Spel

Skribent

Thomas Linnaeus

10 september 2023 | 12:00

5 tips för dig som vill ut i rymden och rollspela “Starfield”

Har du hunnit börja spela “Starfield” men är lite förvirrad? Eller är du osäker på om du ens vill köpa rollspelet? Då kan dessa tips vara för dig.

1. Lägg inte för mycket tid på att skapa din gubbe

 
Likt alla rollspel från Bethesda måste man även i “Starfield” bygga sin gubbe i början av äventyret. En massa parametrar finns, och man kan bli fast i inställningarna ett tag. Det finns en mängd olika näsor, ögon, öron, ärr, piercings att välja bland som man sedan kan finjustera.
 
Man kan dessutom välja en bakgrund för sin karaktär och egenskaper som kommer hjälpa en genom äventyret. Men lägg inte för mycket tid på detta. Ens bakgrund påverkar inte berättelsen mer än att man får lite olika dialogval under spelets gång.
 
När det kommer till utseendet ska du inte heller vara allt för noggrann. Ifall du skulle ångra dig, finns det så kallade "Enhance Clinics" i spelet som tillåter att man ändrar utseendet för 500 credits - som man ganska snabbt tjänar in i “Starfield”.

 

2. Hur dyrkar man lås mest effektivt?

 
Trots att “Starfield” utspelar sig långt in i framtiden så fungerar lås fortfarande på samma sätt. Mycket är sig likt från både “Elder Scrolls” samt “Fallout” och även i “Starfield” kan man få upp dessa med en dyrk. Här kallas de för digipicks och de går att hitta utspridda lite varstans.
 
När man dyrkar ett lås ser man olika brutna cirklar. Dessa måste man fylla med olika “mönster”, som man enbart kan använda en gång per digipick. Så man måste tänka strategiskt för att kunna fylla alla cirklar med sin begränsade mängd av mönster.
 
Det är inte lika krångligt som det låter, men innan du fått kontroll över mekaniken, bör du spara innan du dyrkar - så att du kan ladda om spelet ifall du får slut på digipicks. Annars finns dessa att köpa i spelets största städer.
 
 

 

3. Det lönar sig att vara snacksalig

 
Precis som Bethesdas tidigare spel, är det stort fokus på dialogen i “Starfield”. Har du ordets gåva kan du ibland slippa behöva vara våldsam, behöva betala för information, eller kunna charma folk som kan hjälpa dig med övriga saker i rymden.
 
För att kunna aktivera denna funktion, så väljer man dialogvalet där det står [PERSUADE] i början av meningen. Här skiljer sig “Starfield” från tidigare Bethesda-rollspel. Man får olika val att säga, och dessa “kostar” olika mycket. För varje “lyckat” val så fylls övertalnings-mätaren på med det motsvarande priset.
 
Högre nummer känns kanske mer riskfyllda att ta, men det handlar mer om vad det är för karaktär du pratar med. Så jag rekommenderar att du snackar klart med personen innan du försöker dig på en övertalning. Om någon är lojal mot en faktion exempelvis, kanske den kommer vägra att förråda samma grupp.

 

4. Hur reser man genom rymden?

 
Rymdfärderna mellan planeter och rymdstationer är det centrala transportmedlet i “Starfield”. För att man inte ska behöva sitta i flera timmar på väg till rymdens olika hörn, har man tillgång till en "stjärnkarta" i pausmenyn om man är i sitt rymdskepp.
 
Till platser du redan varit på är det lätt att snabbresa dit. För att ta sig till nya planeter måste man dock “hoppa” genom galaxen, vilket kräver raketbränsle. Detta avgör också hur långt du kan resa med ditt skepp. Lyckligtvis tankas skeppet för varje “hopp” du reser, så ska du ta dig långt bort kan du resa ett stjärnsystem åt gången.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Var inte rädd för att utforska rymden i "Starfield". Bränslet kommer tillbaka automatiskt.
 

 

5. Utforska planeterna - det gör att du kan levla snabbare

 
Det är möjligt att landa på vilken planet som helst i “Starfield”, och varje av dessa har unika egenskaper. En stor del av spelet är att skanna dessa himlakroppar och samla in data. Hittar man flora och fauna på en planet belönas man med XP.
 
För att underlätta detta arbete kan man fokusera på att uppgradera vissa egenskaper. Går du in på “science”-fliken och väljer surveying, så expanderas området du kan skanna - vilket underlättar arbetet när man letar efter olika tillgångar.
 
Egenskapen zoology gör även detta läge mer effektivt. Då kan man bland annat få mer resurser från djur - utan att du skadar dem. Botany är även värt att kika in, då denna är den motsvarande egenskapen för växtriket.
 
“Starfield” är ett enormt spel och det finns en mängd olika saker att göra. Jag recenserade spelet för MovieZines räkning och gav äventyret 4 av 5. Bethesda imponerar på flera plan, men vissa saker känns lite för simpla för att “Starfield” ska få full pott.
 
Ska du ge dig an nya rollspelet “Starfield”?
| 10 september 2023 12:00 |