Spel

Skribent

Vanja Tomin

26 augusti 2023 | 12:00

5 tips när du ska spela ”Baldur’s Gate 3”

Kolla in vår snabba guide på fem viktiga saker att ha koll på när du ska spela succén ”Baldur’s Gate 3”.
Förra veckan recenserade vi det framgångsrika rollspelet ”Baldur’s Gate 3” som fick full poäng och stora hyllningar. Nu har spelet funnits ute ett tag och det är dags att lära sig lite värdefulla tips för att få ut det mesta av det bästa rollspelet i mänsklighetens historia.
 
Texten innehåller både stora och små avslöjanden från och med här och nedanför.
 

1. Ta det rätta karaktärsvalet

 
I vår recension nämnde vi att det inte finns några rätt eller fel i ”Baldur’s Gate 3”, vilket stämmer fortfarande. Däremot är det av högsta vikt att välja rätt klass, sub-klass och förmågor efter eget intresse och spelstil. Just de turordningsbaserade striderna kan kräva finess och god kunskap om när man ska göra vad. Det underlättar alltså att redan spela något som går hand i hand med ens personliga stil.
 
Det finns vissa påstående om att en human fighter är det enklaste och lättaste att spela som. Detta eftersom man har tillgång till alla vapen och rustningsval med en stor hälsopool, flera attackåtgärder och få trollformler. Föredras det att göra skada på avstånd så passar naturligtvis en wizard bättre. Ser man efter en lite mer komplex klass men med mångsidighet, blir det självklara valet en druid. Aktivera din djurform, bli en stor fluffig björn, och örfila allt i din väg!
 
 
Viktigt att komma ihåg är att möjlighet finns att ändra subklass, trollformler och andra förmågor. Detta görs genom betala 100 guld och att prata med skelettmannen Withers om ska finnas i lägret.
 
Withers kan hittas på den norra kanten av lägret vid flodbanken och en kanot, och man måste prata med honom först för att alternativet ska visas. Det verkar som om det inte finns någon gräns för hur många gånger klass kan bytas, förutom pengamässigt, så känn dig fri att byta om du så önskar.
 
Normalt sätt måste man upptäacka Withers norr om de överväxta ruinerna innan han ansluter till ens läger, men för vissa spelare dyker han automatiskt upp i lägret vid festligheterna efter striden om Emerald Grove i första akten.
 

2. Hur ska Gale matas?

 
Large 13fa647fea7ce83d1decaf6897e01123 galr
 
Gentlemannen och den kraftfulla magikern Gale dras tyvärr med ett magiskt narkotikaberoende. För att inte drabbas av total mental instabilitet, som kan ge horribla konsekvenser, så måste han utvinna magi från föremål.
 
Om man väljer att uppmuntra Gales beroende och bistå med magiska föremål, så är det ett gott råd att alltid ha ett magisk föremål till övers i väskan. Gale kräver tre föremål totalt i första akten så, det kan vara klokt att spara på sig och lägga undan så fort man får tag i saker.
 
Genom att se på beskrivningen av varje föremål går det att utläsa om Gale har nytta av det eller inte. När Gale inte mår bra, står han ofta framåtböjd, med tydliga smärtor, och ett utropstecken ovanför huvudet. Inled dialog med Gale och erbjud finfin smaskig magi han kan gotta sig i.
 

3. Att ta sig till Underdark

 
Vid någon tidpunkt i vårt speläventyr måste ett viktigt val tas angående hur man vill färdas vidare. Ovanför ytan i en icke-idyllisk miljö, eller, underjord genom en serie djupa tunnlar, kallat Underdark. Känt för att vara en mörk och farlig plats med många faror och hot, men som blir nästan obligatorisk att upptäcka.
 
Large 13fa647fea7ce83d1decaf6897e01123 bg3 underdark
 
Vissa ingångar till Underdark i ”Baldur's Gate 3” kan kräva specifika besvärjelser eller förmågor. Men det är det värt då Underdark anses som en av de mest minnesvärda platserna att besöka i spelet. Oavsett hur din spelstil är eller hur komposition i din spelgrupp ser ut, så finns det alltid ett sätt att nå Underdark på. I nuläget finns det fyra kända områden som tar oss vidare till Underdark.
 
 • Whispering Depths, nås via brunnen i Blighted Village väster om Silvanus' Grove.
 
 • Defiled Temple, gå in genom den västra sidan av Shattered Sanctum i Goblin Camp
 
 • Zhentarim Hideout, genom en springa mellan husen nära Waukeen’s Rest.
 
 • Riverside Teahouse, väster om Sunlit Wetlands
 
Rekommenderad karaktärsnivå för att spela i det Underdark är fem.
 
 

4. Var strategisk med lång vila

 
För att återfå förmågor, magiska krafter och läka alla sår efter en hård dags äventyr är långa viloperioder avgörande. Men var försiktigt, om inte tidskänsliga uppdrag tas på allvar, kommer de sannolikt att misslyckas om man väljer att gå och slå läger och sova istället.
 
Till exempel om uppdrag ges om att leda en räd, så ska detta prioriteras. Risken finns annars att man vaknar upp och har missat hela grejen, vilket kan orsaka dödsfall som hade kunnat undvikas.
 
13fa647fea7ce83d1decaf6897e01123 baldurs gate 3 underdark minotaur
 
I ett samtal med IGN uttryckte spelstudion Larian Studios det på bästa sätt: 
 
- Det handlar inte om hur många långa vilopauser du tar, utan när du väljer att ta en lång vila. Om du till exempel går in i en stad och ser ett värdshus brinna och du omedelbart bestämmer dig för att gå och lägga dig, kan det få konsekvenser.
 

5. Spara, spara, spara…

 
Allt kan hända i ”Baldur’s Gate 3”, på gott och ont. Ibland förtjänar man konsekvensen av sitt beteende, ibland halkar fingret på musen eller tangentbordet, ibland uppstår tekniska problem. Det finns olika skäl för varför någon väljer att starta om från en tidigare spelfil och försöka ett moment på nytt.
 
Det viktigast att ta med sig är att inte förlita sig på den automatiska sparfunktionen. Det kan gå rätt lång tid innan spelet automatiskt beslutar sig för att spara, och det är sällan spelet automatiskt förstår när det är av vikt att spara.
 
Så, spara så fort ett större genombrott skett, det kommer be-spara dig många gråa hår.
 
Vilka andra bra tips kan du dela med dig av?
| 26 augusti 2023 12:00 |