SPEL

Skribent

MovieZine

1 mars 2017 | 18:00

5 spel att spela på första dejten

Om middag och filmmys känns som ett uttjatat koncept, charma din dejt med något mer interaktivt. Här tipsar vi om fem passande spel.
En bra film och god middag med din ögonsten kan vara precis hur trevligt som helst. Men dejtmässigt är det väldigt uttjatat och någonting som inte alltid känns allt för bekvämt just vid den första träffen. Så varför inte piffa upp det en smula och inkludera personen som får det att bubbla i magen din med någonting lite mer interaktivt? Här kommer några tips på tv- och datorspel ni kan spela på er första dejt.

Overcooked (Playstation 4, Xbox One, PC)




Matlagning kan vara väldigt romantiskt när en gör det tillsammans, fast ibland tar det upp på tok för mycket tid! “Overcooked” är lösningen. 

I detta spel tar upp till fyra personer rollerna som kockar i ett kök. Ert uppdrag är att tillaga beställningar under tidspress. Det kan vara att hacka grönsaker, koka soppa, leverera maträtter till kunderna och att sedan diska tallrikarna. Dessutom har varje bana något otyg som ställer till med oordning i köket! Det kan vara satt på ett skepp där vågornas gung gör att det ofrivilligt möbleras om, att köket delas i två på grund av en jordbävning eller att möss roffar åt sig ingredienser som ligger orörda. 

"Overcooked" kräver bra kommunikation och samarbete, och med möjligheten att spela två personer på en och samma kontroll så du kan komma sådär extra nära. Men var försiktig! Detta är ett spel du endast vill spela på första dejten om du vill testa gränserna, då tidspressen kan ta fram de värsta sidorna hos folk.

Until Dawn (Playstation 4)




Saknar din dejt spelintresse? Det är ingen fara, vi finns här för dig! Förutsatt att personen i fråga inte är livrädd för skräck eller splatter tycker jag du ska sätta igång "Until Dawn" på din Playstation 4. Detta är ett spel som är minst lika givande att titta på som att spela. 

Någonstans i en stuga bland de kanadensiska bergen spelar du som en grupp tonåringar mitt i en splatterfilm. En maskbeklädd psykopat verkar jaga de stackars ovetande ungdomarna i ett scenario som bygger mycket på olika val. Vems sida backar du i ett gräl mellan två personer? Vem av dina kompisar låter du dö i "Saw"-inspirerade fällor? Väljer du att lämna gruppen, eller stanna med den, när du hör ett mystiskt oljud? 

"Until Dawn" är väldigt cinematiskt, och känns mycket som en interaktiv skräckfilm. Spelar du dina kort rätt kan alla tonåringar överleva, men minsta tabbe kan innebära ännu ett förlorat liv. Dessutom, då spelet har en ganska tryckt stämning, är det lätt att kura ihop sig bredvid varandra.

Nidhogg (Playstation 4, Playstation Vita, PC/Mac)




"Nidhogg" är ett spel som kort förklarat går ut på att bli uppäten av Midgårdsormen. Däremellan måste du dock förtjäna det! 

Ni spelar en mot en, i en väldigt gammaldags och pixlig stil. Med ett svärd tillgängligt måste du besegra din motspelare för att kunna ta dig ett steg närmare ormen. Detta görs genom en handfull delar av banan, där varje ny del kräver att du på nytt besegrar den andre parten och rör dig framåt. Skulle dejten besegra dig? Ja, då är det denne som får ta sig tillbaka till föregående del och på så sätt jobba sig närmare slutet. 

Dessutom, om detta spelas på PC går det att dela tangentbord. Någonting som likt "Overcooked" låter dig få komma nära din kära utan att du behöver gäspa och slänga armen över personens axel.

Gone Home (PC/Mac/Linux, Playstation 4, Xbox One)




Även detta är inte ett spel för flera personer på papper, utan endast en kan spela. Så det här alternativet är för dig som kan tänka dig att lämna över kontrollen, eller har en dejt som inte är bekväm med att vara den som styr. Det utspelar sig i Oregon under det tidiga 90-talet, och ni tar rollen som Kaitlin. Precis hemkommen från college till sina föräldrar och lillasyster under en regnig helgdag. Dock verkar inte någon vara hemma, och du får rota runt i huset för att lista ut varför de inte är kvar. 

"Gone Home" är ett lugnt spel, som inte tar mer än någon timme att spela igenom. Men med små medel lyckas det berätta någonting större. Det är dessutom svårt att hålla ögonen torra när eftertexterna börjar rulla.

Who’s Your Daddy (PC)




Många av oss har säkert lekt mamma, pappa, barn som små. Varför inte återuppleva rollspelet med "Who’s Your Daddy?" 

I detta spel för två personer spelar den ene som en ensamstående pappa, och den andra en bäbis. Ditt mål som pappa är att se till att barnet ditt inte dör. Ditt mål som barn? Japp, du gissade rätt - det motsatta. Om det så handlar om att dricka blekningsmedel, krypa med en gaffel till eluttaget eller låsa in dig i en påslagen ugn. Detta medans pappan försöker gömma, plocka bort eller blockera dessa potentiella missöden. 

Utöver att vara störtlöjligt kul så kan "Who’s Your Daddy" vara ett perfekt tillfälle att lära känna varandra. Kanske specifikt hur ni tänker! Vilken är dejtens återkommande taktik som bäbis? Hur utmanövrerar du lättast denne när du spelar pappan? Genom att börja förstå din motpart kommer ni allt lättare förstå hur ni skall arbeta tillsammans.

David Grundström

Vilka tv-spel skulle ni rekommendera för en dejt? Tipsa nedan!
| 1 mars 2017 18:00 |