Skribent

Patrik Jonsson

22 december 2016 | 18:00

6 av årets sämsta tv-serier

Såhär dan före dan före dopparedan ska vi ta oss an de tv-serier som under det gångna året smakade mindre bra!
I det stora hela tycker jag dock det har varit ett relativt starkt år för tv-serier. Säg dock det år som inte även serverar en massa trams, slask och dynga. Det finns alltid en andra sida av myntet så att säga och på just denna mindre angenäma sida ska vi ta oss en närmare titt på nu. Med andra ord har det blivit hög tid för mig att varna för de serier som inte gör annat än stjäl en massa tid. 

Innan jag drar igång säger jag som vanligt; detta är min högst personliga smak och detta gäller alltså endast tv-serier som debuterat under 2016. Nog om detta, nu kör vi!

"The X-Files" (Fox)




Denna kategoriserar jag väl mer som något av en besvikelse än som rent skräp. Jag tyckte helt enkelt inte att "X-Files" anno 2016 levde upp till förväntningarna.

Visserligen var jag väl hela tiden smått skeptiskt till detta projekt långt innan premiären, men jag tycker ändå de hade kunna våga tagit ut svängarna lite mer. Nu blev det mest bara något fesljummet försök till att sparka liv i något som legat dött sedan många år tillbaka. 

För nostalgikern fanns självklart en hel del att hämta, men för nytillkomna tittare kan jag knappast tänka mig att det fanns mycket att imponeras av? Tiden har liksom sprungit ifrån Mulder och Scully, detta hade man dock kunna ändra på i och med att förnya konceptet lite. Nu vågade man dessvärre inte detta. Denna blev mest i nivå med de mer eller mindre misslyckade filmerna, sorgligt nog. 

Var nu detta sista spiken i kistan för Mulder och Scully? Jag menar det skulle man självklart kunna tro efter detta, dessutom svek tittarsiffrorna å det grövsta. Då det gäller just Mulders och Scullys vara eller icke vara väljer jag dock att vara tyst. De har nämligen alltid en förmåga att komma tillbaka då man minst anar det.

(Det är redan nu snack om en eventuell fortsättning)

"The Exorcist" (Fox)




Så var vi där igen, alltså vid ett taffligt försök att göra ännu en gammal skräckklassiker till tv-serie. Det fungerar inte, punkt. 

Sedan hjälper det ju föga att man producerar en sådan här typ av serie på ett network, om det åtminstone vore kabel...Jag menar, ni minns väl alla hur Linda Blair snurrade med huvudet och svor? Redan där blir det stopp och belägg då svordomar är aja baja hos networkkanalerna, kära nån. 

Man har självklart försökt att skruva till berättelsen lite, men i och med att göra detta trasar man bara sönder det hela ännu mer. "The Exorcist" är helig mark. Man svär helt enkelt i kyrkan, vilket i sig är ganska ironiskt då vi ju som sagt snackar om en network-serie. 

Ett annat problem Fox "The Exorcist" lider av är att den vare sig är särskilt skrämmande eller ens äcklig. Detta i sig är ju ett ganska stort problem då vi snackar om en produktion som kretsar kring exorcism, ja då vi faktiskt pratar om skräck.

Förövrigt upplever jag "The Exorcist" långtråkig, repetativ och framförallt fylld till bredden av ologiska handlingar och logiska luckor. Ett hafsverk. Sedan tycker jag Gena Davis kan tagga ned med botoxen, det blir svårt att läsa hennes karaktärs känslor. Skrattar hon, ler hon, gråter hon? Jag vet inte.

"Rosemary´s Baby", "Psycho" ("Bates Hotel"), "Omen" ("Damien") och nu "Exorcisten", alla har de stöpts om till mer eller mindre bedrövliga tv-versioner. Kan vi snälla rara sätta punkt för denna massiva slakt av gamla skräckklassiker nu?

Förmodligen inte, "Huset Som Gud Glömde" står väl där ute någonstans och skakar. Själv vill jag glömma alltihop, det blir inga rekommendationer här inte.

"Roadies" (Showtime)




Det är inte ofta man tvingas plocka fram skräp från en sådan pass etablerad och respekterad kabelkanal som gamla Showtime, detta år var det dock tyvärr dags.

"Roadies", som är både skapad och skriven av Cameron Crowe, lämnade oerhört mycket att önska. Efter imponerande musikproduktioner som "Vinyl" och "Sex&Drugs&Rock&Roll" hoppades man självklart på att även "Roadies", en tv-serie om slitvargarna bakom rockscenerna och turnéerna, skulle leverera. Men icke. 

För det första känns hela serien brutalt förlegad. Jag har absolut inget emot 90-talet, tvärtom, men då serien inte utspelar sig under denna tid, utan under nutid, ska det ju inte kännas som att man sitter och tittar på en produktion från cirka 1991. Detta gäller i stort sett alla element i serien, allt från karaktärer och story till den mycket malplacerade och framförallt lökiga "humorn". 

Apropå malplacerad, Luke Wilson som har en av de ledande rollerna har nog aldrig tidigare kännts så pass off. Som pricken över det berömda är det hela inte speciellt trovärdigt. Det känns allt annat än äkta, något som det nästan krävs av en sådan här typ av serie. 

Nä, denna rekommenderar jag eder alla att undvika, en stor besvikelse.

"Shades of Blue" (NBC)




Jennifer Lopez har aldrig tillhört några av mina favoriter, ärligt talat tycker jag att hon är en rätt kass skådespelerska. Hennes roll i ultratrista "Shades of Blue" förändrar knappast detta, snarare spär det på mitt redan befintliga agg. Att man dessutom fullständigt kastar bort en talang som Ray Liotta gör att slaskhinken svämmar över fullständigt. 

Egentligen kan jag inte riktigt förstå vad NBC vill med denna serie? Vi har sett precis allting förut och dessutom har det utförts ack så mycket bättre ("The Shield" mina vänner, "The Shield"). 

"Shades of Blue" är förutsägbar, oengagerad och fullständigt ointressant. Framförallt är den tråkig, så erbarmligt satans tråkig. Nä, det blir en tripp till soptippen med denna "The Shield"-wannabe. 

Jag vet faktiskt inte om jag kan rekommenera denna till någon överhuvudtaget, det finns drösvis med mycket bättre snutserier, se någon eller några av de istället.

"American Gothic" (CBS)




Det är inte varje dag CBS gör en följetongsserie. I och med "American Gothic" var det dock återigen dags. Ja och återigen misslyckades de. 

"American Gothic" kretsar mycket kortfattat kring familjen Hawthorne. En familj som sinsemellan börjar misstänka varandra för att vara en kompanjon till en seriemördare då det uppdagas att en nyligen avliden släkting förmodligen varit just en ökänd sådan. 

Usch, jag fick huvudvärk av att endast skriva synopsisen. Det här är också precis lika billigt och långsökt som det låter. På sistone har konkurrenten ABC ofta pysslat med sådana här slags produktioner, en serie som "Revenge" dyker genast upp i skallen. Med andra ord ett såpaindränkt mordmysterium med löksmak. 

I sommar var det alltså CBS:s tur att simma in i såpaträsket. Sedan Anthony Starr, från "Banshee" till detta...beklagligt. Jag personligen har oerhört svårt för sådana här produktioner, men ni som vet med er att serier som just "Revenge" och liknande tilltalar er, ge den en chans. Ni andra? Håll er borta.

"American Gothic" är lyckligtvis nedlagd.

"Macgyver" (CBS)




Var ska jag börja? Ja man skulle ju definitivt kunna börja med att köra den där gamla frasen "80-talet ringde och ville ha tillbaka...". Ty är det någonstans "MacGyver" hör hemma så är det på 80-talet. 

Detta om något har denna "nya" version av serien sannerligen bevisat. Det här fungerar nämligen inte så där väldans bra 2016, det är bara så. Det stannar dock dessvärre inte där, det kommer mera. 

Redan i början av pilotavsnittet fick jag ytterligare en flashback, dock inte tillbaka till 80-talet, utan denna gång till 90-talet. Hela öppningen var nämligen mer eller mindre en rip-off på actiondängan "True Lies", fast sämre. 

Sedan känns det hela inte som "MacGyver" längre, det uppfattas mer som att en närmast odödlig Bond-light springer runt och välter skurkar. Karaktärerna, inte endast MacGyver, är helt åt helv...

Det är ytligt, det är skrikigt, det är hetsigt men framförallt är det oengagerande. Man har natuligtvis i och med detta försökt att modernisera "MacGyver", man moderniserar dock inte "MacGyver, man låter honom vila i frid. 

Ni som söker en serie där man absolut inte behöver tänka, visst, ge den en chans. Annars är min rekommendation att bara spotta i denna ack så grumliga soppa. 

Här följer ytterligare några tv-serier som mer eller mindre fick gomseglet att slå knut på sig själv: "Aftermath", "Lucifer", "Second Chance", "Damien", "Springfloden", "The Ranch", "Shadowhunters", "Timeless", "Of Kings and Prophets", "The Family", "Feed the Beast" och "Notorious".

Nu tycker självklart inte alla precis som mig, därför ställer jag den mer eller mindre oundvikliga frågan; vilken eller vilka tv-serier signerade 2016 tyckte ni själva var de absolut sämsta? Språka gärna av er här nedan!

Sedan innan jag helt glömmer av det; ha en helt fantastisk jul! 
| 22 december 2016 18:00 |