LISTA

Skribent

Erika Jarhed

13 maj 2023 | 12:00

6 rosa feelgood-filmer att se i väntan på sommarens "Barbie"

21 juli är det premiär för Greta Gerwigs färgsprakande film "Barbie". Vi har samlat ihop vilka filmer du kan se i väntan på storfilmen, för att förbereda dig på rosa-chocken!
Snart är det dags för en av sommarens kanske mest efterlängtade filmer att få premiär. Vi pratar självfallet om filmen "Barbie" med Margot Robbie i titelrollen. Greta Gerwig är tillbaka i registolen sedan hennes senaste film "Little Women" från 2019. Och vi kommer även att få se Ryan Gosling som Barbies kära Ken.
 
I den färgglada och sprudlande trailern får vi möta Barbie som bor i Barbieland. Men hon utvisas från världen för att hon inte är perfekt nog, och ger sig därför ut på äventyr i den verkliga världen för att finna sann lycka.
 
Men vad gör vi då tills filmen får sin premiär senare i sommar? Nedan tipsar jag om 6 filmer som är perfekta att se inför "Barbie", för att förbereda dig på den rosa-chock som väntar.
 

1. Legally Blonde (2001)

 
 
Här har vi kanske Barbies look-alike nummer ett! 2001 axlade Reese Witherspoon rollen som Elle Woods, som sedan dess har blivit något av en klassiker. Det var Robert Luketic som regisserade filmen, vilket var hans allra först långfilm som regissör. Filmen fick en uppföljare 2003 ("Legally Blonde 2") och en spin-off 2009 ("Legally Blondes"). En tredje film är på gång med Mindy Kaling som manusförfattare.
 
Varför ska du då se denna film i väntan på "Barbie"? Det är inte bara för att de har samma favoritfärg, utan för att Elle Woods visar att hon är så mycket mer än "bara" en ytlig rosa-älskande tjej. Något som även Barbie kanske får visa... Du kan streama "Legally Blonde" på Viaplay.
 

2. Tonårsliv (2004) 

 
 
Minns ni denna Lindsay Lohan-film från 2004? Där spelar hon Lola som är en populär tonåring från New York City som är van vid att alltid stå i centrum. Och likt Barbie lever Lola i en drömvärld, men allt förändras när hon är tvungen att flytta till en tråkig förort i New Jersey. Där får hon möta den hårda verkligheten då rollen som Fröken Populär i skolan redan upptagen (av Carla som spelas av Megan Fox). Nu ska Lola göra allt för att återigen bli nummer ett.  Streama "Tonårsliv" på Disney+.
 

3. Material Girls (2006) 

 
 
Ja Hilary Duff har en syster - som typ ser likadan ut. Och 2006 spelade de syskon i filmen "Material Girls" av Martha Coolidge. Tanzie and Ava är två bortskämda systrar som lever ett lyxliv med fester, söta pojkar och dyra kläder. De är på väg att ärva familjens framgångsrika kosmetikaföretag, men plötsligt drabbas de av en skandal som gör att de förlorar sin förmögenhet. De blir därför tvungna att arbeta hårt för att säkra upp sin framtid. Likt Barbie så kanske tjejerna märker att det finns så mycket mer bortom sitt "perfekta" lyxliv. Du kan hyra "Material Girls" på SF Anytime.
 

4. The House Bunny (2008) 

 
 
Minns du denna komedi från 2008 med Anna Faris i huvudrollen? Inte minst syns även Emma Stone i en av hennes första filmroller.
 
I "The House bunny" får vi möta Playboymodellen Shelley som lever ett glammigt liv i Playboy Mansion. Men en dag blir hon plötsligt utsparkad och hon träffar på ett par tjejer i studentföreningen Zeta Alpha Zeta. Shelley ser sin chans att leva ett liv i den riktiga världen och hjälpa tjejerna att rädda sin studentförening som riskeras att läggas ned.
 
Inte nog med att Margot Robbie och Anna Faris ser extremt lika ut i sina karaktärer, så verkar de båda få möta stora utmaningar när de kastas ut från sin drömvärld. Regisserad av Fred Wolf som har skrivit "Grown Ups". Streama "The House Bunny" på Netflix.
 

5. Drömtjejen (1985) 

 
 
Det var nog inte igår du såg denna gamla 80-tals rulle. "Drömtjejen" (engelsk titel "Weird Science") handlar om de två nördiga grabbarna Gary och Wyatt som inte blir accepterade av sina klasskamrater. Deras desperation leder till att de "skapar" en kvinna med hjälp av en dator. Resultatet blir supersnygga Lisa, vars uppgift är att stärka deras självförtroende.
 
Regisserad av John Hughes som står bakom klassiker som "The Breakfast Club" och "Födelsedagen". Och det här med att vara en "perfekt" tjej är nog en fråga som dyker upp i "Barbie"... Du kan hyra "Drömtjejen" på SF Anytime.
 

6. Pretty in Pink (1986)

 
 
Ännu en gammal goding av John Hughes får åka med på listan. Denna gången "Pretty in Pink" med Molly Wingwald i huvudrollen. Filmens soundtrack har utsetts av tidsskriften Rolling Stone att vara bland de bästa filmsoundtracken någonsin.
 
Vi mår möta Andie som är en fattig men hängiven student som blir förälskad i Blane som kommer från en förmögen familj. Blane umgås med de rika ungdomarna - en grupp som Andie och hennes bästa vän föraktar. Frågan är vart hon hör hemma... Barbie kan nog relatera. Du kan hyra "Pretty in Pink" på Viaplay eller SF Anytime.
 
"Barbie" får biopremiär 21 juli. Ser du fram emot filmen?
| 13 maj 2023 12:00 |