Spel

Skribent

Anders Eklöf

2 september 2022 | 13:00

Postapokalyps, färger och hårdrock: 5 spel som släpps i september

Postapokalyps i ny skrud, klassiskt peka- och klicka-äventyr, färger och bläckfiskar samt tung hårdrock är vad som bland annat väntar i spelväg under september.
Hösten närmar sig, regnen blir mer frekventa och temperaturerna lägre – så det passar helt enkelt perfekt att gosa in sig i en filt med en kopp te framför ett nytt spel. För att hjälpa dig att välja har vi valt ut några av de mest intressanta spelen som släpps under september.
 
Här är de fem hetaste spelen du kan skaffa under september 2022.
 

"The Last of Us Part I"

 
 
Nästan tio år efter att "The Last of Us" hänförde världen med sitt filmiska berättande och spännande världsbygge är det tillbaka – igen. Den här gången i form av remaken "The Last of Us Part I", som lånar grafikmotorn från uppföljaren.
 
Spelet följer berättelsen om överlevaren Joel som får i uppdrag att smuggla flickan Ellie genom ett USA som för tjugo år sedan drabbades av ett dödligt svampvirus som gjort en stor del av mänskligheten till hungriga zombier. Det som börjar som ett jobb, utvecklas långsamt till en stark relation mellan de båda.
 
Personligen tycker jag att det är lite billigt att släppa mer eller mindre samma spel med snyggare yta till fullpris, men har du inte spelat den här moderna klassikern ännu är det ett perfekt tillfälle att göra det.
 
Plattform: Playstation 5
Släpps: 2 september
 

"Splatoon 3"

 
 
Nintendos kanske mest framgångsrika spelserie för flera spelare är tillbaka en tredje gång, i form av det minst sagt färgglada skjutspelet "Splatoon 3".
 
Precis som tidigare handlar det om att använda olika "vapen" som vattengevär, penslar och rollers för att besegra sina motståndare, men framförallt för att fylla banan med så mycket färg som möjligt – då laget med mest färg på banan i slutet av matchen vinner.
 
Likt föregångarna finns även ett spännande läge för en spelare, den här gången med namnet "Return of the Mammalians", där det börjat dyka upp däggdjur igen i den kanske mest positiva postapokalyptiska världen i spelhistorien.
 
Plattform: Nintendo Switch
Släpps: 9 september
 

"Metal: Hellsinger"

 
 
I förstapersonsskjutaren "Metal: Hellsinger" gäller det att slakta demoner i takt till riktigt tung hårdrock, av studion The Outsiders som består av utvecklarna med erfarenhet från spel som "Payday 2", "Battlefield 3" och "Battlefield: Bad Company 2".
 
Det häftigaste med spelet är att det skapats helt nya låtar av metalsångare som Serj Tankian från System of A Down, Matt Heafy från Trivium, Mikael Stanne från Dark Tranquility, Randy Blythe från Lamb of God, Dennis Lyxzén från Refused och Alissa White-Gluz från Arch Enemy – som flera är svenska band.
 
Spelet har fått en hel del positiv kritik på förhand och röstades fram som "det mest eftertraktade PC-spelet" på spelmässan Gamescom i Tyskland.
 
Plattform: PlayStation 5, Xbox Series X/S och PC
Släpps: 15 september
 

"Return to Monkey Island"

 
 
Över 30 år efter att peka- och klicka-äventyret "Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge" släpptes är seriens skapare Ron Gilbert tillbaka med sin fortsättning på den flummiga pirathistorien i "Return to Monkey Island".
 
Flera år efter att piraten Guybrush Threepwood kämpade mot sin ärkefiende LeChuck och misslyckades att hitta hemligheten på Monkey Island, är ön Melee Island tagits över av nya och unga pirater. Det är helt enkelt upp till dig att ställa allt till rätta igen.
 
"Return to Monkey Island" utlovar klassiska pussel med inspiration från modern spelmekanik, dialogträd och en ny grafisk stil.
 
Plattform: PC och Nintendo Switch
Släpps: 17 september
 

"Valkyrie Elysium"

 
 
1999 släpptes det japanska rollspelet "Valkyrie Profile" i Japan av, där vi fick följa valkyrian Lenneth på sin resa genom ett Midgård inspirerat av nordisk mytologi för att stoppa Ragnarök (släpptes senare som "Valkyrie Profile: Lenneth" i Europa).
 
Nu kommer det tredje spelet i serien, "Valkyrie Elysium", där Lenneth är tillbaka för att stoppa undergången med häftiga vapen och actionpackade strider i tre dimensioner.
 
Till sin hjälp har hon så kallade Einherjar, starka andar som kämpar vid din sida för att ge dig kraftfulla fördelar under striderna. Med riktigt snygg grafik, snabba strider och episk musik väntar ett spännande äventyr.
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4
Släpps: 29 september
 
Vad ska du spela i september?
| 2 september 2022 13:00 |