Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 september 2023 | 09:36

5 snabba fakta om ”Motståndaren” - årets svenska Oscarsbidrag

Här är vad du behöver veta om filmen som får representera Sverige på 2024 års Oscarsgala.
Nu är det klart: ”Motståndaren” brottade ned alla sina motståndare och får tävla om Oscars nästa vår. Den svenska dramafilmen av Milad Alami gick upp på bio i slutet av mars.
 
Oscarskommitténs val känns kanske något överraskande - filmen har inte gjort mycket väsen av sig och för de flesta är den nog väldigt anonym. Det vill vi ändra på. Här är 5 snabba fakta som ger dig vad du behöver veta om årets Oscarshopp:
 
”Motståndaren” handlar om brottaren Iman som flyr med familjen till Sverige. Trots den osäkra tillvaron på asylboendet lyckas föräldrarna skapa en trygg punkt för sina döttrar... Men en mörk hemlighet och dolda begär riskerar att trasa sönder familjen.
 
Huvudrollen spelas av Payman Maadi, en iransk-amerikansk skådespelare som nu gör sin första svenska film. Du kan ha sett honom i "Nader och Simin - En separation", "Camp X-Ray" eller Michael Bays "6 Underground".
 
I övriga roller syns Ardalan Esmaili, Arvin Kananian, Marall Nasiri och Björn Elgerd, som spelar lagkamraten som blir Imans vän... och snart kanske mer än så.
 
 
Regissör Milad Alamis andra långfilm efter "Charmören" (2017). Om "Motståndaren" säger han: "Filmen är berättad som en film noir, med skillnaden att det i en film noir ofta handlar om en karaktär som ska lösa en gåta; här är det huvudkaraktären som vet något vi inte vet, och vi som åskådare försöker lösa gåtan."
 
"Motståndaren" fick starka recensioner efter sin premiär på Berlins filmfestival i början av året. Variety hyllade "Alamis smarta manus" och Hollywood Reporter lyfter fram huvudrollens "elektriska närvaro i varje scen".
 
Missade du "Motståndaren" på bio? Filmen finns nu att hyra på TriArt Play.
| 21 september 2023 09:36 |