konspirationsteorier bäst ni vill.

Indiana Jones-filmerna
I "Raiders of the Lost Ark" klämde Spielberg in ett flygplan med registreringen OB-CPO (kort för Obi-Wan och C-3PO?) och i "Indiana Jones and the Temple of Doom" kan man skymta den kinesiska nattklubben Club Obi Wan. Andra referenser är hieroglyfer av R2-D2 och C-3PO och tunnor med texten "Carboneto", som anspelar på Han Solos karbonitnedfrysning, samt ljudet vid lavaofferscenen som är detsamma som ljudet av Darth Vaders lasersvärd.

Star Trek
Tittar man väldigt noga (alltså extremt noga) kan man skymta R2-D2 bland allt bråte från ett rymdskepp som sprängs i ungefär en halv sekund i J.J. Abrams rymdäventyr. Han jobbar snabbt, J.J.

Star Trek Into Darkness
Är man ännu lite snabbare kan man (om det ens är fysiskt möjligt) se R2-D2 även i Abrams uppföljare, då den lilla roboten återigen flyger runt mitt i något slags rymdskeppshaveri. Hårda tider för stackars R2.

Marvels fas 2
I en viss lasersvärdsduell i "Rymdimperiet slår tillbaka" förlorar, som vi väl alla känner till, en viss karaktär sin arm på dramatiskt vis. I filmerna som ingår i Marvels fas 2 sker gång på gång exakt samma sak. Slump, säger ni? Ja, det hade absolut varit en långsökt parallell om det inte vore för att Marvel Studios president Kevin Feige bekräftat att man faktiskt gjort dessa handkapningar som en återkommande (och lite skönt småmakaber) hyllning till "Star Wars".

Se de nämnda referenserna och några till i klippet nedan.


Har ni andra "Star Wars"-referenser på lager? Dela med er!
| 12 september 2015 09:00 |