Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 december 2018 | 15:00

5 storfilmer med biopremiär i december

Avsluta filmåret med Transformers, Disney-magi eller episka äventyr. Vi tittar närmare på årets sista blockbusters.
Julen står för dörren och som den urgamla traditionen säger krävs det minst en fet blockbuster på bio. I år kommer det tyvärr inget nytt från Star Wars universum, men istället finns det gott om nya superhjältar att lära känna och effektfyllda sagor att försvinna in i. Här är de sista storfilmerna för 2018...
 

Mortal Engines - premiär 7 december

 
I en postapokalyptisk framtid vandrar storstäder på jordens yta i ständig jakt på resurser, och en tjej vid namn Hester (Hera Hilmar) söker hämnd. Producent är Peter Jackson, som har omvandlat Philip Reeves roman till en visuellt spektakulär science fiction-film. Regin lämnar han dock över till sin gamle medarbetare Christian Rivers, som bland annat jobbat med specialeffekterna till "Sagan om Ringen"- och "Hobbit"-filmerna.
 
 

Aquaman - premiär 14 december

 
Efter Wonder Woman är det nu dags för Aquamans solofilm. Jason Momoa bjuder in till ett storslaget undervattensäventyr, där världens öde står på spel (som alltid!). Förväntningarna verkar höga och i USA har "Aquaman" slagit rekord i biljettförsäljning flera veckor innan premiären. I rollistan syns bland andra Nicole Kidman, Willem Dafoe, Amber Heard, Patrick Wilson ock Dolph Lundgren. James Wan ("The Conjuring") står för regin.
 
 

Spider-Man: Into the Spider-Verse - premiär 14 december

 
Förhandssnacket talar om den bästa superhjältefilmen på år och dag. I Sonys alternativa filmuniversum har Marvel-hjälten har blivit animerad i snyggt serietidningsstuk. Den här gången får vi äntligen se Brooklyn-grabben Miles Morales bakom masken, när han upptäcker att han har superkrafter - och att hans värld är full av udda superhjältar. Filmidén kommer från Phil Lord och Chris Miller, kända för "Lego-filmen".
 
 

Bumblebee - premiär 25 december

 
Ett dussin begåvade manusförfattare stängdes in i ett Writers Room för att leka med Transformers och spåna på nya Hasbro-rullar. Och ut kom... "Bumblebee", en prequel om den gula Bubblan som kommunicerar med hjälp av sin radio. Den här historien tar oss till 80-talet där tonåriga Charlie (Hailee Steinfeld) hittar något udda på bilskroten. Regissören Travis Knight imponerade på oss med stop motion-äventyret "Kubo och de två strängarna". Han är den förste efter Michael Bay att ta sig an en Transformers-film, men har lovat en mer barnvänlig version.
 
 

Mary Poppins kommer tillbaka - premiär 25 december

 
Den flygande nannyn med paraplyet och det käcka humöret har återvänt. Du gör rätt i att damma av Walt Disneys klassiska familjefilm från 1964 innan biobesöket, för den här uppföljaren spinner vidare på samma historia. Barnen Banks har blivit vuxna, men återigen behövs det lite magi i det nedstämda hushållet. Emily Blunt har klivit in i Julie Andrews skor och vad vi hört så pratas det redan om en möjlig Oscarsnominering. Filmen regisseras av Rob Marshall, mannen bakom hyllade filmmusikaler som "Chicago" och "Into the Woods".
 
 
Förutom storfilmerna har många fler intressanta titlar premiär i december. Bland annat Glenn Close-dramat "The Wife" (7 dec), svenska zombierullen "Operation Ragnarök" (7 dec), Oscarshajpade dramat "Green Book" (21 dec), romantiska komedin "Lyckligare kan ingen vara" (21 dec) och animerade uppföljaren "Bamse och Dunderklockan" (21 dec).

Kolla in vinterns alla premiärdatum i MovieZines kalender...
| 2 december 2018 15:00 |