Film

Skribent

MovieZine

6 juli 2016 | 15:00

5 stora roller som Matt Damon tackade nej till

Från "Daredevil" till "Avatar": karriären kunde ha sett rätt annorlunda ut.
Matt Damon behöver ingen närmare presentation. Efter att ha kickstartat karriären med en knockout-roll i ”Will Hunting” år 1997, en film som dessutom gav honom och polaren Ben Affleck en Oscar för Bästa originalmanus, har det rullat på ganska bra. Bourne-serien och Steven Soderberghs filmer har gett en stadig lönecheck, och han har varken undvikit romkoms eller sci-fi. Helt enkelt ett pålitligt namn, för vilken filmgenre som helst. 

Men som för de flesta stora skådespelare så ramlar det in många mer manus än vad man hinner med. Och Damon har genom åren sagt ”tack, men nej tack” till en rad rätt ikoniska filmer. Kolla här:

Daredevil (2002)
När Matt Damon och Ben Affleck växte upp drömde båda om att spela Daredevil. Damon har berättat för NY Daily News att det var serietidningen de slukade som barn. När han sedan fick chansen att spela Marvels superhjälte år 2002 gav han bort rollen till sin vän.

- Jag fegade ur. Jag visste inget, jag hade inte sett regissörens tidigare filmer så jag visste inte. Jag sa nej. Ben sa ”Jag gör det”. Och filmen gick väldigt bra, även om jag inte tror att Ben blev särskilt stolt över den.

The Dark Knight (2008)
År 2008 kom nästa erbjudande från serietidningsvärlden. Damon erbjöds rollen som Harvey Dent i Christopher Nolans ”The Dark Knight”. Han fick tacka nej på grund av en schemakrock, sade han till MTV. Han tycker dock att Aaron Eckhart var hjälten vi förtjänade:

- Aaron är en fantastisk skådespelare, så filmen led inte av det. Då och då dyker det upp en filmroll som man inte kan ta.

Brokeback Mountain (2005)
Heath Ledger och Jake Gyllenhaal gjorde ikoniska rollinsatser i Ang Lees kärleksdrama från 2005. Men ett tag var det tänkt att Gus van Sant skulle regissera, med Damon och Joaquin Phoenix som två homosexuella cowboys. Damon kommenterar:

- Jag hade just gjort ”Mr. Ripley” och ”Alla vackra hästar”. Jag sa till Gus: ”Kanske om några år. Jag har just spelat både homosexuell och cowboy, jag kan inte göra en film om gay-cowboys just nu.

- Rätt skådespelare fick rollen. Heath Ledger var otrolig, har han sagt till Playboy.

Milk (2008)
Gus van Sant gav senare Matt Damon rollen som Dan White, Harvey Milks mördare, i det verklighetsbaserade dramat ”Milk”. 

- ”Milk” var också en tuff en. Jag hade sett fram emot det, och jag ville gärna göra scenerna med Sean Penn. De flyttade inspelningen så det krockade med ”Green Zone”. Jag tänkte ”Fan också, det var min roll!” Men när jag såg ”Milk” så var Josh Brolin jävligt bra i den. 

Avatar (2009)
Även här krockade det med annat i schemat och Matt Damon var tvungen att tacka nej till Camerons mastodont-äventyr. Det var ett svårt beslut, berättar han för Playboy:

- Jag ville jobba med James Cameron, och det vill jag fortfarande, han är fantastisk. Men han visste att folk kommer se filmen oavsett. Han sa: ”Jag erbjuder dig rollen, men om du säger nej, så behöver inte filmen dig”. Jag tänkte att ”herregud, inte nog med att jag faktiskt måste tacka nej, han kommer göra en stjärna av någon snubbe som senare kommer och tar mina jobb.”

Rollen gick som bekant till Sam Worthington som helt riktigt blev världskänd över en natt. Och filmen blev tidernas mest framgångsrika.

Vilka är Matt Damons bästa roller, enligt er?
| 6 juli 2016 15:00 |