Skribent

Carl Adam Anderberg

14 juni 2016 | 18:00

5 spel som verkligen borde bli film

Vi listar en handfull spel som hade blivit grymma filmer.

Det finns de som påstår att spel som blir film aldrig är något att ha. Och de kan ha rätt. Det är väldigt sällan som en spelbaserad film lyckas balansera mellan att berätta en bra historia och att vara trogen källmaterialet, och det beror nog i slutändan på att berättande i spel traditionellt sett varit ljusår sämre än vad det varit på film. Som tur är börjar det bli ändring på det, och med kommande "Assassin's Creed" får vi ytterligare ett inlägg i debatten.

Jag tänkte här ge mig på att lista 5 spel som jag tror hade kunnat bli grymma filmer.

Häng med!

Bioshock


Large 9eec7a1c2023e49f242ff820084be811 bioshock book4

Ken Levines "Bioshock" har en självklar plats på listan, och det beror framförallt på Rapture. Rapture är namnet på den vackra stad djupt nere på havets botten som byggdes på 40-talet i ett försök att skapa en riktig utopi. Mänsklighetens elit skulle få leva och verka i staden utan skrymmande lagar och regler från några myndigheter, men allt gick såklart snart käpprätt åt helvete. Du som spelare får utforska staden efter att den har förfallit, och många hemligheter och hemskheter lurar i skuggorna. På film då? Med idéer och teman från både Ayn Rand och George Orwell parat med en fantastisk estetik skulle en talangfull filmskapare kunna göra storverk med en "Bioshock"-film. Genren borde blir något åt sci fi-thriller-hållet, och då kanske Duncan Jones eller Rian Johnson skulle kunna passa som regissörer?

Halo: Combat Evolved
Halo är numera en rätt spretig och stor spelfranchise men spelet i serien som borde få bli film är det allra första; Combat Evolved. Huvudkaraktären Master Chief är förvisso en träbock av sällan skådat slag och hade behövt bytas ut mot något lite mänskligare, men själva grundstoryn (inklusive The Flood såklart) är en spännande och fantasieggande rymdopera med många vändningar. Storslagna strider mot vackert animerade Elites hade varit något för bioduken, utan tvekan. Peter Jackson försökte som bekant blåsa liv i en filmversion, men det senaste vi såg var miniserien "Halo: Nightfall". Struntsnack, "Halo" förtjänar en riktig storfilm.

Metroid
En ensam kvinnlig prisjägare undersöker ett rop på hjälp som kommit från en mörk och mystisk planet. Väl på plats upptäcker hon ett hot som har potential att förgöra hela universum. Det låter väl som en film? Med en karismatisk huvudrollsinnehaverska (kanske inte MMA-fightern Ronda Rousey då, som uttryckt intresse för rollen) skulle en "Metroid"-film kunna bli en fantastisk sci-fi-skräck-thriller pyntad med diverse enorma och slemmiga monstrositeter för Samus Aran att tampas med. Potential för en ny "Alien"? 

Zelda
"Zelda" på film kan verkligen sluta hur som helst. Från mega-tacky B-fantasy till episkt och känslomässigt äventyr. Allt beror på vilka delar man väljer att ta med. En viktig fråga är också vilket av alla spel i serien man väljer att göra film av. Där klassiska "A Link to the Past" erbjuder en rätt standardiserad historia (förutom kanske uppdelningen mellan en ljus och en mörk värld) erbjuder dystra "Majora's Mask" en helt annan typ av känsla. Dessutom måste en hel del personlighet skjutas in i huvudpersonen Link. Det duger liksom inte att ha en protagonist som bara kan prata i karate-skrik.

Half-Life 2
Ett av världens genom tiderna bästa spel bjuder på en av de mest övertygande dystopierna som någonsin skapats, där det slutgiltiga målet för spelaren är att störta en maktfullkomlig diktator och därmed befria invånarna från förtrycket. En actionfylld frihetskamp där förräderi, kärlek, mod och uppoffring utgör huvudingredienserna hade kunnat bli en strålande film i händerna på rätt regissör. Frågan är bara vem som bör spela Gordon Freeman?

Vilket spel vill du helst se bli film? Och vem bör spela huvudrollen? Kommentera nedan!
| 14 juni 2016 18:00 |