Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 mars 2024 | 16:00

5 spel om samurajer att spela inför "Rise of the Ronin"

Samurajer är på tapeten just nu med tv-serien "Shogun" och det kommande spelet "Rise of the Ronin", så här kommer 5 spel att spela för dig som är sugen på katanas.
Den 22 mars släpps det Playstation-exklusiva spelet "Rise of the Ronin", där du får ta dig an rollen som en samuraj som kämpar för sitt hemland Japan under ett historiskt krig på 1800-talet i ett äventyr som för tankarna till både "Ghost of Tsushima" och "Assassin's Creed".
 
Vår recension kan du läsa snart, men är du sugen på att spela något med katanas och häftiga strider kan jag tipsa om 5 samurajspel som redan är ute.
 

"Ghost of Tsushima"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det kanske allra bästa samurajspelet genom tiderna är Sucker Punch Productions "Ghost of Tsushima" (4 av 5 i betyg av MZ) som har en av de vackraste öppna världarna i spelhistorien, en spännande berättelse och riktigt häftiga strider.
 
Med inspiration från Akira Kurosawas ("De sju samurajerna") filmer får vi följa med på en hämndresa när samurajen Jin Sakai måste försvara den japanska ön Tsushima från mongolernas invasion i början av 1200-talet. För att klara det måste han samla ihop andra överlevande krigare på ön samt använda mindre hedersamma metoder än vad samurajerna annars är vana vid, som att lönnmörda likt en ninja.
 
"Ghost of Tsushima" ska dessutom bli film av "John Wick"-regissören Chad Stahelski, så har du inte spelat det ännu och vill känna dig redo inför filmatiseringen är det dags.
 
Släpptes: 2020
Format: PS4, PS5
 

"Katana Zero"

 
30473785eeeebe92beb61a6d416db75d ss 78eb8c3ac6ce079bf4c5e66f7ab68511d8229b93
 
"Katana Zero" är en riktigt snygg actionplattformare med neo noir-stil och detaljerad pixelgrafi, där döden inte är långt borta – varken för dina fiender eller dig själv. När jag spelade det här blev jag fullkomligt uppslukad av det höga tempot och den knäppa berättelsen.
 
Det unika med spelet är att hjälten är en lönnmördare med minnesförlust och en förmåga att sakta ner tiden och förutspå frmatiden. Varje rum är som en liten bana, där det gäller att använda dina krafter för att döda alla fiender utan att bli träffad.
 
Även berättelsen är på topp där den blandar psykologisk skräck med svart humor. I en dystopisk framtid träffar krigsveteranen Subject Zero en psykolog, som dessutom är hans uppdragsgivare. Han har dessutom märkliga mardrömmar, som psykologen hanterar med droger. Du kan även välja vad Zero ska säga och till och med avbryta din samtalspartner, vilket ibland påverkar handlingen.
 
Släpptes: 2019
Format: Switch, PC och Mac, Xbox One, Android, iOS
 

"Sekiro: Shadows Die Twice"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det här spelet är inget för dig som inte vill få raseriattacker när du spelar och vill ha intakta handkontroller, då "Sekiro: Shadow Die Twice" är skapat av "Dark Souls"-utvecklarna From Software och känt för sin riktigt höga svårighetsgrad. Jag satt på riktigt fast i veckor på en viss ökänd boss, men när jag väl besegrade den var lyckan total.
 
Tar du dig över den tröskeln väntar dock ett riktigt häftigt samurajäventyr fullt av kreativa bossar och en spännande värld att utforska. Striderna handlar lika mycket om att parera och undvika som att vara offensiv, vilket skapar unika situationer och riktigt spännande sammandrabbningar.
 
Spelet följer samurajen Wolf, som försöker hämnas på en klan som tillfångatog honom och kidnappade hans herre. Handlingen är löst baserad på en verklig tidsera, men blandar in lika mycket myter och monster som verklighet.
 
Släpptes: 2019
Format: PS4, Xbox One, PC
 

"Trek to Yomi"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Även "Trek to Yomi" lånar friskt från samurajmästaren Akira Kurosawa, med sin svartvita grafik och en spännande berättelse. Även det här är en hämndresa, där en ung svärdsman ger sig ut för att besegra de som brände ner hans hemby – vilket leder honom till dödsriket där han får konfrontera sitt förflutna.
 
Framför sina fina bakgrunder och täta stämning får du kämpa mot andra samurajer ur ett tvådimensionellt perspektiv, där det gäller att blockera och använda rätt typ av attack för att vinna. Varje kamp är en liten utmaning i sig, där dina misstag snabbt leder till döden.
 
"Trek to Yomi" kan bli en aning repetitiv i längden, då du egentligen inte gör särskilt mycket mer än att duellera med andra samurajer, men den grafiska stilen och stämningen bär upp spelet och gör det värt att ta sig an.
 
Släpptes: 2022
Format: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch
 

"Like a Dragon: Ishin!"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Ryū ga Gotoku Ishin!" är en spinoff på den populära "Yakuza"-serien som ursprungligen lanserades 2014, men släpptes aldrig utanför Japan. Förra året kom dock en remake kallad "Like a Dragon: Ishin!" med bättre grafik, som även vi i väst fick ta del av.
 
Som en karaktär som ser väldigt mycket ut som Kazuma Kiryu från "Yakuza" får vi under mitten av 1800-talet utforska den dåvarande japanska huvudstaden Kyo, under en tid då samurajernas roll i samhället inte var lika självklar som tidigare. Mitt i en statskupp måste han (ja, du har gissat rätt) hämnas de som mördade hans fadersfigur.
 
Med svärd, pistoler, närstrid och en blandning av flera gäller det att panga loss i staden, men också utföra klassiska "Yakuza"-sidouppdrag, spela minispel och sjunga karaoke. Gillar du "Yakuza"-serien och samurajer, är det här spelet för dig.
 
Släpptes: 2023
Format: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S
 

Bubblare: "Metal Gear Rising: Revengeance"

 
7321af021f0592c77e1125dbb1ae088c ss 222d9f9e820ddd9efb83f18768f6b72734367095
 
Det här spelet handlar kanske inte om en traditionell samuraj, men jag kunde inte låta bli att ha med det episka actionspelet "Metal Gear Rising: Revengeance".
 
Efter "Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots" fick actionstudion Platinum Games låna den svärdsvingande cyborgen Raiden till ett eget spel i universumet, som är spritt språngande galet och episkt utöver det vanliga.
 
Här får slakta fiender i slow motion, lyssna på Raidens tuffa kommentarer och besegra den amerikanska presidenten i en bossfajt som inte liknar något annat. "Metal Gear Rising: Revengeance" är töntigt, fast så töntigt att det blir coolt.
 
Släpptes: 2013
Format: PS3, Xbox 360, PC
 
Vilket spel om samurajer tycker du är bäst? Ska du spela "Rise of the Ronin"?
| 12 mars 2024 16:00 |