Serie

Skribent

Andreas Ziegler

30 januari 2016 | 09:00

5 saker jag vill se hända när "The Walking Dead" fortsätter

Det är nu, i mitten av säsong 6, som zombieserien blivit minst lika spännande som i början.
OBS! Denna artikel innehåller mindre spoilers.

Den 14:e februari återvänder ”The Walking Dead” för att fortsätta sin sjätte säsong. Många av mina vänner och en del andra skribenter tycker att serien legat av sig, att den inte är lika bra som den en gång var. Själv tycker jag att fjärde säsongen var lite småseg, men att den nu, i mitten av sin sjätte säsong, är minst lika spännande och engagerande som den var under de första säsongerna.

Detta är en lista på fem saker jag vill se hända i fortsättningen av serien som gjort zombies populärare än någonsin.

5. Folket vs. Horden


Large db4397387383ad320d5c0e3d3692be03 the walking dead 6x08 start to finish

I sista avsnittet innan avbrottet hade en hord med zombies tagit sig in i det skyddade samhälle där Rick (Andrew Lincoln) och hans grupp överlevare funnit sin tillflykt den senaste tiden. Det är en större hord än vi någonsin sett tidigare. Vi pratar tusentals ”walkers” på en väldigt liten yta. Tack vare sin kvicktänkthet och sin erfarenhet lyckades Rick rädda sig själv och en liten grupp från att bli zombie-lunch. Det är ju dock en ganska så tillfällig lösning. Frågan är hur långt den räcker. Särskilt med tanke på att han nu befinner sig i en grupp med oerfarna människor, däribland Sam (Major Dodson), en grabb på åtta år som inte har vett nog att hålla käft när de är omringade av zombies.

4. En värdelös karaktär får gärna dö


Large c7d84c1062875173a4d64af4d2e7f684 the walking dead episode 609 gabriel gilliam 658

En av de principer som gjort ”The Walking Dead” så populär är att vem som helst kan dö när som helst. Vi har förlorat många favoritkaraktärer under de sex säsonger som serien gått. Men vissa karaktärer är ju lite mindre ”värda” än andra. Jag pratar om karaktärer som inte tillför något, är i vägen eller bara är allmänt störiga. 

”The Walking Dead” är även en sådan serie som fått oss att hata gnälliga ungar; Carl (Chandler Riggs) var en karaktär som många hatade. Nu har karaktären dock vuxit och Carl är idag nästan lika hård som Rick och Daryl (Norman Reedus), seriens mest hårdkokta zombiedödare. Högst upp på listan över människor som gärna får dö just nu är Sam, tidigare nämnda gnälliga unge. Ett annat namn på listan är Eugene (Josh McDermitt), bonnläppsforskaren som verkar vara helt inkapabel att försvara sig själv. Det sista namnet på denna lista är pastorn, Gabriel (Seth Gilliam), som är minst lika värdelös som Eugene. Han har dessutom den fula ovanan att fördöma Rick och hans grupps handlingar vid olägliga tillfällen.

3. De måste använda bazookan!
Mitt i sin värsta existentiella kris hittade Abraham (Michael Cudlitz) ett raketgevär, tillsammans med en hel del raketer. Med tanke på att den lilla staden nu är överhopad av vandrande döda, skulle det vara ett effektivt vapen att använda för att rensa bort en sisådär 20-30 zombies per smäll. Fast det är ju inte på grund av vapnets effektivitet i sammanhanget som jag vill se det användas. Alla som någonsin spelat ett TV-spel där man befinner sig på exempelvis sjunde banan av tio och hittar ett raketgevär, vet hur kul det är att se vapnet användas. Det är film- och TV-serie-världens motsvarighet till nyårsaftons fräckaste raket. Och det kommer onekligen passa bra i den store Abrahams händer.

2. Negan (Jeffrey Dean Morgan)
För de av er som inte vet det, kan jag informera om att serien är baserad på en serietidning med samma namn. En av serietidningens mest ökända skurkar är en man som heter Negan, som är ledare för en annan grupp, som lever efter helt andra principer än Rick och hans grupp. Rollen kommer spelas av Jeffrey Dean Morgan, som slog igenom för tio år sedan i serier som ”Greys Anatomy” och ”Supernatural”. I båda dessa serier spelade han typiska hel-ylle-killar (även om Winchester-brödernas pappa har en rätt så brutal sida). I ”Watchmen”, från 2009, visade han att han även kan spela riktiga svin. Jag tror att han kan göra rollen riktigt bra. Vi kommer få vänta ett tag på att han kommer dyka upp, men jag tror att det kommer vara värt väntan.

1. Valfri viktig karaktär får gärna döNu kanske ni tror att jag helt tappat förståndet; varför skulle jag VILJA se en viktig karaktär dö? Jo, för serien bygger, som sagt, på principen att vem som helst kan dö när som helst. Ingen är ursäktad från detta. Det spelar ingen roll om man är en riktig hårding, om man är en snäll och omvårdande person eller ens om man är ett litet barn; INGEN går säker. Det är detta som gör serien så spännande. 

I andra serier skulle man aldrig behöva vara orolig för att hjälten kommer dö oberoende på vilken situation hen befinner sig i. Men när Rick plötsligt finner sig omringad av zombies eller när Daryl gömmer sig från ruggiga människor i skogen, kan man inte, med all säkerhet, veta att de kommer att klara sig. Så jag kanske inte VILL se någon av mina favoritkaraktärer dö, men jag förstår hur det har värde för serien; det är, i mångt och mycket, denna princip som gör serien så spännande.

Vad ser ni fram emot under fortsättningen av ”The Walking Dead”?
| 30 januari 2016 09:00 |